Opnieuw een grijze dag

Vooral in de hogere delen van de Ardèche, Frankrijk zijn de laatste dagen gigantische hoeveelheden neerslag gevallen. Tot gisteren meldde La Souche 393 mm, Loubaresse 380 en Barnas 367 mm. Ter vergelijking: op De Kooy bij Den Helder is dit jaar nog maar 428 mm gevallen, in een doorsnee kalenderjaar valt er in de Heldere regio 743 mm. Het accent van de tropische regenval schoof gisteren richting streken als Languedoc-Roussillon. In Montpellier viel overdag 108, Béziers 98 en Millau 62 mm.

Jan Visser

Bij ons werd op hoogte iets drogere lucht aangevoerd. Daardoor klaarde het gisternacht regionaal op hetgeen een sterk warmteverlies tot gevolg had. Op vliegbasis Twenthe werd -1,1° geregistreerd. Nabij het aardoppervlak was de lucht vochtig waardoor plaatselijk dichte mist ontstond die zich overdag geruime tijd wist te handhaven. Om 11 uur was het op Twenthe in de mist maar 1,5°. In het noorden geen mist, wel laaghangende bewolking. Overdag trad hierin geen verbetering op. In Uithuizermeeden werd gisternacht geen lagere minimumtemperatuur dan 6,3° gemeten, gistermiddag werd het daar 7,3°, in Brummen maar 4,3. In Limburg meldde Hoensbroek 10,0° maar daar heeft de zon 3 uur geschenen.

Een krachtig Atlantisch hogedrukgebied met een kerndruk van ruim 1035 hPa arriveert vandaag boven de Britse eilanden, een uitloper bouwt zich op richting Scandinavië en de Baltische staten. Ten noorden van de hogedrukzone is een stormdepressie onderweg naar de Noordkaap, ten zuiden van het hoog veroorzaakt een complex lagedrukgebied veel regen in het zuidwesten van Europa. Bij ons wordt het weer door het hogedrukgebied bepaald. Regen wordt dan ook niet verwacht, wel voert een toegenomen noordoostenwind vochtige lucht aan. Dat betekent opnieuw een grijze, kille dag met geen hogere maxima dan circa 6°. Ook morgen meest bewolkt, in het noorden kans op wat lichte regen samenhangend met een frontaal systeem. De wind neemt af en wordt tijdelijk veranderlijk, de temperatuur komt uit op een graad of 7. In de loop van het weekeinde wordt met een oostelijke stroming koude, droge lucht naar ons land getransporteerd. Dat betekent vanaf zondag zonneschijn maar wel lagere temperaturen. Begin volgende week vriest het in de nacht en ochtend enkele graden, overdag is het slechts 2-3°.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden