Opnieuw een dochter voor Bernhard

'Het overkomt mij, maar het overkomt hen ook. We hebben geen leven met elkaar gedeeld'

Prins Bernhard zou nog een derde buitenechtelijke dochter hebben, in 1945 verwekt bij een vrouw die deel uitmaakte van een verzetsgroep.

Royalty-deskundige Marc van der Linden is ervan overtuigd dat de inmiddels 65-jarige Mildred Zijlstra een dochter van de prins is. "Maar ik denk dat Bernhard het niet geweten heeft."

Van der Linden kwam de mogelijke dochter op het spoor tijdens het schrijven van een boek over de vrouwen van prins Bernhard. Verschillende betrokkenen van weleer hebben volgens Van der Linden 'gezworen' dat Mildred is voortgekomen uit een romance van Bernhard met haar moeder Trijntje, die nog in leven is en de relatie ook heeft bevestigd.

Mildred Zijlstra zelf zei gisteravond in het tv-programma RTL Boulevard dat ze pas in 2003 van een vriend van haar stiefvader hoorde wie haar werkelijke vader was, "maar dan is het ongeloof groot". Ze heeft geen contact met prins Bernhard gehad. "Dat vind ik jammer."

Volledige zekerheid over Bernhards vaderschap heeft ze niet. "De puzzel mist een aantal stukjes, maar ik kan het landschap wel zien." Aan contact met haar mogelijke zussen zegt Zijlstra geen behoefte te hebben. "Het overkomt mij, maar het overkomt hen ook. We hebben geen leven met elkaar gedeeld."

Van prins Bernhard was al bekend dat hij twee buitenechtelijke dochters heeft: Alicia de Bielefeld (geboren in 1952) en Alexia Grinda (geboren in 1967). In de interviews met de prins die de Volkskrant na zijn overlijden in december 2004 publiceerde, sprak hij niet over een derde buitenechtelijke dochter. Dat is volgens Van der Linden eenvoudig te verklaren: Bernhard zou niet op de hoogte zijn geweest van het bestaan van Mildred.

Om de prins niet in diskrediet te brengen, zou het meisje door haar moeder zijn afgestaan en bij een pleeggezin zijn ondergebracht. "In de adoptiepapieren zitten heel veel onjuistheden. Het ruikt allemaal naar een doofpotaffaire." Van der Linden erkent dat hij 'geen 100 procent sluitend bewijs' van Bernhards vaderschap kan leveren. Koningin Beatrix en haar zussen Irene, Margriet en Christina zullen niet willen meewerken aan een dna-test, dus is het "een ouderwets vaderschapsverhaal uit het pre-dna-tijdperk". "Maar alles wat we hebben gevonden, wijst in de richting van Bernhard als de vader."

Van der Linden heeft voor zijn boek 'De vrouwen van prins Bernhard' nog twee andere claims van vaderschap onderzocht, maar deze hielden geen stand. Het relaas van Mildred noemt hij 'het enige plausibele verhaal'. De Rijksvoorlichtingsdienst geeft geen commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden