Opnieuw dreigt vervolging om euthanasie

Beeld anp xtra

Het Openbaar Ministerie bestudeert opnieuw een zaak waarbij een huisarts onzorgvuldig euthanasie verleende.

Opnieuw is een arts bij euthanasie op de vingers getikt om een reden die het Openbaar Ministerie sinds kort in principe een strafonderzoek waard vindt. Of het echt tot vervolging komt is nog niet zeker. Het OM onderzoekt alle meldingen van onzorgvuldigheid, maar dit is een bijzondere.

Het gaat om een huisarts die euthanasie verleende aan een vrouw van in de tachtig die al langer last had met ademen maar op een gegeven moment ernstig benauwd werd. Ze vroeg daarom de huisarts haar euthanasieverklaring in te willigen. Die zag de vrouw na verloop van tijd ondraaglijk lijden maar suggereerde nog wel dat ze de longarts bezocht om te kijken wat precies de oorzaak van haar klachten was – de diagnose van de longziekte COPD dateerde al van jaren daarvoor. De patiënte had daar geen trek meer in en de huisarts volgde haar daarin.

Oordeel toetsingscommissies

Die laatste beslissing wordt hem aangerekend door de regionale toetsingscommissies in het oordeel dat ze deze week publiceren. Door niet te onderzoeken of er toch een andere oorzaak en oplossing was, heeft de huisarts volgens de toetsers niet volledig kunnen vaststellen of het lijden van zijn patiënte uitzichtloos was.

Deze vaststelling is cruciaal in de euthanasiewet, en sinds kort van expliciet belang bij beslissingen van het Openbaar Ministerie om artsen al dan niet te vervolgen. In mei kwam justitie met een nieuwe richtlijn, waarin staat dat dit lijdenscriterium, samen met de vraag of een euthanasieverzoek weloverwogen en vrijwillig was, behoort tot de ‘substantiële zorgvuldigheidsnormen'. Artsen die op deze punten over de schreef gaan, moeten vervolgd worden. De richtlijn voegt daar wel aan toe: ‘uitzonderingen daargelaten’.

Het Openbaar Ministerie bestudeert de zaak nog, laat een woordvoerder weten. “Ook al is er een nieuwe richtlijn, dat wil nog niet zeggen dat hier vervolging komt”, zegt de Amsterdamse hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate. “In deze zaak is de reden voor het oordeel van onzorgvuldigheid vooral medisch-inhoudelijk: de arts had nog een andere verklaring voor het lijden moeten vinden. Ik zou me daarom ook goed kunnen voorstellen dat dit eerder een zaak is voor de inspectie, die moet overwegen een tuchtzaak tegen de huisarts te beginnen.”

'Onzorgvuldig'

Eerder dit jaar besloot het Openbaar Ministerie voor het eerst een strafonderzoek te beginnen tegen een arts die van de toetsingscommissie het predikaat ‘onzorgvuldig’ had ontvangen. Het ging om een patiënte met dementie bij wie de wilsverklaring niet eenduidig was – de andere ‘substantiële’ norm uit de richtlijn van justitie. Of deze arts daadwerkelijk wordt vervolgd, moet blijken als het strafonderzoek klaar is.

De huisarts in deze nieuwe zaak heeft zijn oudere patiënte wel gewezen op andere mogelijkheden haar lijden te verlichten. Zo suggereerde hij haar dat ze wellicht minder last zou hebben van haar kortademigheid als ze zou verhuizen naar een appartement. Dat wou de vrouw pas overwegen als haar euthanasieverzoek echt geen kans zou maken. Ook het aanbod om extra zuurstof te krijgen, sloeg ze af.

Begin deze week liet procureur-generaal Rinus Otte in een hoorzitting de Tweede Kamer weten dat justitie meer helderheid gaat geven in de afhandeling van euthanasiezaken. Ook als er niet wordt vervolgd, zal publiekelijk worden uitgelegd waarom dat zo is. Jaarlijks krijgt een klein tiental artsen het predikaat ‘onzorgvuldig’. Legemaate verwacht geen stortvloed aan nieuwe strafonderzoeken. Hij wijst erop dat de meeste oordelen worden uitgedeeld op andere punten, bijvoorbeeld omdat de arts een verkeerd medicijn heeft gebruikt of naliet het oordeel te vragen van een tweede arts die niet bij de zaak betrokken was. Dat zijn zaken die justitie minder cruciaal vindt en ook minder snel zal vervolgen. 

Lees ook:

Eerste strafonderzoek naar euthanasie (28 september 2017)
Wanneer gaat onzorgvuldig handelen bij een euthanasie over in strafbaar? (29 september)
Doodswens vaag, toch euthanasie (26 januari 2017)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden