Opnieuw demonstratieve breuk met Obama's beleid

pijpleidingen | Obama besloot tot afstel dan wel uitstel, maar president Trump blaast omstreden projecten nieuw leven in.

Met twee handtekeningen onder twee decreten verordonneerde president Trump deze week dat de aanleg van twee grote oliepijpleidingen, Keystone XL en Dakota Access, voortvarend ter hand moeten worden genomen. Hij brak daarmee opnieuw ostentatief met het beleid van zijn voorganger Obama, die Keystone XL schrapte en Dakota Access op de lange baan schoof met een groot milieuonderzoek.


Wat is de Keystone XL-pijpleiding?


Sinds begin 2008 vraagt het Canadese bedrijf TransCanada om een vergunning voor de aanleg van een 1879 kilometer lange pijpleiding om olie, gewonnen uit de Canadese teergronden, te transporteren naar de kust van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten. Zo kan de olie de wereldmarkt op.


Er ligt al een Keystone XL-pijpleiding, maar de nieuwe volgt een veel kortere route naar Steele City in de staat Nebraska, waar die aansluit op de reeds bestaande pijpleiding. Er moeten 800.000 vaten olie per dag door de nieuwe pijp kunnen. Dat zou nodig zijn, omdat de bestaande leiding voor dit jaar al is volgeboekt. Uitbreiding is nauwelijks mogelijk, tenzij de nieuwe Keystone XL er komt.


Na jaren van procederen had TransCanada alle obstakels geslecht en alle vergunningen binnen. Het Congres gaf al twee keer toestemming voor de aanleg. Maar Obama sprak steeds zijn veto uit. Eind 2015 kondigde Obama aan dat hij een definitieve vergunning weigerde.


En wat is de Dakota Access- pijpleiding?


Die pijpleiding is grotendeels klaar en moet een half miljoen vaten ruwe olie per dag gaan transporteren van de olievelden in Noord Dakota naar opslagtanks in de oliehub Patoka in de staat Illinois. De eigenaar van de nieuwe pijpleiding, Energy Transfer Partners, koos een route maar hield er geen rekening mee dat de pijpleiding door heilige gronden van twee Sioux-stammen loopt. Zij vrezen vervuiling van hun drinkwater als de pijp door hun meer van Oahe loopt.


Sinds april vorig jaar hebben de Sioux een protestkamp ingericht bij Oahe, gesteund door milieuactivisten, om de bouw van de pijp tegen te houden. Op het hoogtepunt van de acties bivakkeerden er 10.000 demonstranten en waren er hevige gevechten met de lokale oproerpolitie.


Het US Army Corps of Engineers (USACE), dat alle waterwegen beheert, zoals in Nederland Rijkswaterstaat, kondigde onder president Obama aan een milieu-effectrapportage te maken. Dat gaat twee jaar duren. Pas daarna kon over een vergunning voor het traject door het water van Oahe worden beslist. De regering van Obama stelde zich op het standpunt dat er alternatieve routes waren.


Trump heeft nu verdoneert veel eerder met een beslissing over die vergunning te komen.


Wat was de positie van ex-president Barack Obama in deze kwesties?


De Keystone-pijp maakt een grotere olieproductie in Canada mogelijk, en dat was in strijd met Obama's nationale klimaatbeleid. Zijn standpunt, na jaren treuzelen: meer olie levert een lagere prijs op de wereldmarkt op, dus meer verbruik en meer CO2-uitstoot. Dat standpunt strookt met de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs dat de opwarming van de aarde door CO2-uitstoot moet beperken. Hetzelfde is te zeggen over de Dakota Access-pijp.


Obama wordt in het Keystone-project vriendjespolitiek verweten. Zijn vriend en adviseur Warren Buffet had met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway voor 34 miljard dollar de spoorwegmaatschappij Burlington Nothern Santa Fe gekocht. Deze spoorvervoerder zit diep in het olietransport uit de Canadese teergronden. Concurrentie van een nieuwe Keystone XL-pijpleiding zou zeer schadelijk zijn. Obama heeft zijn vriend Buffet dus een grote dienst bewezen, lijkt het.


Wat is de positie van president Trump in deze kwesties?


Trump is als president voor meer bedrijvigheid en meer banen. De eigenaar van Keystone XL beweert dat er 40.000 extra banen ontstaan met de pijpleiding. Nee, zeggen anderen, dat is alleen zo bij de aanleg, daarna blijven er maar 4000 banen over. Kwade tongen beweren zelfs dat het er maar 35 zullen zijn.


Donald Trump en zijn bedrijven hadden tot voor kort een belang in Energie Transfer Partners dat Dakota Access aanlegt. Trump zegt zijn belang te hebben verkocht, maar daar is geen bewijs voor. Het gaat overigens maar om een klein belang van maximaal 1 miljoen dollar, zo'n 0,02 procent van ETP. Dit bedrijf doneerde ook 100.000 dollar aan de verkiezingskas van Trump en de CEO van ETP deed daar nog eens persoonlijk 3000 dollar bij.

Hoe nu verder?

De procedures voor de aanleg komen weer op gang. Tegenstanders gaan weer naar de rechter. Keystone XL lijkt nu, met een fan in het Witte Huis, een goede kans te maken. Als USACE vasthoudt aan de uitgebreide milieurapportage dan kan de aanleg van Dakota Access nog weleens een paar jaar uitgesteld of misschien zelfs afgesteld worden. Hoewel, met president Trump?


In het kort


Trump zet vaart achter de aanleg van twee pijpleidingen


Obama gaf Keystone XL geen vergunning en liet een studie doen naar Dakota Access


Die laatste oliepijpleiding is gepland door heilig land van twee Sioux-stammen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden