Opnieuw coup in Burkina Faso

Presidentiële garde grijpt de macht na advies over ontbinding

Met een tweede staatsgreep binnen een jaar lijkt Burkina Faso terug bij af. De 1200 man sterke presidentiële garde (RSP) arresteerde woensdag leiders van de overgangsregering die vorig jaar was ingesteld na een coup tegen de toenmalige president Blaise Compaore. De spanningen in het armoedige West-Afrikaanse land waren in aanloop naar de verkiezingen al flink toegenomen. Die staan gepland voor 11 oktober.

De directe aanleiding voor de coup was waarschijnlijk het advies van de nationale waarheids- en verzoeningscommissie om de presidentiële garde te ontbinden. De commissie beschuldigde de RSP eerder deze week van het schieten op burgers toen die, een jaar geleden, in opstand kwamen tegen Compaore. Die opstand werd door delen van het leger gekaapt en leidde tot het vertrek van de president.

De RSP, een leger binnen het leger, bestaat grotendeels uit aanhangers van Compaore, die zijn toevlucht heeft gezocht in buurland Ivoorkust. De staatsgreep zo kort voor verkiezingen kan bedoeld zijn om de oud-president opnieuw in het zadel te helpen. De komende dagen en weken moet duidelijk worden wat de intenties zijn van luitenant-kolonel Mamadou Bamba, de leider van de RSP.

De reden voor de volksopstand vorig jaar was het voorstel dat een einde moest maken aan de wettelijke beperking van het aantal ambtstermijnen van een predident. Compaore, toen 27 jaar aan de macht, was zelf door een staatsgreep aan de macht gekomen en na vier omstreden verkiezingen niet van plan zijn positie op te geven. Burkinezen, onder aanvoering van vooral jongeren, gingen massaal de straat op om te protesteren.

De nu afgezette interim-regering heeft het het afgelopen jaar niet altijd even slim gespeeld. Het advies voor de ontbinding van de RSP zo kort voor de stembusgang, was op z'n zachtst gezegd onhandig. Bovendien zette de overgangsregering kwaad bloed door leden van Compaore's politieke partij van de verkiezingen uit te sluiten. Ook parlementsleden en anderen die voorstander waren geweest van Campaore's idee van een ongelimiteerd presidentschap, mochten niet zich niet kandidaat stellen. En blijkbaar was er ook geen rekening mee gehouden dat politici die lang aan de macht zijn, zich doorgaans niet lijdzaam bij de feiten neerleggen.

De situatie in de straten van de hoofdstad Ouagadougou is instabiel, aldus de Nederlandse filmmaker Gideon Vink die al jaren in Burkina Faso woont en werkt. Vink en een collega werden aangevallen door leden van de RSP toen zij filmden bij het presidentieel paleis. Daarbij raakte Vink camera, paspoort en telefoon kwijt. Via internet meldt hij: "De RSP schiet in de lucht maar ook met scherp op groepjes jongeren om protesten te voorkomen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden