Opnieuw claim op Goudstikker-collectie

DEN HAAG (ANP) - Marei von Saher, de erfgename van kunsthandelaar Jacques Goudstikker, heeft een claim gelegd. Vorig jaar kreeg ze kunstwerken van de jood Goudstikker, die door de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse nationale kunstcollectie waren terechtgekomen, door de overheid toegewezen.

Nu wil ze twee schilderijen van Lucas Cranach, een kostbaar tweeluik, van een museum uit Pasadena. Het tweeluik heeft zich ook in Goudstikkers collectie bevonden. Rudi Ekkart (Bureau Herkomst Gezocht/Instituut voor Kunsthistorische Documentatie) bevestigde vrijdag het bericht uit de NRC dat het tweeluik door de Sovjets onteigende kunst was van ene familie Stroganoff. ,,We moeten niet de beschuldigende vinger uitsteken naar Goudstikker. Alle handelaren deden toen in onteigende kunst.''

Het tweeluik was nog in de verzameling van Goudstikker toen hij op de vlucht sloeg. Na de oorlog kwam het in de Nederlandse kunstcollectie, die het overdeed aan de familie Stroganoff. Die verkocht het aan het museum in Pasadena. Of de claim van Von Saher op dit tweeluik enige kans maakt, wil Ekkart niets zeggen. ,,Dat valt buiten onze jurisdictie.'' Volgens Von Saher behoorde het niet echt toe aan de Stroganoffs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden