Opnieuw boycot Israël door Amerikaanse kerk

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld afp

Opnieuw keert een kerk zich tegen de politiek van Israël. Een prominente Amerikaanse kerk boycot vijf Israëlische banken die de nederzettingenpolitiek van het land financieren, wegens het 'profiteren van het schenden van mensenrechten', meldt de New York Times. 

Het pensioenfonds van de Verenigde Methodistenkerk (UMC) beheert het geld van zo'n 91.000 gepensioneerde en werkende geestelijken. Wereldwijd heeft de kerk ongeveer twaalf miljoen leden, van wie er zeven miljoen in de Verenigde Staten wonen.

Het terugtrekken van de investeringen is een belangrijke stap in de BDS-beweging (boycot, desinvesteringen en sancties), die druk op Israël uitoefent om zich terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. Premier Benjamin Netanyahu omschreef de beweging als 'een campagne om Israel te vernietigen.'

Desinvesteren
De UMC is al geruime tijd bezig met de desinvesteringen in Israël. In 2012 mislukte een poging om te desinvesteren in bedrijven die banden hebben met het land. De meerderheid stemde toen tegen het uitvoeren van sancties. Twee jaar later, in 2014, lukte het wel. De UMC trok toen alsnog enkele investeringen terug uit het Israëlische bedrijf G4S, dat ook betrokken was bij Palestijnse bezettingen.

Volledige desinvestering gaat de kerk nog een stap te ver. Ook nu blijft het pensioenfonds volgens de New York Times investeren in zo'n achttien Israëlische bedrijven die wel voldoen aan de criteria van de kerk.

Binnen de Verenigde Methodistenkerk wordt de beslissing om de vijf banken op een zwarte lijst te zetten bekritiseerd door de conservatieve aanhang. Die is bang dat de maatregelen alleen maar zorgen voor meer angst en wantrouwen van beide partijen.

Wrijving
De houding van Israël zorgt voor wrijving binnen meer kerken. In 2014 besloot de presbyteriaanse kerk zijn beleggingen terug te trekken en zich uit te spreken tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek. Afgelopen zomer besloot ook de Verenigde Kerk van Christus zijn volledige beleggingskapitaal terug te trekken uit Israël. Dat mag bijzonder heten, want de Verenigde Staten werden juist beschouwd als de trouwste bondgenoot van Israel.

De sancties van de kerk en andere bedrijven uit de BDS-beweging hebben geen merkbaar economisch effect, zei financieel wetenschapper Kristin Lindow tegen zakentijdschrift Forbes. "De impact is meer psychologisch." Lindow waarschuwt dat de Palestijnen Israël nodig hebben, economisch gezien. Beide partijen importeren en exporteren goederen naar elkaar, volgens de cijfers van Forbes. Het boycotten van de Israëlische bedrijven zorgt voor een zwakke Palestijnse economie, die vele malen kleiner is dan die van Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden