Opnieuw bezuiniging op Defensie

De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden maakt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis serieuze kans om minister van Defensie te worden. Beeld ANP
De nieuwe ministersploeg van VVD en PvdA lijkt rond te zijn. Volgens ingewijden maakt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis serieuze kans om minister van Defensie te worden.Beeld ANP

Opnieuw wordt bezuinigd op het ministerie van Defensie. De komende kabinetsperiode wordt hier vanaf 2014 jaarlijks 250 miljoen euro weggehaald, blijkt uit het maandag gepresenteerde regeerakkoord tussen VVD en PvdA. Daar staat tegenover dat het ministerie internationale missies niet meer hoeft te betalen.

Redactie

In de toekomst kan het ministerie van Defensie de kosten die het nu nog heeft voor vredesmissies terughalen uit een nieuw potje. Dit nieuwe structurele budget voor internationale veiligheid gaat 250 miljoen euro omvatten en de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wordt hiervoor verantwoordelijk.

De bezuiniging van Defensie bestaat uit het verlies van het HGIS-potje van 190 miljoen waaruit nu nog vredesmissies deels worden betaald. Dat betekent dat het ministerie nog 60 miljoen aan bezuinigingen moet vinden. Daarbovenop komt nog een bezuiniging van in totaal iets meer dan 100 miljoen euro tussen 2016 en 2018. Die laatste bezuiniging mag echter niet bij de krijgsmacht worden weggehaald.

Voorzitter Rob Hunnego van de beroeps- en belangenvereniging voor officieren en middelbaar en hoger burgerpersoneel bij Defensie vindt de bezuiniging meevallen. Gezien het feit dat er in totaal 16 miljard bezuinigd wordt vindt hij het een 'overzichtelijk bedrag'.

Demissionair minister Hans Hillen van Defensie heeft steeds gezegd dat zijn departement op dit moment geen nieuwe bezuinigingen aankan. Zijn ministerie kreeg onder het kabinet-Rutte I te maken met een bezuiniging van 1 miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden