Opnieuw beraad over kievitseieren

(Novum) - De bezwaren van Vogelbescherming en de Faunabescherming tegen het rapen van kievitseieren in Friesland worden dinsdag opnieuw besproken. De organisaties hebben bezwaren geuit tegen de ontheffing van het verbod hierop die de provincie Friesland wil verlenen aan de Bond van Friese Vogelbeschermingwachten (BFVW). Een externe bezwarencommissie van de provincie buigt zich over de zaak. De provincie neemt in de tweede helft van februari een beslissing aan de hand van het overleg van dinsdag.

De Vogelbescherming vindt dat het besluit een ontheffing te verlenen niet voldoende is onderbouwd. Woordvoerder Kees Pater van de Vogelbescherming wil dat een ontheffing vooraf wordt gegaan door wetenschappelijk onderzoek. Hij wil dat wordt onderzocht hoeveel eieren kunnen worden geraapt zonder dat het een negatieve invloed heeft op de reeds afnemende kievitenpopulatie.

Vorig jaar werd een besluit over de ontheffing geschorst totdat de rechter in Leeuwarden en de Raad van State zich over de zaak hadden gebogen. In maart besloot de rechter dat het rapen van de eieren in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn. De Raad van State sloot zich in december bij deze uitspraak aan. De kievitseieren mogen volgens de richtlijn alleen in kleine hoeveelheden worden geraapt.

Het rapen van kievitseieren wordt in Friesland 'ljipaaisykjen' genoemd. De persoon die als eerste een kievitsei vindt tussen 1 maart en 9 april geeft dat traditioneel aan de Commissaris van de Koningin. De vinder ontvangt de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, een oorkonde en vijftien euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden