Opnieuw arrestaties in Kathmandu

(Novum/AP) - De Nepalese politie heeft vrijdag in de hoofdstad Kathmandu opnieuw arrestaties verricht onder actievoerders die protesteren tegen het autoritaire bewind van koning Gyanendra. Volgens leiders van het protest werden zeker 150 mensen opgepakt aan het begin van de tweede dag van een vier dagen durende algemene staking waartoe door de oppositie is opgeroepen.

Onder de arrestanten waren rond de 75 leden van de Nepalese Communistische Partij, zei partijleider Yogesh Bhattarai. Ook vijftig leden van het Nepalese Congres, 's lands grootste partij, werden door de politie afgevoerd. De beide partijen maken deel uit van de alliantie van zeven partijen die het verzet tegen de machtsgreep van de koning leidt.

Op verschillende plaatsen in Kathmandu raakte de politie slaags met actievoerders. Een postkantoor werd in brand gestoken en studenten van de Tribhuwan-universiteit plunderden kantoren van het universiteitsbestuur.

Koning Gyanendra deed in een live uitgezonden radio- en televisietoespraak vanuit Birgunj, ongeveer tweehonderd kilometer ten zuiden van Kathmandu, een oproep tot kalmte. "Het is noodzaak permanente vrede te vestigen", zei de monarch, die zich daarmee voor het eerst in het openbaar uitliet over de dagelijkse protesten en het toenemende geweld van maoïstische guerrillastrijders.

Door de nog tot zondag durende staking lag het openbaar vervoer in Kathmandu stil. Honderden mensen gingen te voet naar hun werk, maar de meesten bleven thuis. Scholen en winkels waren gesloten en op straat reden alleen ambulances en voertuigen van leger en politie.

In de dagen voorafgaand aan de staking hebben de autoriteiten in Kathmandu een avondklok ingesteld en tientallen actievoerders, politici en journalisten gearresteerd. Het leger kreeg van de regering carte blanche om protesten tegen te gaan. Donderdag werden honderden actievoerders opgepakt. De Verenigde Staten, Japan en de Europese Unie hebben hun bezorgdheid over de inperking van de burgerlijke vrijheden uitgesproken. Het optreden van de regering maakt de atmosfeer van confrontatie erger en is niet bevorderlijk voor een constructieve nationale dialoog, zei de EU.

De oppositionele alliantie sloot eind vorig jaar een twaalfpuntenovereenkomst met de maoïstische rebellen die al jaren proberen de monarchie ten val te brengen. De overeenkomst vormde de basis voor een gezamenlijke campagne tegen de koning en het leger. De maoïsten kondigden voor de vierdaagse staking een staakt-het-vuren af voor Kathmandu en omgeving, en demonstreerden daarmee hun trouw aan die overeenkomst.

Woordvoerder Ram Sharan Mahat van het Nepalese Congres erkende donderdag dat het een gok is om met de maoïsten in zee te gaan. "Maar je moet erkennen dat de maoïsten een politieke kracht vormen en dat zonder hen geen politieke oplossing mogelijk is", zei hij. "Er kunnen veel 'mitsen en maren' zijn, maar wij willen hun een eerbare politieke uitweg verschaffen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden