Opnieuw 3 miljard aan EU-geld op komst voor vluchtelingen in Turkije

Minister-president van Turkije, Ahmet Davutoglu (links), Voorzitter van de Europese raad, Donald Tusk (midden) en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (rechts) bezegelen de 'Turkijedeal' in maart 2016 met een handdruk. Beeld Anp

De Europese Commissie acht de tijd rijp voor het vrijmaken van nog eens 3 miljard euro voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije. Daarvan komt 1 miljard uit EU-fondsen en moet de overige 2 miljard komen van de lidstaten, waarvan een deel vermoedelijk zal tegenstribbelen gezien de slechte verhoudingen met Ankara.

Het geld is weliswaar 'nieuw', maar de toezegging is al gedaan in de EU-Turkije-overeenkomst over migratie, die bijna op de kop af twee jaar geleden werd gesloten. In dat akkoord zegde Turkije medewerking toe aan het beheersen van de migratiestromen vanuit Turkije naar de EU. In ruil daarvoor beloofden de EU-landen twee porties van 3 miljard euro, bestemd voor de opvang en ondersteuning van de Syrische vluchtelingen op Turkse bodem. Hun aantal is intussen opgelopen tot 3,5 miljoen.

Volgens de Europese Commissie is die eerste 3 miljard inmiddels grotendeels op de goede plek terechtgekomen, zodat de EU niet anders kan dan nu de belofte over dat tweede deel waar te maken. "De EU-Turkije-overeenkomst is nog steeds geldig", zei Eurocommissaris Avramopoulos (migratie) daar vanmiddag over. "De moeilijke momenten in de betrekkingen die we de laatste tijd hebben gezien, hebben daar geen invloed op gehad."

Half miljoen kinderen

Avramopoulos onderstreepte vooral dat het hoofddoel van de overeenkomst met Turkije, het terugbrengen van de grote aantallen migranten naar de EU zoals tijdens de crisis van 2015, nog steeds overeind staat.

Met het EU-geld zouden de afgelopen jaren de voorzieningen voor 1,2 miljoen vluchtelingen in Turkije inmiddels aanzienlijk zijn verbeterd. Een half miljoen kinderen zouden toegang hebben gekregen tot onderwijs.

De commissie benadrukt steeds dat het geld niet naar de Turkse overheid gaat, maar naar specifieke fondsen voor de vluchtelingen. Toch kostte het de afgelopen twee jaar veel tijd en moeite om de lidstaten zo ver te krijgen de gevraagde 2 miljard bijeen te brengen. Dat gaf Ankara reden om zich te beklagen over financiële toezeggingen die niet zouden worden waargemaakt, terwijl de EU juist vond dat de Turkse overheid achterbleef bij het aanwijzen van goede projecten voor het EU-geld.

Mogelijk volgt de komende maanden een herhaling van dat moeizame proces.

Op 26 maart doen Brussel en Ankara een nieuwe poging om de betrekkingen te verbeteren. Er is dan een topontmoeting in de Bulgaarse havenstad Varna, waar de Turkse president Erdogan zal gaan praten met de EU-kopstukken Donald Tusk en Jean-Claude Juncker en de Bulgaarse premier Boiko Borissov.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden