Update

Opnieuw 10 jaar cel voor bezwangeren 11-jarige dochter

De man uit Groningen die zijn destijds 11-jarige dochter zwanger maakte, moet van het gerechtshof in Leeuwarden 10 jaar de gevangenis in. De dochter beviel in maart 2011 volkomen onverwacht tijdens een schoolreisje, nadat ze tijdens een fietstochtje ineens pijn in haar buik had gekregen.

De vader kreeg eerder van de rechtbank in Groningen ook 10 jaar gevangenisstraf opgelegd. Volgens Calex W. heeft hij zijn dochter maar één keer misbruikt en is daar het kind uit voortgekomen. Hij ging daarom in hoger beroep bij het hof in Leeuwarden. Hij hoopte dat hij nu een lagere straf zou krijgen.

Het OM berekende dat het meisje sinds haar 6e jaar 300 keer is misbruikt. Het nu 13-jarige meisje zag dat misbruik als een normaal onderdeel van haar leven. Ze dacht dat alle vaders dit met hun dochters deden. Volgens het hof heeft de vader de seksuele ontwikkeling van zijn dochter hiermee ernstig beschadigd. Doordat het meisje zwanger is geworden 'zal ze dit stempel voor altijd moeten meedragen', zei het hof.

De vader werd in 1995 ook al veroordeeld voor de verkrachting van een dochter uit een eerder gezin. Hij kreeg ondanks die veroordeling toch het gezag over zijn jongste dochter. De moeder was uit beeld verdwenen en de rechter zag geen aanleiding om het strafblad te laten checken. Het hof in Leeuwarden neemt dit W. kwalijk. 'Kennelijk heeft de veroordeling de verdachte er niet van weerhouden om zich opnieuw schuldig te maken aan een misdrijf, ditmaal een jonger slachtoffer.'

Doordat W. weigerde mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is er niet genoeg bekend over de geestelijke gesteldheid van de Groninger. Tbs is daarom niet aan de orde. 'Het blijft onduidelijk wat de grondslag is van zijn handelen', benadrukte het hof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden