Opnameduur verpleeghuis neemt toe

UTRECHT - Patiënten blijven gemiddeld steeds langer in een verpleeghuis. Dat is op te maken uit cijfers in het Jaarboek Verpleeghuizen 1997. Tegelijk neemt het aantal kortdurende opnamen toe.

Voor een deel wordt de verblijfsduur langer doordat oudere en demente bewoners gemiddeld op steeds hogere leeftijd overlijden.

Naast deze permanente verpleeghuis-bewoners komen er steeds meer bewoners die er kort verblijven, bijvoorbeeld voor revalidatie na een gebroken heup. Ook zijn blijven wat langer dan voorheen, dankzij het beleid van ziekenhuizen en verpleeghuizen om revalidatie van ouderen niet meer in het ziekenhuis maar in het verpleeghuis te laten plaatsvinden.

Dat is gunstig, vindt D. Frijters van SIG Zorginformatie, een stichting die cijfers over de zorg verzamelt en die het jaarboek verpleeghuizen heeft uitgegeven. “Een dag in een verpleeghuis is goedkoper dan een dag in een ziekenhuis en verder zijn verpleeghuizen beter toegerust om een oudere te laten revalideren.”

De afgelopen drie jaar werd het gemiddelde verblijf in een verpleeghuis steeds korter, gevolg van het beleid mensen zo snel mogelijk thuis verder te laten revalideren of naar een verzorgingshuis te brengen. Volgens Maria Beesems van de Nederlandse vereniging van verpleeghuiszorg NVVz is destijds al gewaarschuwd dat dit effect tijdelijk zal zijn. “De mogelijkheden verpleeghuisbewoners elders op te vangen zijn nu blijkbaar uitgeput. Dat betekent dat de druk op de capaciteit toeneemt. Het is wel belangrijk, daar rekening mee te houden.”

Patiënten die in 1997 uit een verpleeghuis zijn ontslagen, verbleven daar gemiddeld 170 dagen. Dat is ten opzichte van 1996 twaalf procent langer. Hierdoor is er steeds minder plaats om nieuwe patiënten op te nemen. Opvallend is dat steeds meer patiënten uit het verpleeghuis worden ontslagen, maar er korte tijd later weer worden opgenomen.

Om welke bewoners dat gaat, is volgens Frijters niet precies bekend. “Het kan gaan om verpleeghuisbewoners die voor een behandeling tijdelijk naar het ziekenhuis gaan en dan weer terugkomen in het verpleeghuis. Of ook om bewoners die misschien te vroeg naar huis zijn gestuurd, het daar toch niet redden en daarop weer naar het verpleeghuis gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden