Opmerkelijk advies aan moslims: raak geen honden aan

NUWEIRA YOUSKINE

Zalig zijn ze, al die eindejaarslijstjes die orde scheppen in de chaos. Vorig jaar heb ik getrappeld van plezier bij een blogger die de meest bizarre fatwa's van 2013 bij elkaar had gezocht. Dit jaar kon ik hem niet meer vinden, dus heb ik er zelf maar een paar uitgepikt. Puur ter ledig vermaak.

Zoals altijd wanneer je het over fatwa's hebt toch maar eerst de disclaimer: fatwa's zijn juridische adviezen. Ze zijn niet bindend en hóeven dus geen invloed uit te oefenen op het leven van de gelovige. Vaak zijn ze gewoon grappig, vreemd of sinister. En de fatwa's die zogenaamd religieus zijn maar ondertussen druipen van politiek opportunisme, laten we ook weg. Het moet wel licht blijven in deze donkere dagen.

Te beginnen met de meest recente fatwa die het religieuze stof deed opwaaien. Die luidde dat een vrouw geen gezichtssluier hoefde te dragen. Nu is dat eigenlijk niet zo opmerkelijk - alleen ultraconservatieve Saoedische geleerden huldigen het standpunt dat een vrouw haar gezicht dient te bedekken - maar deze fatwagever wás een Saoedische geleerde. Sterker nog, ooit was hij hoofd geweest van de gevreesde Commissie ter Bevordering van de Goede Zeden en het Tegengaan van Zonde. De man was in de loop van de tijd blijkbaar behoorlijk losgeslagen: hij nam zijn echtgenote mee naar een tv-uitzending waar haar gezicht getoond werd en zei ook nog eens dat vrouwen best make-up en beautyproducten mogen gebruiken. Het moet niet veel gekker worden.

Gelukkig zijn er ook nog altijd genoeg Saoediërs die niet zomaar hun principes verloochenen. Begin dit jaar werden het populaire stripboek en tv-serie 'The 99' verboden door het koninkrijk.

De helden-figuren à la Batman en Superman op z'n islamitisch waren na 9/11 ontwikkeld door een psycholoog uit Koewiet. Hij vond het een prettig idee om zijn kinderen islamitische helden als rolmodel te geven, in plaats van dat zij alleen maar jihadisten en terroristen op tv zagen. De Saoediërs hechtten niet erg aan gezonde rolmodellen en veroordeelden de serie als 'verderfelijk materiaal dat vermeden dient te worden'.

Maar Saoedi-Arabië heeft niet het alleenrecht op opmerkelijke adviezen. Zo verklaarde de Maleisische fatwaraad het aanraken van honden officieel als onislamitisch, besliste de Iraanse ayatollah Khamenei dat ongetrouwde mannen en vrouwen niet met elkaar mochten chatten en stelde een Egyptische fatwa dat mannen best naar hun aanstaande bruid mochten kijken wanneer zij een douche nam - mits hij eerbare intenties had, uiteraard.

Worden er dan nooit normale aanbevelingen gedaan, vraag je je af. Jawel, soms toch. In Indonesië is begin dit jaar een fatwa uitgevaardigd die het jagen op en handelen in bedreigde diersoorten veroordeelt als 'onethisch, immoreel en zondig'. Kijk, daar schieten mens en dier tenminste wat mee op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden