Opmars van politici en jongeren in Duurzame 100

De nieuwe koploper is Europarlementariër Bas Eickhout. Daadkracht is veruit het belangrijkste selectiecriterium.

JOOP BOUMA en REDACTIE GROEN

De politiek doet het in de zesde editie van de Duurzame 100 van Trouw beter dan vorig jaar. De nieuwe koploper is Europarlementariër Bas Eickhout. Verder staat de complete Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme en Esther Ouwehand, in de top-25.

De nieuwe lijst telt acht politici, vorig jaar waren dat er zes, maar die eindigden lager.

Ook staan er opvallend veel jongeren op hoge posities. Zoals Boyan Slat, net afgestudeerd in Delft, die een wereldpodium kreeg voor zijn plan om de plastic soep in de oceanen aan te pakken. Hij zamelde daarvoor 2 miljoen in. Slat kwam binnen op de 16de plaats.

Tussen de eerste vijftig namen van de Duurzame 100 staan elf jongeren, in 2013 waren dat er maar vier.

In de top-10 staan twee jonge, innovatieve ondernemers: Aart van Veller (op 7), die met zijn bedrijf vandebron.nl consumenten in staat stelt energie rechtstreeks bij boeren te kopen, en Bas van Abel (op 9) die de Fairphone op de markt brengt, een eerlijk geproduceerde mobiele telefoon.

De hoogste nieuwkomer, op plaats 5, is innovatief ontwerper Daan Roosegaarde, bedenker van onder andere de lichtgevende snelweg.

De nieuwe nummer één, Bas Eickhout, werd door een jury gekozen uit een lijst van meer dan vierhonderd personen. Die personen hebben in het afgelopen jaar bijgedragen aan het duurzamer maken van Nederland. Eickhout was al jaren de hoogst genoteerde politicus. De energieke GroenLinkser wordt door de jury geprezen om zijn daadkracht, wat veruit het belangrijkste criterium is voor plaatsing in de Duurzame 100. De jury koos Eickhout, omdat hij een onvermoeibaar vechter is voor een beter, krachtiger en doeltreffender klimaatbeleid.

De impact van zijn werk in Europa oogst lof. Sinds juni is hij vicevoorzitter van de 52 leden tellende fractie van de Europese Groenen. Eickhout is de bedenker van een Europese wet die het gebruik verbiedt van F-gassen, een superbroeikas in koelkasten, vriezers en airco's. De wet, aangenomen door het Europees Parlement, zal worden overgenomen door de Verenigde Staten en China.

Esther Ouwehand (PvdD) is de grootste stijger van de lijst, samen met Victor van Tol van het autodeel-platform SnappCar. Beiden stegen zeventig plaatsen. Van Tol staat op 24, Ouwehand op 15. De grootste daler is Jeroen de Haas, CEO van energiebedrijf Eneco. Hij zakte 57 plaatsen, naar 89.

De afgelopen drie jaar stond Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda, op 1. Minnesma zat dit jaar in de jury.

DE VERDIEPING 10|11

De uitslag in zes profielen

EXTRA BIJLAGE

De Duurzame 100 van 2014:

Niet zo'n held ... maar wel nummer 1

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden