Opmars plooivlieswaaiertje steeds meer een mysterie

REDACTIE GROEN

Het plooivlieswaaiertje, een paddestoelensoort, blijft maar oprukken in Nederland. De geleerden gaan daarbij steeds meer twijfelen aan de klimaatverandering als verklaring.

Dat meldt de website Natuurbericht.nl. Iedereen die wel eens in een bos wandelt, komt het waaiertje tegen. Altijd in de herfst, maar ook tijdens een zachte winter is dat goed mogelijk.

Hij is gemakkelijk te herkennen. In grote groepen groeien ze het liefst op de berk, maar ook op beuk, hazelaar, eik en els. De paddestoel kenmerkt zich door waaiervormige, golvende hoedjes met een doorsnede van 1-2 centimeter. De bovenkant is viltig en wit tot oker- en roodbruin gekleurd. De onderkant kent geen lamellen, maar plooien. Die zijn vuilwit tot grijsoker gekleurd.

Deze paddestoel kwam tot voor kort niet voor op het laagland van Noordwest-Europa. De eerste waarneming in Nederland stamt uit 1989. Sindsdien is het plooivlieswaaiertje een steeds meer geziene gast geworden. In 2005 kwam de paddestoel voor in 9 gebieden - 9 uurhokken (5x5 km) in jargon. In 2014 was dat al opgelopen tot 165 gebieden.

Tot nu toe is de opwarming van de aarde altijd als oorzaak van die opmars genoemd. Nu echter veel meer bekend wordt over zijn voorkomen wereldwijd, wordt daaraan getwijfeld.

De soort komt voor op het gehele noordelijk halfrond. Ook in kille gebieden als Scandinavië, Canada, Japan en China. Zelfs op de toendra's van Alaska laat de fungus zich zien. Daarmee is de opmars van het plooivlieswaaiertje in Nederland weer een mysterie, aldus Natuurbericht.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden