Opmars 'monopolygeld' zet door

Speculatief betaalmiddel op internet wordt per dag veel meer of veel minder waard

JOOST MOREL

Wat is één bitcoin waard? Dinsdag luidde het antwoord op die vraag: 900 dollar. Vandaag is 'zo rond de 750 dollar' het goede antwoord.

Het monopolygeld van het world wide web heeft een turbulente week achter de rug. Tijdens een zitting van de Amerikaanse Senaat, in de nacht van maandag op dinsdag, verklaarden zowel het ministerie van justitie als de beurswaakhond SEC dat de bitcoin een legitiem betaalmiddel is.

Gevolg: de koers van de digitale valuta schoot naar een recordhoogte van bijna 900 dollar. Immers, als de Senaat zegt dat een munt de moeite waard is, wil iedereen op het succes meeliften. Ter vergelijking: in april was ze nog 100 dollar waard.

Maar terwijl het stof neerdaalde, zakte ook de koers van de bitcoin weer. Al na een half uur kelderde de munt 300 euro in waarde en kostte ze nog 'slechts' 600 dollar.

De bitcoin is niet meer dan een versleutelde code op het internet, waarmee gebruikers anoniem betalen, zonder inmenging van een bank of overheid. Er schijnen 21 miljoen bitcoins te zijn, maar die zijn nog niet allemaal gevonden. Net als bij goud moet naar bitcoins worden gedolven. Alleen snel rekenende computers kunnen online het virtuele geld delven door ingewikkelde wiskundige sommen op te lossen. Momenteel zijn er ongeveer 11 miljoen bitcoins gevonden. Op internet wordt er levendig gehandeld in de codes.

Het aantal bedrijven en instellingen dat bitcoins accepteert groeit. In Nederland kun je er eten mee bestellen bij Thuisbezorgd.nl. En donderdag maakte de Universiteit van Nicosia in Cyprus bekend dat studenten collegegeld met bitcoins kunnen betalen. Maar er is ook scepsis: je kunt er anoniem mee betalen, dus criminelen wassen er hun geld eenvoudig mee wit. In oktober nog is een website opgerold waar wapens en drugs konden worden gekocht met bitcoins.

De bitcoin neemt nu echter zo'n vlucht dat wereldmachten als China en de Verenigde Staten er niet meer omheen kunnen. Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, liet in een brief aan de Senaat weten dat virtuele munten als de bitcoin veelbelovend zijn op de lange termijn, helemaal als je ze overal kunt gebruiken.

De laatste dagen stabiliseerde de koers van de bitcoin zich rond de 750 dollar. Het is maar wat de gek ervoor geeft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden