Opluchting na zeges Oranje
GRONINGEN - Na twee gewonnen duels tegen Duitsland heeft het Nederlands volleybalteam plaatsing voor de World League-finale in Brazilië nog altijd in eigen hand. Er volgen nog twee dubbele uitwedstrijden, tegen Cuba en Rusland.
Zaterdag won Nederland met 3-1 van de Duitsers, een dag eerder was het 3-2 geworden. Het was een opluchting dat het wedstrijdenduet goed afliep, want de vier gespeelde ronden hebben geleerd dat het team van bondscoach Bert Goedkoop nog niet de glans uitstraalt die bij een topteam hoort. Goedkoop kan nog zo vaak herhalen dat een plaats bij de eerste acht ter wereld het doel is, het is maar de vraag of die ambitie snel valt waar te maken.
De bondscoach somt zelf de zwakke punten op. ,,We komen tekort in lengte, hoogte en kracht. Daar kun je je alleen tegen verweren door technisch perfect spel, met snel spel naar buiten en scoren door het midden. Zover zijn we nog niet.''
De manco's van Nederland zijn de service, de middenaanval en het gebrek aan snelheid in de passing. Natuurlijk heeft de ploeg wel spelers die een goede bal kunnen serveren, maar in tegenstelling tot veel van de opponenten verschijnen bij Nederland ook enkele spelers op de opslagplaats die niet veel verder komen dan een lullig boogballetje. Die ballen worden door de tegenstander met vreugde ontvangen; ze zijn simpel te verwerken en vormen de basis van een tegenaanval.
Dat het soms anders loopt, bleek zaterdag. Sander Olsthoorn heeft geen sprongservice in huis, maar komt niet verder dan een huppelopslag. Meestal is dat een weggevertje. De Duitsers, bij wie het pareren van harde slagen in de genen zit, hadden er merkwaardig genoeg veel problemen mee. Zo kon Olsthoorn in de vierde service een serie van zes neerzetten, waaruit Nederland vijfmaal scoorde. Er was zelfs een service-ace bij.
Servicedruk op de verdediging van de tegenpartij doet scoren en verhoogt de druk aan de andere zijde van het net. De opslagen van Reinder Nummerdor leverden zaterdag het meeste rendement op. Uit acht van de zestien services peurde de ploeg een punt.
Guido Görtzen faalde in de sprongservice en ging over op de oude opslag die bijna niemand in het internationale circuit nog gebruikt. Ook met deze opslag hadden de Duitsers veel problemen. Van de twaalf zacht aanwaaiende ballen kregen zij er zes onvoldoende onder controle. Voor Görtzen was dat belangrijk, want zijn vertrouwen slinkt snel na een paar foute services.
Vorige week klaagde Görtzen in Trouw dat er nog te weinig ritme in de ploeg bestaat. Het betrof vooral de acties van de spelverdelers. Die zijn nog erg onervaren in de nationale ploeg. Görtzen: ,,Je kunt afspraken maken wat je wilt, maar als er geen automatisme is, gaat het niet en wordt de onzekerheid alleen maar groter. Het duurt nog jaren voor een spelverdeler aan de top zit.''
Zo denkt Goedkoop er ook over. Het is zijn motivatie om Nico Freriks, die vorige week tegen Rusland kopje-onder ging, te laten staan. ,,Een spelverdeler moet je vertrouwen geven. Niet één wedstrijd, niet twee, maar maanden.'' Een teleurstelling voor Van Gendt, die Freriks' taak vorige week goed overnam, maar dit keer reserve stond. Goedkoop: ,,Dirk Jan is zeker niet tevreden en gelijk heeft-ie. Nee, die is momenteel geen vriendje van me.''
Een ander zorgpunt is het ontbreken van de middenaanval. Goedkoop: ,,Beide spelverdelers hebben moeite het midden te vinden. Dat is een veel groter probleem.'' Zaterdag scoorde Nederland eenmaal uit een set-up van Joppe Paulides. De diagnose is dat de ploeg momenteel geen middenmensen heeft die op wereldniveau mee kunnen. Ja, er is er één: Bas van de Goor, maar die heeft een punt achter zijn internationale carrière gezet.
,,Iedereen wil de nieuwe Bas worden'', zei Paulides een paar weken geleden. Hij vindt zichzelf kandidaat, maar komt nog kracht tekort. Dat komt wel, denkt Goedkoop. Hij popelt om zijn jonge spelers ervaring op te laten doen en rekent erop dat dat in de laatste wedstrijden tegen Rusland kan. Dan blijven Schuil en Görtzen thuis en is het veld vrij voor de jeugd. Komende week naar Cuba gaat de vaste ploeg mee. De hoop is daar minimaal eenmaal te winnen, dat is voldoende voor een finaleplaats.