Opluchting na vrijlating Nederlands stel in Jemen

Videograb van 13 juli 2013. Het Nederlandse stel dat in Jemen was ontvoerd, is vrijgelaten. Dat melden staatsmedia in het land. Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen werden sinds juni vastgehouden. Beeld AFP

De in Jemen vrijgelaten Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen keren vandaag terug in Nederland. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt.

Nederland en Jemen melden in een gezamenlijke verklaring dat de twee Nederlanders dicht bij de Nederlandse ambassade werden vrijgelaten. Een woordvoerder van het ministerie kan hier niet nader op ingaan. De twee zijn in een goede fysieke conditie en bijzonder blij dat ze de ontvoering ongeschonden hebben overleefd. Ze willen graag snel met hun families worden herenigd.

De Nederlandse ambassadeur in Jemen en de president van Jemen, Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, hebben elkaar ontmoet na de vrijlating. Beide landen spreken hun waardering uit voor alle pogingen die hebben geleid tot de vrijlating van het tweetal.

Al-Hadi is erg blij met de goede afloop maar benadrukt dat er nog steeds mensen gegijzeld worden in Jemen. Hij riep de groepen die achter deze ontvoeringen zitten op om het voorbeeld van de Nederlanders te volgen en ook hun gijzelaars vrij te laten. Het Nederlandse kabinet ondersteunt deze oproep van Hadi, die benadrukte dat het belangrijk is een Jemen op te bouwen dat vrij is van geweld en terrorisme.

Nederland en Jemen melden in een gezamenlijke verklaring dat de twee Nederlanders in een goede fysieke conditie zijn en bijzonder blij dat ze de ontvoering hebben overleefd. Ze willen graag snel met hun families worden herenigd.

De media waarvoor correspondente Judith Spiegel vanuit Jemen werkte, reageren opgelucht. De hoofdredactie van NRC Handelsblad is 'bijzonder blij'. Het stel heeft het zwaar gehad, maar is veilig en ongedeerd, liet een woordvoerster namens de hoofdredactie weten.

Ook de NOS 'is erg blij' dat de ontvoerders het stel hebben vrijgelaten en dat zij het goed maken. "We hopen dat zij snel zullen worden herenigd met hun dierbaren." De omroep heeft nog geen contact met Spiegel gehad, liet een woordvoerster weten.

De journaliste werkte eveneens voor Elsevier, dat ook liet weten verheugd te zijn over de vrijlating. "Om de onderhandelingen over hun vrijlating niet negatief te beïnvloeden, heeft Elsevier tot nu toe geen melding gemaakt van de ontvoering. Wel is contact onderhouden met de familie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de andere media waarvoor Judith Spiegel werkt", liet het blad in een reactie weten.

Ook journalistenvakbond NVJ reageerde opgelucht en blij. De organisatie onderhield de afgelopen maanden intensief contact met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft zich in het belang van de veiligheid achter de schermen ingespannen voor de vrijlating van Judith Spiegel en haar partner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden