Opluchting na speech van Wilders bewijst dat hij de regie al heeft

Het is eigenlijk te gek voor woorden: Wilders houdt zich, voor zijn doen, in tijdens een toespraak in New York en iedereen in Nederland haalt opgelucht adem. Daarmee is indringend geïllustreerd hoezeer de voorman van de PVV de (politieke) regie in Nederland heeft overgenomen, en hoezeer het antwoord tekortschiet van degenen die de islam niet per definitie beschouwen als een verderfelijke ideologie.

Zeker, de toespraak van Wilders zaterdag bij de demonstratie tegen de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero, waar ooit de twee wolkenkrabbers van het World Trade Centre stonden, was voor zijn doen gematigd. Maar dat daarom van opluchting sprake zou moeten zijn, valt moeilijk in te zien. Wilders bleef hoe dan ook de intolerantie preken tegen de islam.

Hij heeft de radicale elementen in de islam en de gemiddelde moslim opnieuw over een kam geschoren. Hij wist op een onnavolgbare wijze de traditie van tolerantie en vrijdenkendheid van de stad New York te verbinden met, en gelijk te stellen aan, zijn eigen intolerantie en benepenheid als het gaat om de islam.

Nederland is helaas gewend geraakt aan de ideeën en de toespraken van Geert Wilders. Daarom kan nu gezegd worden dat de PVV-leider gematigd was in zijn optreden, en dus de weg heeft vrijgemaakt voor de definitieve vorming van het eerste kabinet-Rutte.

Daar valt geen speld tussen te krijgen. CDA-onderhandelaar Maxime Verhagen vond het, meteen na het uitspreken van de toespraak, nog nodig om als minister van buitenlandse zaken te benadrukken dat Wilders alleen namens zichzelf gesproken had. Maar ook in het CDA staan de wissels nu definitief in de richting van een minderheidskabinet met de VVD en gedoogsteun van Wilders en de zijnen.

Hoe vaak het nieuwe kabinet nog verklaringen zal moeten uitgeven dat Wilders louter en alleen namens zichzelf of hooguit namens de PVV sprak, doet er kennelijk niet toe.

De gekozen politieke constructie is een uiterst ongelukkige. Dat is op deze plek al eerder geconstateerd. De PVV krijgt maximale invloed tegen een minimum aan politieke kosten. Dat Wilders bereid is de meest extreme kanten van zijn optreden af te schaven omwille van zijn invloed via de gedoogsteun, en dat hij zich ook in het buitenland minder extreem opstelt, is niet meer dan een zeer schrale troost.

Tweet]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden