Update

Opluchting na redding van ROC Leiden

Studenten en bestuursleden van het ROC voeren actie voor hun school Beeld anp
Studenten en bestuursleden van het ROC voeren actie voor hun schoolBeeld anp

Het ROC Leiden is voorlopig gered. Een voorstel van de VVD om de school geen geld te geven, redde het vandaag in de Tweede Kamer niet. Daarmee is voor onderwijsminister Jet Bussemaker de weg vrij om de school financieel bij te springen en het dreigende faillissement te voorkomen.

De school met tegen de 9000 leerlingen kwam in de problemen door wilde nieuwbouwplannen van het bestuur. VVD, CDA en PVV vonden dat dat maar moet worden afgestraft met een faillissement. Maar een meerderheid van de Kamer wil leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur heeft uitgespookt.

Bussemaker wil om te beginnen 18 miljoen overmaken. Daarna wil ze nog stapsgewijs met maximaal 22 miljoen over de brug komen, maar dan moet de school wel voldoen aan allerlei voorwaarden. Zo moeten er diverse opleidingen naar andere scholen.

De gang van zaken zit Bussemaker niet lekker. Ze kreeg ook kritiek omdat ze (te) laat zou hebben ingegrepen. "Laat dit vooral een wijze les zijn voor alle bestuurders in het onderwijs; wie mooie gebouwen belangrijker vindt dan goed onderwijs, hoort hier niet thuis."

De school is vooral blij en opgelucht. "Het verstand heeft gezegevierd. Het is een grote opluchting voor mij en het personeel'', zei bestuursvoorzitter Ricardo Winter. "Er is gekozen voor de leerlingen en niet voor het bestraffen van de leerlingen.''

CNV: Geen vrijbrief
De redding van ROC Leiden is het meest in het belang van leerlingen en docenten, stelt vakbond CNV Onderwijs in een reactie.

"Dit biedt meer zekerheid voor de werkgelegenheid voor het onderwijspersoneel. Deze reddingsoperatie mag echter geen vrijbrief zijn voor besturen om geld voor onderwijs aan vastgoed te besteden'', zegt Joany Krijt, voorzitter van de vakbond.

CNV stelt ook dat er te veel geld uit het onderwijs vloeit met de redding van ROC Leiden. Dit soort problemen kunnen volgens de bond in de toekomst voorkomen worden door het geld eerst bij onderwijsteams terecht te laten komen, die vervolgens bestuurlijke diensten inkopen. "Het gaat erom dat het onderwijs centraal staat en alle andere zaken daaraan ondersteunend zijn.''

VVD: Allerlaatste kans
Anne-Wil Lucas van de VVD, indiener van de verworpen motie, reageerde meteen: ,,Het ROC Leiden heeft van een meerderheid van de Kamer een allerlaatste kans gekregen. De VVD wil dat het nieuwe bestuur er alles, maar dan ook echt alles aan doet om weer te doen waar het ROC voor is opgericht: de ruim 9000 leerlingen goed en uitdagend onderwijs bieden. Daarbij is ook de hulp en inzet van alle ROC's in de regio nodig. Geen megalomane gebouwen, maar goed en gedegen onderwijs. Met de minister willen wij na de zomer verder spreken over de bekostiging, wijze van besturen en regie vanuit het ministerie op het MBO. Want zo ver had het nooit mogen komen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden