Opluchting in Rusland, onvrede in Nederland

doping | Uiteraard zijn de Russische sportbonzen blij met het IOC-besluit. Maar schone sport is nu ver weg, zeggen dopingexperts.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

"Dat was het wel, hè? We hebben nog veel werk te doen", besluit de Russische minister van sport Vitali Moetko zijn eerste ontmoeting met de pers na de bekendmaking van het IOC-besluit over de Russische deelname aan de Spelen in Rio. Moetko lijkt bovenal opgelucht.

De Russische vlag zal wapperen in Rio, zelfs al zal de sportersdelegatie flink zijn uitgedund. "Ik ben er absoluut van overtuigd dat de meerderheid van het Russische team aan de IOC-criteria zal voldoen", zegt Moetko monter.

Hij dankt het IOC dat het niet heeft gekozen voor een collectieve straf voor alle Russische sporters, en dat "iedere atleet wiens reputatie onbesmet is, die schoon is en geen doping heeft gebruikt, het recht heeft deel te nemen aan de Olympische Spelen". De minister laat niet na zijn pijlen te richten op de internationale atletiekfederatie IAAF, die vorige week definitief besloot alle Russische atleten niet toe te laten tot de Olympische Spelen.

Andere Russische sportbonzen noemen de beslissing van het IOC 'welafgewogen' (president Aleksandr Zjoekov van het Russische olympisch comité) en 'gebalanceerd' (Vjatsjeslav Fetisov, voormalig lid van de anti-dopingautoriteit Wada en meervoudig olympisch ijshockeykampioen).

De verzamelde nationale olympische comité's gaam niet tegen het IOC-besluit in. Het Nederlandse NOC-NSF wijkt niet opzichtig van die lijn af, door te spreken van een 'zorgvuldige afweging'. Maar, voegt de woordvoerder eraan toe, "we betreuren het dat het niet is gelukt om de schone sporters die naar Rio gaan geheel te beschermen tegen die Russische sporters die hebben gebruikt".

Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit begrijpt niets van de IOC-beslissing. "Dit is een bron van veel gedoe en rechtsongelijkheid", zei hij gisteren bij de NOS. Ram vindt dat het IOC zelf een beslissing had moeten nemen, in plaats van die over te laten aan de sportfederaties. "Onbegrijpelijk, een gebrek aan leiderschap." De best georganiseerde vorm van staatsdoping is boven tafel, zegt hij. "En toch pakt het IOC niet door. Ik vind dat het IOC als partner van de antidopingagentschappen faalt. En daarmee als partner van schone sport."

De IAAF heeft internationale sportkoepels advies aangeboden over de beslissing wel of niet Russische sporters toe te laten. Tennisfederatie ITF besloot meteen dat Russische tennissers welkom zijn in Rio. De Nederlandse waterpolosters gaan ervan uit dat hun internationale bond hetzelfde doet en dat zij daardoor de Spelen mislopen. Als Rusland was uitgesloten, hadden zij als eerste reserve mee mogen doen.

undefined

77 olympiërs naar dorp vol gebreken

De eerste 77 Nederlandse Olympiërs, onder wie de handbalvrouwen en de hockeyers zijn gisteren vertrokken naar Rio. Daar nemen zij hun intrek in het Olympisch dorp, hoewel er afgelopen week veel bleek te mankeren aan hun onderkomen - van lekkages tot stroomstoringen. Het Australische team besloot uit te wijken naar hotels, maar chef de mission Maurits Hendriks vindt dat voor de Nederlanders niet nodig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden