oplossing

An, Adelaar, zet Kinderen van Veer op Eridu. Eeuwige Vlam likt Vuurvogel. Anazasi komen bijeen. Kokopelli bezwangert Mesa Verde met siyo tanka. IJsbloem deelt in Droomdans muziek en zaad.

Deze spreuk komt uit de cultuur van de Pueblo’s, een voormalige inheemse bevolkingsgroep uit de Verenigde Staten. An was bij de Pueblo’s de naam voor God, gezien als een adelaar. Hij schiep Eridu en zette vier adelaars als mensen op aarde. Zij zijn de Kinderen van Veer die energie meekregen van de Eeuwige Vlam. De Anazasi waren een Pueblo-stam die in grotwoningen in een moeilijk toegankelijke kloof huisden. De Mesa Verde (Groene Tafel) is de naam van het berggebied. Kokopelli is een soort Rattenvanger van Hamelen. Als vrouwen hem in hun droom op zijn toverfluit (siyo tanka) horen spelen, worden zij spontaan zwanger. IJsbloem staat symbool voor de vruchtbare vrouw. In gedachten danst zij de Droomdans om het sterrenstof (muziek en zaad) te mengen in haar kleipot.

’De King William’s Test van Trouw was dit jaar moeilijk tot ondoenlijk, maar super!’, verzucht Matty uit Culemborg.’Het was geweldig en vreselijk tegelijk’, schrijft Monique uit Drachten. ’Bepaald geen eitje, menig vogel was niet te vangen’, vindt Evelien uit Deventer. De opgaven van de tiende KWTT, zoals de prijsvraag in de kring van geharnaste deelnemers wordt aangeduid, hadden (vrijwel) alle iets van doen met ’vogels’. Van ’kleurrijke dwaalgasten’ (vogels met een kleurrijke naam als de zwarte frankolijn of de rosse spotlijster) tot vogels die in de bijbel staan (zoals de struisvogel) en van vogelsport (sportclubs met een vogelnaam) tot spotvogels (teksten van cabaretiers) passeerden de revue.

Eilanden waar vogels broeden (neem Robbeneiland met z’n kolonies pinguïns), muziek waar een vogel in voorkomt, beroemdheden die zich in eigen taal voorstellen met ’Mijn naam is Vogel’ en boeken met de naam ’vogel’ in de titel, waarvan alleen de eerste zin was opgegeven.

Ook zaten de puzzelaars weer vast aan die ’vreselijke zoektocht’ naar blikken, zoals ze jaren geleden al deden - nu om merken op te sporen van blikken met een vogel erop. Allemaal gevonden, op het kleurpotlodenblik van Eberhard Faber na. ’Dat vreselijke blik, 6.3, ik droom ervan.’ De ’vogel’ die afgelopen jaar ’vanaf 29-03 even alleen’ was, kreeg de originaliteitsprijs: Jeroen Pauw, enige tijd solo op de late avond. Van het ’vervlogen erfgoed’ in Noord-Brabant - aangeduid met een streeklied - zorgde de sigarenfabriek KaVeeWee voor veel hoofdbrekens, voor Herman Finkers gold hetzelfde met zijn ’Japanse nachtegaal’ en gek genoeg associeerde ’Tinus’ niemand met de BSA A10 motor ’Golden Flash’ van Bennie Jolink.

Op de websites van JCS (jasperscryptogrammensite.nl) en Fok!forum (forum.fok.nl) is wekenlang door puzzelaars samengewerkt. Hulde! Antiquariaten, blikkenmusea, Polen-kenners en boekenschrijvers over dat Land van de Kraanvogel, bibliotheken en vogelclubs hadden weer de tijd van hun leven. En de puzzelaars, zij zien tijdelijk om naar een andere verslaving. ’Ik kan geen vogel meer zien’, meldt Ria uit Halfweg. Maar ze heeft er erg van genoten. En daar gaat het om.

Samenstelling:

Haro Hielkema en Wim Wessels

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden