Oplossing mannenoverschot in China: een vrouw delen

MARJON OP DE WOERD

Wat moeten al die single mannen in China? Juist, samen een vrouw delen. Eén vrouw, meerdere echtgenoten. Dat is volgens de Chinese hoogleraar economie Xie Zuoshi, verbonden aan de Zhejing Universiteit, de oplossing voor het overschot aan Chinese mannen. Maar niet iedereen is het met hem eens.

Volgens de hoogleraar en blogger heeft China in 2020 naar verwachting dertig tot veertig miljoen vrijgezelle mannen. De Chinese geboortepolitiek die sinds 1979 bepaalt dat de meeste families slechts een kind mogen hebben, de voorliefde voor jongens binnen de Chinese cultuur en illegale selectieve abortussen hebben ervoor gezorgd dat China een van de meest ongelijke man-vrouwverhoudingen van de wereld kent (117 jongens op 100 meisjes).

Xie kijkt met de blik van een econoom naar de liefdesmarkt. Er is een tekort van het ene goed (vrouwen) en een overschot van het andere (mannen). Een tekort drijft de prijs op, waardoor rijke mannen het goed wel kunnen betalen en de armere man niet. Laat twee mannen een vrouw delen en het probleem lost zichzelf op, meent Xie. "In afgelegen en arme gebieden trouwen twee broers gezamenlijk met één vrouw. En zij leven gelukkig en in harmonie", schreef Xie op zijn blog dat na alle kritiek off-line is gehaald.

Nadat zijn blog werd opgepikt door lokale media, ontstond er een hoos aan negatieve reacties op sociale media. Jing Xiong, projectmanager bij de in Peking gevestigde vrouwenrechtenorganisatie 'Media Monitor for Women Network', noemde Xie's oplossing bijvoorbeeld 'extreem belachelijk'. "Zijn suggestie zet vrouwen neer als een middel om de mannelijke behoefte aan seks, een huwelijk en voortplanting te bevredigen. Dit is seksuele discriminatie", zegt zij tegen de BBC.

Xie ziet vooral de economische voordelen van polyandrie en meent dat hij juist vrouwenrechten respecteert door deze oplossing aan te dragen. "Ik heb nooit gezegd dat vrouwen verplicht moeten worden. Maar arme vrouwen die bereid zijn een tweede man te nemen, zodat ze samen kunnen leven en gezamenlijk de moeilijkheden van het leven kunnen doorstaan, moeten we dat recht niet ontnemen", schreef hij in een e-mail aan The New York Times. "Dat is respect hebben voor de rechten van zowel mannen áls vrouwen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden