Oplossing citatenpuzzel 2013

1'Ik kende de stilste aller provincies niet, ik ben er geboren'. Oud-voetballer, schrijver en Groninger Jan Mulder in zijn essay 'Doodstil' voor de Maand van de Spiritualiteit.

2'Het was één grote leugen, die ik veel te vaak heb herhaald. Het spijt me.' Oud-wielrenner Lance Armstrong bekent bij Oprah Winfrey dat hij bij alle zeven Tourzeges 'prestatiebevorderende' middelen heeft gebruikt.

3'Ik heb mijn beslissing in alle vrijheid genomen'. Paus Benedictus XVI maakt bekend dat hij gaat aftreden.

4'We zijn al 45 jaar met Israël bezig over die bezetting. Resultaat: nul.' Oud-politicus Dries van Agt wil een extra Kamerdebat over de verhouding tussen Israël en de Palestijnen.

5'Ik ben geen isolationist. Nooit zal ik de ophaalbrug omhooghalen en ons terugtrekken uit de wereld.' De Britse premier David Cameron eist van Europa hervormingen: anders drijven de Britten naar de uitgang van de Europese Unie, dreigt hij.

6'De man die mij onder narcose heeft gekregen, moet wel héél knap zijn'. Cabaretier Jochem Myjer in zijn nieuwe programma 'Even Geduld Aub'. Hij was ruim een jaar uit beeld vanwege behandeling van een tumor in zijn ruggemerg.

7'Het is een enorme eer mijn schoonmoeder op te volgen'. Prinses Máxima, is verguld met haar nieuwe rol, al wordt deze uitspraak als 'staatsrechtelijk onjuist' beschouwd.

8'Gaat hij dat redden, vroeg zij mij'. Oud-politicus Ruud Lubbers klapt uit de school met een 'leuke anekdote' uit zijn contacten met koningin Juliana, die volgens hem twijfelde of Willem-Alexander wel een goede koning zou worden.

9'Hoeveel jaar ga jij het doen?' Prinses Amalia vraagt dit aan haar vader, als koningin Beatrix haar aftreden aankondigt.

10'Dan zullen vooral de zeven miljoen Nederlanders die hun huis warm moeten houden en moeten koken, het voelen'. Minister Henk Kamp (economische zaken) weigert de gaswinning in Groningen na een reeks aardbevingen stil te leggen.

11'Het voelde heerlijk. Ik heb mijn besluit genomen: ik stop. Mooier dan het al is kan het niet worden.' Rolstoeltennisster Esther Vergeer stopt na een tien jaar ongeslagen carrière.

12'Mijn lot ligt in uw handen'. Advocaat Bram Moszkowicz tegen het Hof van Discipline in Den Bosch, dat beoordeelt of hij strafrechtelijk zal worden vervolgd voor onder meer verduistering en oplichting.

13'U krijgt uw belastinggeld terug'. (Ex-)politicus Silvio Berlusconi belooft de Italiaanse kiezers dat zij hun onroerendgoedbelasting terugkrijgen, als zij op hem stemmen.

14'En de winnaar is ... Argo!' Michelle Obama, first lady van de VS, reikt virtueel vanuit het Witte Huis een Oscar uit voor de beste film van 2012.

15'Humor is alles. Zonder humor worden we gek. Dat verlicht je dag, echt waar. Humor is een stimulans. Thuis ben ik altijd grappig. Ik maak voortdurend mijn kat aan het lachen. Die boft maar.' Whoopi Goldberg, actrice en medeproducent van de musical 'Sister Act'

16'Ik dacht dat ik die duik niet zou overleven'. BN'er Patty Brard over haar ongeluk tijdens het SBS-programma 'Sterren springen op zaterdag'.

17'Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen.' Oud-wielrenner Michael Boogerd bekent dat hij van de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner epo en andere verboden middelen heeft gekregen.

18'Dit leek me een mooi moment om iets anders te gaan doen. Ik ga me onder andere meer richten op fotografie.' Nieuwslezer Sacha de Boer stopt na tien jaar bij het NOS-Journaal.

19'De helft van het jaar was ik op Schiphol'. Joris Linssen, tv-programmamaker, stopt na acht jaar met 'Hello Goodbye' waarin hij sprak met mensen die familie uitzwaaien of opwachten.

20'De laatste keer. Ik weet het, hij weet het.' Anky van Grunsven, dressuurrijder, over het afscheid van haar 'gouden' paard Salinero.

21'Goedenavond!' Paus Franciscus krijgt na zijn verkiezing met deze begroeting van de massa op het plein voor de Sint Pieter in Rome veel bijval.

22'Dan bellen ze mij op met de vraag: 40.000 tot 60.000 is dat genoeg? Natuurlijk, zeg ik. Als u denkt uw taken zo te kunnen uitvoeren, is dat genoeg.' Minister Ronald Plasterk (binnenlandse zaken) vindt dat gemeenten in de toekomst minimaal honderdduizend inwoners moeten hebben, maar heeft dat nooit als harde eis gesteld.

23'Het is een uitdaging. Ik weet me nog steeds te verbeteren. Dat geeft een kick.' Schaatser Sven Kramer over zijn sportieve toekomst.

24'Dat het koud is, merk je vooral als je buiten bent'. Weerman Marco Verhoef van het Nos- Journaal.

25'Dat Engelse woord heb ik vandaag geleerd. Daarom weet ik ook zeker dat ik het niet gezegd heb'. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep van ministers van financiën, bestrijdt dat hij het reddingsplan voor Cyprus (waarin ook spaarders het moeten ontgelden) een 'template' (blauwdruk) voor andere landen zou hebben genoemd.

26'Nee, nee, nee, nee, nee, nee. Nee. Nee. Nee, nee. Nee, nee, nee. Nee!' Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg probeert D66-parlementariër Steven van Weyenberg te verhinderen een vraag te stellen.

27'In mijn puberteit werden mijn ouders ongerust, omdat hen wel duidelijk was dat ik, laten we zeggen, een zekere oriëntering had. De tweede man van mijn oma zei: 'Je kunt aan jou niet zien of je nou een jongetje of een meisje bent'. Ik werd op straat wel eens nagefloten'. Priester en schrijver Antoine Bodar in de serie 'Tien Geboden'.

28'Mijn eerste opdracht was het huis van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bewaken'. FNV-voorzitter Ton Heerts begon zijn loopbaan als marechaussee.

29'Ik zal de zestien jaar in Amsterdam nooit vergeten. Ze vormen een centraal punt in mijn leven, een gouden periode'. Dirigent Riccardo Chailly is voor het eerst sinds 2004 terug als gastdirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

30'Ik heb afscheid genomen van een bepaald soort God'. Carel ter Linden, emeritus predikant, praat openlijk over zijn christelijk geloof, dat allerminst een stelsel van vaste zekerheden is.

31'Ga eens een keer een nieuwe auto kopen!' Premier Mark Rutte vindt dat Nederland vertrouwen moet hebben in de economie en roept mensen op tv op 'een beetje risico te nemen'.

32'Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt'. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum is veel tijd kwijt geweest met de discussie over het fietspad onder het vernieuwde museum.

33'We moeten naar de persoon van de mens kijken. Mensen die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd, moeten in goede handen zijn. Daar sta ik voor'. Staatssecretaris Fred Teeven (justitie) belooft beterschap nadat de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov zelfmoord heeft gepleegd in zijn cel.

34'Willem IV staat in de wei, naast Berta 38'. Prins Willem-Alexander kiest ervoor als koning zijn voornamen te behouden. "Niemand op straat zal zeggen: hallo Willem IV!"

35'We kwamen in de file terecht, maar we waren gelukkig niet de enige'. Tweet van cabaretier Herman Finkers.

36'Het wordt niet ingetrokken of vervangen. Daar is ook geen reden voor, want het is een retecommercieel, goed lied. Mediamagnaat Joop van den Ende verdedigt namens het Nationaal Comité Inhuldiging het omstreden Koningslied.

37'U bent nu wel erg sterk sturend in een bepaalde richting'. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma beschuldigt Kamervoorzitter Van Miltenburg ervan dat zij niet objectief is in het debat maar op de hand van de coalitie.

38'De keuze wordt gemaakt op basis van meer informatie dan ooit'. Minister Jeanine Hennis (defensie) weigert nieuw onderzoek naar een alternatief voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF.

39'Mijn vrouw heeft een relatie naast ons huwelijk en ik ook. Daar zijn wij allebei heel happy mee, het verrijkt ons leven. Waarom zou mijn vrouw de enige op de wereld zijn van wie ik kan houden? Er is nog wel iemand, en dat geldt voor haar ook: ik ben niet de enige, zaligmakende man met wie zij heel gelukkig kan zijn.' Misdaadverslaggever Peter R. de Vries schreef een autobiografisch boek.

40'Dat unthjit ik'. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi legt tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander de eed 'Dat beloof ik' af in het Fries.

41'Ik ben geen onderdaan'. Student en anti-monarchist Joanna staat op 30 april met een protestbord op de Dam.

42'Een koning die even van het protocol afwijkt, dat is pas echt stoer'. Dj Armin van Buuren na de spontane overstap van de koninklijke familie op het podium waar hij met het Concertgebouworkest heeft opgetreden.

43'Even wuiven misschien?' Prinses Beatrix fluistert deze woorden tijdens de balkonscène, niet wetend dat de microfoon open staat.

44'Wie dient, denkt niet alleen aan ik. Wie dient, denkt niet alleen aan zij. Wie dient, denkt ook in wij.' Voormalig legerchef Peter van Uhm in zijn rede tijdens de Nationale Dodenherdeking op de Dam.

45'Ik ben niet bang. Je moet niet de politiek in gaan, als je bang bent. Maar veel mensen zijn niet blij met wat ik zeg. Maar ik ben in de politiek gegaan om de corruptie weg te vagen. Ik moet orde op zaken stellen. Ik ben het antwoord van het volk op deze dingen.' Woorden van Curaçaos politicus Helmin Wiels na de verkiezing van zijn PS tot grootste partij van het eiland. Kort daarna wordt hij doodgeschoten.

46'Als je dát denkt, ben je nog stommer dan je eruit ziet'. Sportpresentator Mart Smeets reageert woedend op de opmerking van DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk dat hij van doping onder wielrenners geweten moet hebben.

47'Veel vrouwen hebben talent. Zij zouden alleen nog iets vaker kunnen denken aan de woorden van Belle van Zuijlen: 'Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid'.' Minister Jet Bussemaker (onderwijs, cultuur en wetenschap) vindt dat vrouwen te veel teren op de portemonnee van hun man.

48'Mijn kans is hierdoor gedaald van 87 tot minder dan 5 procent'. De Amerikaanse actrice Angelina Jolie heeft haar borsten preventief laten amputeren vanwege het gevaar van een agressief borstkankergen.

49'Ik ga niet zelf voor brigadier Snuf spelen!' Staatssecretaris Frans Weekers (financiën) reageert op de vraag uit de Tweede Kamer waarom hij de opsporingsdiensten niet heeft ingelicht over belastingfraude met toeslagen.

50'Ik zag Máxima naar buiten komen en toen besefte ik ineens: het is écht waar. Ik moest huilen'. Modeontwerper Jan Taminiau ontwierp de koningsblauwe robe voor Máxima ter gelegenheid van de inhuldiging.

51'We zien elkaar nóóit'. Ljoedmilla Poetina, first lady van Rusland, licht toe waarom zij en de Russische president na bijna dertig jaar publiekelijk een punt zetten achter hun huwelijk.

52'In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken'. Senaatsvoorzitter Fred de Graaf heeft via een 'kunstgreep' voorkomen dat PVV-leider Wilders naast Willem-Alexander zou lopen tijdens de inhuldigingsceremonie. Nadat dit in de publiciteit komt, treedt hij af als voorzitter.

53'Centrifuges moeten draaien, maar dat moeten de industrieën en de huishoudens van mensen ook'. De Iraanse president Hassan Rohani vindt dat zijn land recht heeft op kernenergie en dat de sancties tegen Iran moeten worden opgeheven.

54'Ik blijf toegewijd aan de strijd voor gerechtigheid in deze ongelijke wereld'. Edward Snowden, ex-medewerker van de Amerikaanse geheime dienst en klokkeluider van de spionage door NSA.

55'Alsof je een biggetje probeert te scheren'. De Russische president Vladimir Poetin over de manier waarop de Amerikaanse justitie de voortvluchtige klokkeluider Edward Snowden probeert te vangen.

56'Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot u allen'. Koning Albert van België kondigt zijn aftreden aan.

57'Ik schaam mij het Evangelie niet. Maar 'christelijk' is vandaag de dag wel een slecht marketinginstrument.' CNV-voorzitter Jaap Smit ziet mogelijkheden tot samenwerking met de seculiere vakbond De Unie, maar wel onder een nieuwe naam.

58'De zijwind, de regen, de bergen'. Wielrenner Chris Froome na zijn overwinning in de Tour de France

59'De traan is nooit het eindpunt maar het startpunt'. Journalist Wilfried de Jong laat weten dat hij als interviewer in 'Zomergasten' niet uit is op emotie-tv.

60'Misschien ben ik licht verslaafd aan het reizen, of zelfs heel erg'. Tv-maker Derk Bolt is al achttien jaar verbonden aan het programma 'Spoorloos'.

61'Er is een heel ingrijpende en verdrietige wending in mijn leven'. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom brengt het bericht naar buiten dat hij en zijn vrouw gaan scheiden.

62'We leven van leningen, van spaargeld, van het salaris van mijn vrouw en van de goedertierenheid van familie en vrienden. Dus ja, ik kan het boetekleed blijven aantrekken. Maar ik heb twee kinderen en een vrouw. Op een gegeven moment is het klaar. Ik vind dat iedereen recht heeft op een tweede kans. Dat is beschaving.' Diederik Stapel, ex-hoogleraar sociale psychologie, wil na zijn wetenschappelijke fraude terugkeren in de maatschappij.

63'Waarom zou je de hele nacht het licht aan laten?' Minister Melanie Schultz van Haegen (verkeer) is niet bang voor meer ongelukken wanneer de verlichting op snelwegen 's nachts uitgaat.

64'Ik vind deze uitlatingen een kampioen onwaardig'. Doekle Terpstra, voorzitter van de schaatsbond KNSB, legt met tegenzin zijn functie neer na felle kritiek van Sven Kramer op het bondsbeleid

65'Ik heb als mens ook een mooie boodschap: die van iemand die zijn droom heeft bereikt. Heel Nederland heeft op mij al de polonaise gelopen'. Zanger Frans Bauer over het succes van het programma 'Vive la Frans'.

66'Er was niemand in beeld voor dat profiel, anders dan ikzelf'. KLM-topman en oud-politicus Camiel Eurlings verklaart zijn verkiezing tot lid van het Internationaal Olympisch Comité.

67'Het is gewoon strepen tot de boekhouder tevreden is gesteld, zonder je al te veel af te vragen in hoeverre je nu nog de gewenste samenhang overeind kan houden'. Harm de Jonge, generaal b.d., schrijft in Trouw dat het vertrouwen van officieren in de krijgsmacht in defensieminister Hennis vanwege haar bezuinigingsbeleid sterk is gedaald.

68'Zelfs uw eigen achterban vindt u de slechtste chauffeur van Nederland'. Journalist Jeroen Pauw interviewt op televisie premier Rutte over de economische toekomst van Nederland.

69'Het mooie van ons vak is: je kunt altijd weer gaan tikken'. Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen maakt plaats voor een opvolger, maar blijft mogelijk wel betrokken bij de krant.

70'Wat bent u een klein, zielig, miezerig mannetje'. PVV-Kamerlid Geert Wilders reageert in het debat op een vraag van D66-voorman Pechtold wat hij vindt van het feit dat op een PVV-demonstratie de Hitlergroet is gebracht.

71'Geen Jorwerd zonder Brussel. Maar tegelijk: geen Brussel zonder Jorwerd.' Historicus en schrijver Geert Mak in de Abel Herzberg lezing 2013.

72'De secretaresse heeft de brieven weggemoffeld in de onderste la'. 50Plus-Kamerlid Henk Krol treedt af nadat bekend is geworden dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant geen pensioenpremies voor zijn medewerkers heeft betaald.

73'Wij hebben een hand uitgestoken en krijgen daar een middelvinger voor terug'. Minister Frans Timmermans (buitenlandse zaken) is teleurgesteld dat het CDA weigert te praten met het kabinet.

74'Ze heeft allerlei dingen niet durven zeggen die ze wilde zeggen'. Dichter en ex-priester Huub Oosterhuis vertelt in zijn biografie 'De paus van Amsterdam' dat koningin Beatrix haar kersttoespraak van 2010 op aandrang van premier Rutte tot drie keer heeft moeten aanpassen. Reden: sommige passages waren PVV-leider Wilders niet welgevallig. Na de nodige ophef over deze uitspraak biedt Oosterhuis aan Beatrix excuses aan voor zijn woorden: "Ik had beter moeten weten."

75'We rijden met 130 op een ravijn af. We horen dat er over een paar honderd meter een ravijn is, maar we minderen geen snelheid zolang we nog niet exact weten hoeveel meter.' Urgenda-directeur Marjan Minnesma is uitgeroepen tot nummer één van de Duurzame 100.

76'Niet meedoen was voor ons geen optie'. ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob speelde een belangrijke rol bij het sluiten van een begrotingsakkoord tussen coalitie en drie oppositiepartijen.

77'Mijn gevoel zegt mij dat wij op dit moment al uit de recessie zijn'. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, laat zich in een beschouwing over de economische situatie in Nederland leiden door zijn intuïtie en voelt dat de bodem van de crisis wel bereikt is. De uitspraak maakt veel tongen los.

78'Als er tegen het ochtendgloren nog knopen moesten worden doorgehakt, vond ik dat ik er nog maar eens een nachtje over moest slapen. Het kussen is een belangrijke raadgever, las ik ooit ergens.' SGP-Kamerlid Kees van der Staaij over de nachtelijke vergaderingen om met de coalitie tot een akkoord te komen.

79'Niet weinigen hebben uitgekeken naar het moment waarop ik zou afhaken'. Ronald Venetiaan zet na 49 jaar een punt achter zijn carrière in de Surinaamse politiek.

80'Als je een of ander onderdeel van het beleid niet goed vindt, leg dan uit hoe je erover denkt. Ga het land in en win een verkiezing. Probeer het te veranderen. Maar maak het niet stuk.' De Amerikaanse president Barack Obama zet de Republikeinen die zijn beleid willen dwarsbomen op hun nummer.

81'Een prijs: ik krijg het er warm van!' RTL-weervrouw Helga van Leur is verrast dat zij een prijs krijgt, omdat weervrouwen nooit eerder in de prijzen zijn gevallen.

82'Nederland maakt weinig werk van racisme in de samenleving'. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer schaart zich achter een uitspraak van de Raad van Europa dat Nederland racisme in de samenleving beter moet aanpakken. Hij zorgt daarmee voor een hoop irritatie bij politici.

83'Ik heb nog wel een das kunnen vinden, maar een jasje was net iets te veel gevraagd'. Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) verschijnt na een fietsongeval met twee armen in een mitella in de Tweede Kamer. Hij verontschuldigt zich dat hij in strijd met de parlementaire mores geen colbert draagt.

84'Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft'. PVV-Kamerlid Louis Bontes bepleit in de media dat zijn partij moet democratiseren en wordt er vervolgens uitgeknikkerd.

85'Dit doe je niet onder vrienden'. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland reageert op het bericht dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haar mobiele telefoon heeft afgeluisterd.

86'Ik wil een kristalhelder signaal afgeven'. Topman Piet Moerland van de Rabobank treedt af nadat bekend wordt dat tientallen bankmedewerkers jarenlang op lucratieve wijze rentestanden hebben gemanipuleerd (Libor-affaire).

87'Ik heb er zin in. Geef mij maar een stapel folders en een straat.' D66-Kamerlid Alexander Pechtold geniet nog steeds van de Haagse politiek en voelt voorlopig niets voor andere functies. Verkiezingen voor Europa en gemeenten die heringedeeld zijn, ziet hij hoopvol tegemoet.

88'Iedereen moet een keer sterven. Of het nu op een gewone manier is of door een kogel.' Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai is niet bang dat er nóg een aanslag op haar wordt gepleegd.

89'Er was een schroefje aan mij los, en ik had dat onvoldoende door. Ook een goed mens kan de weg kwijtraken, en dat is mij overkomen.' Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur schrijft zijn gedrag na allerlei medische blunders toe aan zijn medicijnverslaving.

90'De klik was er niet meer'. Zwemster Ranomi Kromowidjojo wil niet langer trainen onder leiding van Marcel Wouda.

91'We leven in een wereld van jong en strak, alles wat je ziet in bladen en op televisie is glad getrokken. Ik kan soms in de spiegel kijken en denken: jongens, dit is niet wat ik me vóél!' Auteur Saskia Noort schrijft in haar misdaadromans onbarmhartig over vrouwen van haar eigen (46) leeftijd.

92'Hij voelde zich zwaar gecriminaliseerd. Dat wat hij altijd met liefde en overtuiging had gedaan, daar werd nu openlijk aan getwijfeld.' Anneke Tromp, weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, over het feit dat haar man zelfmoord pleegde na beschuldiging door justitie van moord op een terminale kankerpatiënt door het toedienen van dodelijke doses.

93'Beun de Haas zal de specialist gaan vervangen'. Advocaat Bénédicte Ficq waarschuwt tijdens een demonstratie van haar beroepsgroep dat rechtshulp voor mensen te duur wordt en dat goedkopere, minder ervaren krachten hun werk zullen overnemen.

94'Ik vind Sharon Dijksma een verademing, de beste bewindspersoon op het 'dossier natuur' in twaalf jaar'. Voormalig VVD-politicus en ex-minister van milieu Ed Nijpels is lovend over de PvdA-staatssecretaris van natuurbeleid.

95'Nummer 39 met rijst?' Zanger Gordon vraagt als jurylid in het RTL-programma 'Holland's got talent' aan een Chinese kandidaat welk lied hij gaat zingen. Zijn 'grap' wordt door critici opgevat als racistisch en beledigend.

96'Het is de beste prestatie onder mijn leiding'. Voetbalcoach Louis van Gaal geeft commentaar na de vriendschappelijke wedstrijd Nederland-Columbia. De uitslag was 0-0.

97'In een tijd van vergrijzing verdienen onze kinderen de zorg van hun ouders en onze ouders de zorg van hun kinderen'. Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) wil de verlofregelingen verbeteren.

98'Hij heeft ons geen huiswerk opgegeven'. Aartsbisschop Wim Eijk is opgelucht na het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan.

99'Ik ken mezelf. Corruptie en criminaliteit zijn mij vreemd. Ik heb nooit aan zelfverrijking gedaan. Er leek rook, maar er was geen vuur.' Ex-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers bestrijdt in de rechtszaal dat hij op grote schaal buiten zijn boekje zou zijn gegaan. Hij wordt veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens corruptie.

100'Ik ga een rustig plekje zoeken, want ik heb twee maanden herrie aan mijn kop gehad. En dan misschien een whisky.' Greenpeace-activist Mannes Ubels, na zijn vrijlating uit de Russische gevangenis.

'U krijgt uw belastinggeld terug'

'Hoeveel jaar ga jij het doen?'

'Goedenavond'

'De keuze wordt gemaakt op basis van meer informatie dan ooit'

'Het is een uitdaging. Ik weet me nog steeds te verbeteren. Dat geeft een kick.'

'We leven in een wereld van jong en strak, alles wat je ziet in bladen en op televisie is glad getrokken'

'Centrifuges moeten draaien, maar dat moeten de industrieën en de huis-houdens van mensen ook'

'Dit doe je niet onder vrienden'

'Nummer 39 met rijst?'

'Iedereen moet een keer sterven. Of het nu op een gewone manier is of door een kogel.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden