Oplossing citatenpuzzel 2003

Mart Smeets vult er zijn dagen mee tijdens een kerstvakantie op de Antillen. Doekle Terpstra wedijvert met een journalist wie het eerst de oplossing heeft. Politici willen weten of ze erin voorkomen. En dan zijn er nog honderden andere lezers die uren (of zelfs dagen) uittrekken voor wat ze soms bijna liefkozend hun 'jaarlijkse kwelling' en soms hun 'vaste ritueel naast de kerstnachtmis en het kerstdiner' noemen.

samenstelling: Haro Hielkema

De Citatenpuzzel roept ieder jaar (sinds 1987) wisselende reacties op. Het koppelen van honderd uitspraken van het afgelopen jaar aan hun bron vervult de een met verrukking en de ander met afgrijzen. Ook dit jaar getuigen de reacties bij de inzendingen ervan. Soms worden er foto's meegestuurd van wanhopige puzzelaars tussen stapels kranten, van lezers die in slaap gevallen zijn voor de computer (internet) of van huiselijke tafereeltjes waar de kerstvrede niet altijd van afstraalt.

De hartekreten onder de oplossing variëren van 'behoorlijk pittig' tot 'prima kerst gehad', van 'razend moeilijk' tot 'schandalig lastig' en van 'verschillende keren op het verkeerde been gezet' tot 'een kreng van een puzzel dit jaar'. 'Oplossing afgerond, huwelijk ook bijna', meldde E. Smit (Amersfoort). M.Meijer (Amstelveen) heeft zes dagen gezwoegd en kan nu gelukkig weer 'een jaar rustig slapen'. J. van Keulen (Zutphen) zag er tegen op als een berg - 'het leek de Himalaya wel' - maar heeft de top toch bereikt. A. van Lenthe (Apeldoorn) riep ten slotte: 'I've got it!' en G. Borger (Monnickendam) had zich een week in een 'afgezonderde Afghaanse grot' gevoeld.

Marco Kalveda (Utrecht) vond dat er dit jaar maar weinig 'inkoppertjes' waren: wel een stuk of zeven jokers tussen de bronnen - allemaal met een 'e' - en verder 'alleen maar van die nietszeggende CDA-politici'. Rein Cremer (Amsterdam) kwam met zijn traditionele gemopper dat het meer een puzzel is dan een nieuwstest. Er waren weer te veel mensen met een triviaal citaat bedeeld: 'Waarom geen Zalm, Frans Bauer, De Hoop Scheffer of Henk Spaan?' Maar ook hij kijkt al weer uit naar de volgende kerstpuzzel.

De Citatenprijsvraag wordt meer en meer een gezinspuzzel naarmate de kinderen groter worden, schrijft mevrouw A. van Vliet (Capelle aan den IJssel), 'maar hoe meer er zich mee bemoeien hoe onoverzichtelijker het wordt.' Ds. Jeannette van de Boogaard (Berlikum) kreeg waarderende woorden van haar gemeenteleden die haar 'op de gekste tijden' achter haar bureau zagen zitten, maar niet wisten dat ze met een uitspraak van Erben Wennemars of Albert Heijn bezig was in plaats van met de zoveelste uitleg van het kerstevangelie.

En voor Hans van den Brink (Emmeloord) was de puzzel ook dit jaar weer een dubbele opgave. Na de oplossing zette hij alle honderd citaten om in dichtvorm, zoals de laatste uitspraak: 'Niet weinig trots zei Bremer het: we hebben 'm, de zak. / Misschien dat het nu beter wordt, voor ieder in Irak.'

De oplossing was dit jaar een uitspraak van de Engelse filosoof Francis Bacon.

Wie zei wat?

1 Je gaat morgen niet naar de bank, hoor je me!

(Lobbyiste Gretta Duisenberg over haar man)

2 Femke heeft niet alleen prachtige krullen, ze zijn ook nog eens donkerbruin. Dat roept al snel enige jaloezie op bij iemand zoals ik, met steil blond haar. Zij is

gewoon een beeldschone vrouw.

(Lousewies van der Laan, D66-kamerlid)

3 Het bezoek van de LPF aan het graf van Pim Fortuyn in Italië is walgelijke lijkenpikkerij. Dit had ook na de verkiezingen gekund, en zonder pers.

(Haitske van der Linde, LN-politica)

4 Nee, ik denk dat ik het eens ben met al mijn antwoorden. (CDA-kamerlid Gerda Verburg bij Barend & Van Dorp)

5 Gemeten naar onze westerse maatstaven is hij een pervers man. Een tiran. (VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali over Mohammed)

6 De meest bijzondere man die ik in mijn leven heb ontmoet, is dood. (Journalist Peter R. de Vries over vermoorde Heineken-ontvoerder Cor van Hout)

7 Ik mag nu alles zeggen. (Ex-minister Hilbrand Nawijn, nu LPF-kamerlid)

8 Een wereldmacht met een president die niet in staat is helder na te denken, wil de wereld in een Holocaust storten. Waarom gedragen de VS zich zo arrogant? (Nelson Mandela, ex-president Zuid-Afrika, over Irak-oorlog)

9 We kunnen wel vergeven, maar we vergeten niet. (CDA-secretaris Cees van der Knaap na verkiezing Weisglas tot kamervoorzitter)

10 Natuurlijk is het een grote schok. Maar ik kan niet anders doen dan afwachten wat er gebeurt. Ik ben niet bang geworden. (Astronaut André Kuipers over Columbia-ramp)

11 We hebben geen enkele band met Al-Kaida. Als we die wel hadden en erin geloofden, zouden we ons niet schamen om het toe te geven. (Saddam Hoessein, president Irak)

12 Het was helemaal niet mijn bedoeling om Duitsland te kwetsen. (Donald Rumsfeld, VS-minister van defensie)

13 De ene onbeschofte manier van behandelen na de andere. Je aanstoten en doorlopen zonder pardon te zeggen. Je iets vragen en op het moment dat je antwoord geeft, weglopen. (Margarita de Bourbon de Parme over de koninklijke familie)

14 Als je lid bent van de club, mag je een afwijkend standpunt hebben. Ben je kandidaat-lidstaat, dan moet je op de deur kloppen. (Frans president Jacques Chirac over de Navo)

15 Mijn werk zit erop. (Nazi-jager Simon Wiesenthal stopt)

16 Niemand op de hele school was zo lang als ik. Ik werd ermee geplaagd. Iedereen riep: 'O, wat ben jij lang.' En ik maar ontkennen. (Filmactrice Nicole Kidman)

17 Ik voel mij zwaar verneukt. (Voormalig topman Albert Heijn over mismanagement Ahold)

18 Ja, ik ben nog altijd zenuwachtig. Morgen oordeelt het grootste panel van Nederland erover. (Chiem van Houweninge, comedyschrijver van 'Bergen-Binnen')

19 Het ging niet in één keer goed, nee. Maar ze hadden het keurig voor me geregeld, het was lauw. (Weerman Peter Timofeeff over Ster-spotje)

20 Geweld is niet stoer, soms kan het nodig zijn. (Volkert van der G., moordenaar Pim Fortuyn)

21 Het maakt mij niet uit wie er wint. (Jim, zanger/Idol)

22 Ik heb deze functie niet geambieerd. Maar ik doe het omdat het mijn plicht is. (Plebaan Antoine Bodar)

23 Ik dacht: schieten, schieten! Anders ga ik op mijn bek. (Schaatser Erben Wennemars over zijn start)

24 Mijn gedachten zijn bij het Iraakse volk. (Kofi Annan, secretaris-generaal VN)

25 Ik hoop van harte dat zij erin zullen slagen, in alle rust en beslotenheid, de problemen tot een oplossing te brengen. (Koningin Beatrix over ruzie met Margarita)

26 Jij ziet iets wat wat ik hier niet zie. (Tv-verslaggever Charles Groenhuijsen tegen Gijs Wanders over het schminken van Bush)

27 We zullen niet wachten tot wij de volgende zijn. (Basjar al-Assad, president van Syrië, over de oorlog in Irak)

28 Silencio. Zeker van mijn plaats? Dat zeg jij. (Voetballer Clarence Seedorf over Oranje)

29 De oorlog, dat is vaak hollen of stilstaan. (Rob de Wijk, defensie-analist)

30 Wij hebben de zaak onder controle. (Mohammed al-Sahaf, Iraakse minister van informatie)

31 Wij zijn gewoon twee maanden voor de gek gehouden. (PvdA-kamerlid Wouter Bos over het einde van de formatiepogingen met CDA)

32 Wij hebben de keuze gemaakt ermee te stoppen. (CDA-kamerlid Maxime Verhagen, idem)

33 Ik heb mij enigszins verbaasd over het vonnis en dat is een understatement. (Minister Johan Remkes van binnenlandse zaken over de celstraf van Volkert van der G.)

34 Ik ben óók voor vrede. (IKV-secretaris Mient Jan Faber onder vuur over steun aan de oorlog in Irak)

35 Het vervelende is dat zo'n bedrag van 662.633 euro opeens overal opduikt en je voordat je het weet onderwerp van discussie bent. Heel rellerig. En hoe gaat het in zulke debatten? Je wordt geëxecuteerd. (Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine over zijn inkomen)

36 Het is geen sprookje van 'tafeltje-dek-je, ezeltje-strek-je'. Dat was het niet voor mijn schoonvader en mijn zwager en niet voor mij. Je leven komt in het teken te staan van gebakken lucht en geruchtenstromen. (Pieter van Vollenhoven)

37 Ik heb een gave. (Eerste zin uit 'De Langverwachte' waarmee schrijver Abdelkader Benali de Librisprijs wint)

38 Vroeger voelde ik me niet op mijn gemak en durfde ik amper een stap opzij te zetten. Ik was net een pilaar die alleen een mond bewoog. Nu vind ik het fantastisch om tussen door te vertellen over de onbenullige dingen die ik in Albert Heijn meemaak. (Zangeres Ilse DeLange)

39 Vrijstaat moet weer volkswijk worden. Herhaling van dit soort acties sluit ik niet uit, als ze weer in de fout gaan. (Burgemeester Gerd Leers van Maastricht over harde aanpak woonwagenkamp)

40 Ik heb een arm als een ruitenwisser. Daar ben ik mee geboren. (Tennisser Martin Verkerk finalist in Parijs Open)

41 Ik kon geen adem meer krijgen, ik begon te huilen en te schreeuwen. Ik was furieus en het werd met de minuut erger. 'Wat bedoel je? Wat wil je zeggen?' (Hillary Clinton, Amerikaans politica, over het vreemdgaan van Bill)

42 Ik heb de laatste jaren gevochten tegen mijn lichaam en verloren. (Tennisser Richard Krajicek gestopt)

43 We zijn niet zo rijk. De mensen denken dat we gierig zijn, maar in werkelijkheid moeten we voorzichtig doen met het geld. (Prins Bernhard)

44 We hebben het eerst een jaartje rustig aan gedaan. En toen we het wilden, was het er meteen. (Prinses Máxima over haar zwangerschap)

45 Ze zaten met een Golfje bijna op mijn bumper. Ik heb nog een moment in mijn spiegel gekeken en gedacht: sodemieter op met dat klotewagentje. (Gerard van As, LPF-kamerlid, over snelheidsovertreding)

46 Ik ben vaak door ouders gebeld die zeiden dat ik niet zo kinderachtig moest wezen. (Bareigenaar Jan Veerman uit Volendam)

47 Ik kan tevreden zijn. Ik krijg nu en dan een grote beurt. Verder red ik mezelf. En dan te bedenken dat mijn moeder zei: 'Dat kind is niet levensvatbaar.' (Hennie van Andel-Schipper, oudste vrouw van Europa)

48 Hij heeft me totaal verrast met heel veel rozen en champagne. (Mabel Wisse Smit over verloofde prins Johan Friso)

49 Zij beschikt over enorme hoeveelheden energie die ze steekt in het helpen van anderen. (Prins Johan Friso over Mabel)

50 Het evenement is zo verschrikkelijk groot geworden dat het niet meer te overzien is. Alles is geregeld, er is zo weinig ruimte voor vrijheid. Het familiegevoel is helemaal verdwenen. (Wielerjournalist Jacques Chapel over de Tour)

51 Dit jaar moet echt de bocht worden genomen, anders wordt er ingegrepen. Het is de laatste kans voor ze. Als het nieuwe management het niet redt, dan is er geen plaats meer voor ze in Nederland. (Vendex-topman Ed Hamming over V & D)

52 Als blijkt dat we ernaast zitten, hebben we wel een gevaar vernietigd dat op zijn minst verantwoordelijk is voor onmenselijke slachtingen en onmenselijk lijden. (Brits premier Tony Blair over de oorlog in Irak)

53 God, jongens. Kwart voor twaalf. Zitten we hier buiten. (Tv-presentator Mart Smeets)

54 Vroeger vond je het mooi dat Jezus over het water liep, tegenwoordig wil je weten wat voor tijd hij had. (Cabaretier Freek de Jonge)

55 Ik keek eens naar de lucht en dacht: 'Mooi Hollands weertje.' (Wielrenner Servais Knaven na de gewonnen etappe in Bordeaux)

56 Persoonlijk vind ik mezelf niet zo groot als de anderen. Ik denk dat de mensen pas over twintig jaar kunnen beoordelen waar ik sta tussen de andere vier. (Wielrenner Lance Armstrong na zijn Tourzege)

57 Ik kreeg een negatief reisadvies. Ik had net mijn koffer gepakt om naar Schiphol te gaan. Er zijn allerlei dingen gezegd en geschreven. Maar niemand kan me beletten te gaan. Ik ga mijn eigen gang en laat me niet opfokken door mensen en randgevallen. Ik heb hen hier teruggefloten. (Zwemster Inge de Bruijn trekt lange neus naar de zwembond die haar niet naar het WK wilde sturen)

58 We hebben een kul-norm in de wet gezet. Mensen zijn daardoor voor de gek gehouden. (PvdA-kamerlid Diederik Samsom over de geluidsoverlast van Schiphol)

59 Na een rustperiode waarin ik alle aandacht aan mijn gezin heb kunnen geven, begint het weer te kriebelen. (Paul de Leeuw, tv-presentator, terug bij de Vara)

60 Ik zou graag in de kerk trouwen, maar ik weet dat dat niet haalbaar is. (CDA-kamerlid en homo Ger Koopmans)

61 Ik kom terug als God dat wil. De geschiedenis zal goed over mij oordelen. (Charles Taylor, president Liberia, tot aftreden gedwongen)

62 Ach, wintersport is ook gevaarlijk. (IJmuidenaar Arjen Hilbers vrij na gijzeling in de woestijn)

63 De code staat. (Morris Tabaksblat, ex-topman Unilever over de salarissen van topmanagers)

64 Sorry. (Filmactrice Kim van Kooten in 'Phileine zegt sorry')

65 Mijn goede vader zei altijd: de meeste mensen laten niets anders na dan een paar vuile sokken. Hoe sta je in de wereld? Dat is belangrijk. Ben je een flinke vent of een lafaard, ben je een sufferd, ben je handig, intelligent, menslievend? En heb je veel liefde? Want dat is een groot goed. (Marten Toonder, striptekenaar/verhalenmaker)

66 Op een gegeven moment heb ik gedacht: Wat doe ik hier? Waarom wil ik dit? Is het ergens anders niet leuker? Ik ben gewend te worden beoordeeld op mijn prestaties. (Ahold-topman Anders Moberg over de kritiek op zijn inkomen)

67 Omdat ik sinds ik uit het vliegtuig gestapt ben, zit ik aan de diarree, ik heb heel slecht gegeten, dus ik ... eh ... voel me ... eh ... nogal slapjes. (Voetballer Frank de Boer)

68 Het houdt je levenslang bezig: wat is er toch voorbij die berg, de zee of de horizon? (Schrijver Paul Biegel over zijn eeuwige zoektocht)

69 Wat moet ik met geld? Van meer eten krijg je een vette pens. En met vreemde vrouwen dollen doe ik niet. (Appie Baantjer, detectiveschrijver)

70 Ik ga nu voorzichtiger door het politieke leven. Als je minder stoere uitspraken doet, word je eerlijker in de waarden waar het echt om gaat. (Minister van sociale zaken Aart Jan de Geus over het koppelen van lonen en uitkeringen)

71 Kom op, je bent er nu klaar voor. Toen heb ik de knop omgezet en gedacht: niet zeiken, het weer is ideaal, het is de tweede dag van mijn ongesteldheid, ik trap wel door alles heen. (Wielrenster Leontien Zijlaard- van Moorsel na verbetering wereldrecord)

72 Geef me een bezem; we moeten dit huis gaan

schoonvegen. (Filmacteur Arnold Schwarzenegger wordt gouverneur van Californië)

73 Vandaag is de cirkel echt rond. (Voetbaltrainer/dichter Louis van Gaal terug bij Ajax)

74 Het aidsvirus verspreidt zich zo snel, doordat condooms steeds makkelijker verkrijgbaar zijn. Het is 450 keer kleiner dan de spermacel en die kan al door latex heen. (Kardinaal Alfonso Lopez Trujillo)

75 Je mag niet liegen tegen je schoonmoeder. (LPF-kamerlid Mat Herben over Mabelgate)

76 Tegen onwaarheid is geen kruid gewassen. (Premier Jan Peter Balkenende over Johan Friso & Mabel)

77 Mijn makkers zitten bij het CDA. (Doekle Terpstra, voorzitter CNV)

78 Ik denk aan Karl Marx die voor even terugkomt op aarde om de mensen via de televisie toe te spreken. Hij vraagt een maand spreektijd. Onmogelijk, zegt de zender. Een week dan? Niks ervan. Een dag? Een uur? Nul op het rekest. Uiteindelijk krijgt hij drie minuten zendtijd. Marx gaat akkoord. Hij haalt adem en zegt: 'Arbeiders van deze wereld, het spijt me.' (Silvio Berlusconi, premier Italië)

79 Stel, je hebt een alleenstaande die 40 000 euro verdient en een echtpaar met drie kinderen met hetzelfde inkomen. Dan vind ik dat de alleenstaande meer belasting moet betalen. (Joop Wijn, staatssecretaris financiën)

80 Ik denk dat het hen bijzonder aanspreekt dat ik bereid ben het sjouwwerk te doen. (Erica Terpstra, VVD-kamerlid, na haar verkiezing tot voorzitter NOC- NSF)

81 Het kussen kan beginnen. (Hans Blankert, scheidend voorzitter NOC-NSF, na de verkiezing van Erica Terpstra)

82 Het eerste wat kinderen hier op school moeten leren is dat ze niet met andere leerlingen moeten concurreren. Dat is fout. We moeten weer durven concurreren, want anders concurreert Azië ons eruit. (Philips-topman Gerard Kleisterlee)

83 Ach, dit is een land geworden van hypes. In de zomer werd breed gespeculeerd over de vraag of wij er nog wel toe doen. Als ik nu hier alle camera's zie, als ik alle telefoongesprekken met hoge omes optel, dan is mij één ding duidelijk: we doen ertoe.' (FNV-voorzitter Lodewijk de Waal over het sociaal akkoord met de regering)

84 Een schop kan goed zijn. Maar als je allemaal tegelijk schopt, of door blijft schoppen, dan maak je iets kapot. (Minister van justitie Piet Hein Donner over cabaret)

85 Er kan nog wel een schepje bovenop. Thuis gaat het er qua humor immers ook niet zo zachtzinnig aan toe. (Cabaretière Sanne Wallis de Vries in de rol van Beatrix)

86 Ik ben geen held. Ik wil geen credit krijgen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik viel op mijn knieën en begon te bidden. (Jessica Lynch, Amerikaanse soldaat)

87 Ik ben afgeschilderd als dom. Maar ik laat mij niet beledigen. (Mirna Louisa-Godett, premier Antillen)

88 Ik begin 's ochtends met tien kilometer hardlopen en twintig kilometer fietsen, ik ben geheelonthouder. Ik wil alleen mijn sigaartje roken. (VI-journalist en rookmagiër Johan Derksen)

89 We hebben elkaar vastgehouden en samen de vuist gebald. (Voetballer Wesley Sneijder over de wedstrijd van Oranje tegen Schotland)

90 Ik heb gewoon hetzelfde vel weer opgehangen. (Voetbalcoach Dick Advocaat na de zege op

Schotland)

91 Ik wil het ook wel eens over wat anders hebben dan over bestuurlijke vernieuwing. (D66-kamerlid Boris Dittrich)

92 Dat seksualiteit een taboe is, dat kan dus niet. (Minister Agnes van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking)

93 Misschien ligt er morgen iets in mijn brievenbus. (Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote na de beschieting van zijn kantoor)

94 Ik was een engel, ik handelde uit liefde voor mijn land. (Oud-dictator Augusto Pinochet van Chili)

95 Hier ga ik nog last van krijgen. (CDA-kamerlid Siem Buijs in de Tweede Kamer)

96 Ik was gewoon op zoek naar een warme maaltijd. (President George W. Bush met nep-kalkoen in Bagdad)

97 Een dominee moet toch met een zondaar kunnen praten? (Gerry Adams, leider Ierse Sinn Fein, over ds. Paisley)

98 Vanavond niet! (Prins Willem-Alexander op de vraag of hij Amalia zal vertellen dat ze later koningin wordt)

99 Goddank! (Sow-secretaris Bas Plaisier bij de geslaagde kerkenfusie)

100 We hebben 'm! (Amerikaans gezant Paul Bremer over de 'vangst' van Saddam Hoessein)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden