Oplossing Citatenprijsvraag 2015

1Als je het niet ziet zitten, omdat je niet van humoristen houdt die een blaadje maken, nou - mag ik het zo zeggen: rot dan toch op! Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, na de moordpartij in Parijs door jihadisten op de redactie van Charlie Hebdo.

2Die smaak van cheesecake verkopen we in twintig landen. Op die manier ontwikkelen wij ons steeds verder. Huub van Doorne, topman Bols, gaat met zijn bedrijf naar de beurs en specialiseert zich nu in cocktails.

3Wij zijn het land van de koopman en de dominee, niet van de wapens. Christ Klep, militair historicus, vindt het niet verstandig als Nederlandse politieagenten zwaarder worden bewapend.

4Het is niet nodig om het voorbeeld van konijnen te volgen. Paus Franciscus vindt 'verantwoord ouderschap' het sleutelwoord om een goede katholiek te zijn.

5Terreur kan een samenleving heel erg bezighouden, langer dan je lief is. Maar Duitsland is niet uit elkaar gevallen door de RAF, Engeland niet door de IRA. Democratie heeft zo'n verborgen buigzaamheid, die kan zoveel klappen opvangen. Paul Scheffer, politicoloog, beschouwt het integratieproces en vindt het begrijpelijk dat er botsingen ontstaan.

6Als je de hele tijd gaat denken: 'Oh, ik kan nu doodgaan', dan schiet het ook niet op. Max Verstappen, autocoureur, maakt op zijn zeventiende zijn debuut in de Formule 1.

7Ik heb vandaag zoveel mogelijk de media ontlopen. René Leegte, Kamerlid VVD, vertelt na een bezoek aan Noord-Groningen in de trein tijdens een telefoongesprek de strategie van zijn partij in de kwestie van de gasboringen. Het wordt door medereizigers op Twitter gezet. Het kost hem het woordvoerderschap over dit onderwerp.

8Hij diende het collectief. Hij is een soort Louis van Gaal van zijn tijd: 'Het team boven alles.' Luc Panhuysen, historicus, over de film 'Michiel de Ruyter.

9Als mijn speech klaar is, laat ik u gewoon gaan. Tarik Z., student, dringt 'gewapend' de NOS-studio binnen en eist zendtijd voor een verklaring. Voor zijn daad wordt hij veroordeeld tot vijftien maanden cel.

10Amerika is niet ontdekt door Columbus maar door islamitische zeevaarders, die eerst Cuba hebben aangedaan en daar een moskee gebouwd. Tayyip Erdogan, Turkse president, verrast op bezoek in Havana.

11Zeg minister Kamp, luister eens even. Weet je wat er gaande is hier in ons eigen huis? Allemaal scheurtjes. Heel veel scheurtjes, in de muur. Imca Marina, zangeres en woonachtig in Groningen, zingt een lied waarin ze minister Kamp persoonlijk aanspreekt op de schade van de gaswinning door de Nam.

12Dit is een teken van barbaarsheid en onbeschaafdheid. Dit was onacceptabel geweld. Matteo Renzi, premier Italië, over de vernielingen van Feyenoord-aanhangers in Rome.

13De discussies over de beursgang verlopen goed. Gerrit Zalm, topman ABN Amro, over de toekomst van de bank na de beursgang.

14Je kunt je in de eenzaamheid terugtrekken om te schrijven. Ik kan dat niet, en ik wil het niet. Ik heb de inbreng van anderen nodig. Als ik mij terugtrek in de Provence, dan weet ik toch niet wat er in de samenleving speelt. Marli Huijer, filosoof, voelt zich als 'Denkeres des Vaderlands' een 'tussendenker' tussen haar studenten aan de Haagse Hogeschool.

15Met de deal was niks mis. Alles is gebeurd voor volk en vaderland. Fred Teeven, staatssecretaris van justitie, bij zijn vertrek als bewindspersoon over een 'drugsdeal' met een crimineel. De Kamer denkt er iets anders over.

16Ik weet nog niet wanneer, maar ik ga weer terug naar mijn oude kamer. Het lijkt me een geweldig idee dat ik dan boven zit te werken en in de lunchpauze kan aanschuiven bij een debat. Louise Gunning-Schepers, voorzitter UvA, is (nog) optimistisch over een terugkeer naar het door studenten bezette Maagdenhuis. Als zij de bezetting na zes weken laat ontruimen door de ME, kost dat Gunning haar baan.

17In what for world we live? Louis van Gaal, voetbalcoach en taalgeleerde, verbaast zich weer eens in de persruimte van zijn club, Manchester United.

18Er was eigenlijk geen enkele reden om hier weg te gaan. Behalve mijn gezondheid dan. Het afgelopen jaar was wat dat betreft niet erg goed. Mariss Jansons, dirigent, neemt afscheid als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

19Terugkeren naar mijn land is voor mij geen optie. Het zou een enkele reis betekenen. Garri Kasparov, Russische ex-schaker en dissident, roept het Westen op een vuist te maken tegen Poetin 'die iedere dag een tikje gekker wordt'.

20Ik heb dubbelspel gespeeld. Dat voelt niet goed, maar ik kan niet anders. Ik geef hem levenslang. Astrid Holleeder, zus van, noemt haar broer Willem een paranoïde, levensgevaarlijke, gewetenloze psychopaat. De beruchtste crimineel van Nederland komt door de uitlatingen van twee zussen en een ex-vriendin behoorlijk in het nauw.

21Ik wil meer koeien in de wei. Sharon Dijksma, staatssecretaris economische zaken/milieu, maakt het mogelijk dat melkveebedrijven kunnen groeien, mits op eigen grond.

22Bij het CDA is de gevoeligheid voor de onderklasse minder sterk dan ik zou hopen. Gerard de Korte, r.k. bisschop, ziet in het CDA een gebrek aan 'sociaal denken'.

23Ik kan geen pasta meer zien voorlopig. Ik heb mijn lichamelijke conditie op peil gehouden door met geïmproviseerde attributen te sporten. Sjaak Rijke, treinmachinist uit Woerden, is door Franse militairen bevrijd nadat hij bijna drieënhalf jaar is gegijzeld door terroristen in Mali.

24Mijn jongste wilde zo graag nog een broertje of zusje. Annegret Raunigk, Duits lerares, gaat vlak voor haar pensioen eerst nog met zwangerschapsverlof. De 65-jarige Berlijnse is in verwachting van een vierling. Ze heeft al 13 kinderen, meldt Bild.

25Ik ben al die verwijten aan mijn hoofd kotsbeu. Prins Laurent van België blijft weg op Koningsdag uit protest tegen de kritiek op zijn gedrag van veel Belgen (onder wie zijn broer, koning Filip).

26Snotneus! Fons de Poel, tv-presentator, becommentarieert in het tv-programma 'Brandpunt' een fragment waarin Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) kritiek uit op de salarisverhogingen voor de top van ABN Amro, de bank waarvoor De Poel 'bijklust'. Na de uitzending wordt hij voor deze uitlating door de KRO uit zijn functie ontheven.

27Aanvankelijk bestond in de media het beeld dat het daar allemaal plunderaars en rovers waren, maar dat was echt niet zo. Pieter-Jaap Aalbersberg, politiechef Amsterdam, leidt de bergingsmissie van slachtoffers van het vliegtuigongeluk met de MH17 in Oekraïne.

28Ik heb het als heel vervelend ervaren. Verdachte zijn in een strafrechtelijk onderzoek, dat doet wel wat met je. Vooral als je weet dat je het niet hebt gedaan. Ik vond het goed dat er een onderzoek is ingesteld, maar wat mij verbaasde was dat de pijlen op mij werden gericht. Linda Voortman, Kamerlid GroenLinks, wordt ervan verdacht in 2014 namen te hebben gelekt van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman. Na aangifte door Kamervoorzitter Van Miltenburg concludeert de Rijksrecherche eind 2014 dat Voortman niet heeft gelekt.

29Privatisering is de moeder van alle kwaad. Jan Timmer, oud-topman Philips en NS, over het debacle met de Fyra-flitstreinen.

30Ik heb een week lang geoefend op de glimlach der verliezers. Adriaan van Dis, schrijver, kort voordat bekend wordt dat hij de winnaar is van de Libris Literatuurprijs met zijn boek 'Ik kom terug'.

31Wij kunnen niet in ons eentje de wereld veranderen, maar in ieder geval wel het vuur aansteken. Jesse Klaver, Kamerlid GroenLinks, wordt de nieuwe leider van zijn partij.

32Mijn carrière is niet afhankelijk van die drie minuten. Ik ga ervoor. We zullen zien wat er uitkomt. En als ik er uit lig, nou ja jongens, dan gaan we toch gewoon een borreltje drinken met z'n allen? Trijntje Oosterhuis, zangeres, neemt namens Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival met het liedje 'Walk Alone'. En bereikt de finale niet.

33In het algemeen is het zo dat geld alles kapot kan maken. Charlie zal het heel moeilijk krijgen. Willem Holtrop, tekenaar, vertrekt bij het tijdschrift Charlie Hebdo. Een paar maanden na de aanslag op de redactie in Parijs is de redactie verdeeld over de toekomst en de miljoenen die plotseling binnenstromen.

34Ik ben vrouw en president. Nou en? Saskia Stuiveling, voorzitter Algemene Rekenkamer, neemt na 16 jaar afscheid.

35Hij trok zijn colbert uit. Daaronder zaten bretels met doodskopjes. Tineke Netelenbos, oud-minister verkeer, vertelt de enquêtecommissie Fyra over haar eerste ontmoeting met Jan Timmer, president-commissaris van de NS. Volgens mevrouw Timmer waren het geen doodskoppen maar smileys.

36Ik ga op mijn gevoel af. En wanneer dat gevoel komt, is het er. Maar ik heb nu geen idee. Niemand kan mij helpen. Ik ben de enige die kan beslissen. Het lastige is dat ik móet kiezen. Het is het gevoel dat je er één voorgoed verlaat. Dafne Schippers, atlete, worstelt met de vraag of ze moet kiezen voor de tienkamp of voor de sprint. Het wordt het laatste. Later in het jaar wordt ze wereldkampioene op de 200 en tweede op de 100 meter.

37Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niets. Sepp Blatter, voorzitter voetbalbond Fifa, reageert op de oproep van zijn beschermeling Michel Platini, die maar wat graag Blatters positie wil overnemen. Uiteindelijk worden ze allebei geschorst.

38Koo wit de floo. Herman Finkers, cabaretier, bezingt op zijn nieuwe cd de prettige sfeer in zijn geboorteplaats waar altijd wat gebeurt. De titelsong noemt hij 'Engels op z'n Almeloos uitgesproken'.

39Ik vond het wel een rare eendenbek, toen ik voor het eerst een plaatje zag. Ik begreep wel waarom: die neus was zo lang vanwege de nieuwste botsspecificaties. Bert Meerstadt, oud-topman NS, was in 2002 niet in eerste instantie betrokken bij de aankoop van de Fyra-treinen.

40Ik begrijp werkelijk niet dat er bankiers zijn die zeggen dat ze in het buitenland zoveel meer kunnen verdienen. Dan denk ik: 'Toedeledoki! Ga dan en zoek die bank in Londen! Maar dat zie ik nooit gebeuren.' Mark Rutte, premier, haalt hard uit naar bankiers die zichzelf enorme bonussen toekennen.

41We zijn de derde grootste werkgever in Nederland. Pieter Elbers, topman KLM, zegt dat zijn bedrijf moet vernieuwen: 'Anders is het klaar.'

42Het gebouw is van een grote historische waarde. Maar over de uitvoering van de restauratie hebben wij niets te zeggen. Koning Willem-Alexander vindt restauratie van Paleis Huis ten Bosch (kosten bijna 60 miljoen euro) een logische keuze, maar op de oplopende kosten geeft hij geen commentaar.

43We maken kunst. Lichte en zware, maar het is kunst. Joop van den Ende, theater- en musicalman, verkoopt de meerderheid in zijn bedrijf, maar blijft produceren.

44Er zijn er geen zo uitgesproken, zo deftig, zo koninklijk, als deze. Geen vogel ook die Nederlandser is. Ze zijn als de kunstwerken van Vermeer en Rembrandt: historische eigen 'creaties' waar we trots op kunnen zijn. Ze zijn de afgelopen duizend jaar 'gemaakt', en evolutionair fijngeslepen. Theunis Piersma, bioloog en trekvogelkenner, vindt dat de lezers van Trouw de grutto terecht hebben gekozen tot 'Vogel des Vaderlands'.

45De bal ligt in het Griekse kamp. Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep, vindt dat er pas een akkoord over geldelijke steun aan Griekenland komt, als Griekse politici hun volk de waarheid willen vertellen.

46Verbazingwekkende genade, die een stakker als ik gered heeft. Ik was eerst verloren, maar nu ben ik gevonden. Ik was blind, maar nu zie ik. Barack Obama, president VS, zingt de eerste strofen van het lied 'Amazing Grace' (1773) van John Newton tijdens een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van een bloedbad in een Methodistenkerk in Charleston (South Carolina) door een 21-jarige man.

47Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk. Hans de Boer, topman VNO-NCW, oogst veel kritiek met deze opmerking en nog voor de drukinkt goed en wel droog is, betreurt hij zijn woorden.

48O ja, die zestiende gaan we nog meemaken. Gerrit Hiemstra, weerman en schaatsliefhebber, gelooft dat er nog wel een Elfstedentocht komt. Alleen zal de tijd tussen de tochten volgens hem steeds langer worden.

49Ik zou nog liever mijn arm afhakken. Yanis Varoufakis, Grieks minister van financiën, gaat niet akkoord met een nieuw financieringsplan zonder schuldsanering.

50Als minister Schippers zegt dat mensen beter om hun gezondheid moeten denken, houden die mannen mij zo'n roze ding voor en zeggen dat ik te veel frikadellen en kroketten eet. Wat niet zo is, maar dat terzijde. Ton Elias, Kamerlid VVD

51Ik voelde mezelf goed, dus ik dacht: ik doe eens gek. Ik dacht er heel even over na. Het was niet besproken of zo. Robert Gesink, wielrenner, finisht als vierde in een klimetappe in de Tour de France naar een col van de buitencategorie.

52We wisten natuurlijk dat er ijs was. Daphne Stam, planeetonderzoekster bij de TU Delft, reageert op de glasheldere beelden die ruimtesonde Horizon van Pluto naar de aarde heeft gezonden.

53Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor de handtekening onder een overeenkomst waar ik niet in geloof. Alexis Tsipras, Grieks premier, buigt voor een akkoord met geldschieter Europa om uitzicht te houden op onderhandelingen over ruim 80 miljard aan noodleningen.

54Ik kan me nauwelijks een voorstelling maken hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij in deze positie te zien. Desi Bouterse, president Suriname, schrijft een persoonlijke brief aan de broer van een slachtoffer van de Decembermoorden uit 1982. Hij belooft na dertig jaar het stilzwijgen te verbreken, wat door velen wordt betwijfeld.

55Hoe heter, hoe beter. Jeroen Dubbeldam, topspringruiter, vindt geen paard te 'sensibel'. Hij weet als geen ander hoe hij er mee om moet gaan. Zoals een kenner zegt: 'Geef hem een zenuwpees, en hij maakt er een zen-monnik van'.

56Je kan altijd een slap verhaal afsteken dat plat amusement wel informatief is, maar daar beslissen anderen over. Sander Dekker, staatssecretaris van OCW, vindt dat er op de publieke omroep alleen nog plaats is voor informatie, educatie en cultuur.

57Het witste wit is transparant en belichaamt misschien het helderst mogelijke licht. Dankzij het licht, dat zelf niet zichtbaar is, kunnen we 'alles' zien. In het hart van het zwart bevindt zich vervolgens de absolute stilte van de dood. Het is het gevreesde Niets van gene zijde. Eeuwige verduistering. Joost Zwagerman, schrijver en dichter, schrijft in Trouw van 29 augustus 2015 een essay over het mystieke Niets in de schilderkunst, een voorpublicatie van zijn boek 'De stilte van het licht'. Het is zijn laatste artikel in deze krant. Op 8 september maakt Zwagerman een einde aan zijn leven.

58Het was niet de beste keus. Ik besteedde toen ik daar begon niet echt aandacht aan het e-mailsysteem. Hillary Clinton, Amerikaans politica, gebruikte als minister niet het computersysteem van haar departement maar haar privé-server en moest daarom duizenden e-mails overdragen aan de FBI voor onderzoek naar verspreiding van mogelijke staatsgeheimen.

59Als miljoenen mensen opgetogen naar Duitsland willen, dan is er toch wel iets aan de hand. Youp van 't Hek, cabaretier, zorgt voor een andere toon in het NPO-programma 'De grens bereikt'

60Ik vind dat de kwestie buitenproportioneel veel aandacht krijgt. Ik had gedacht dat de bui wel zou overwaaien, maar zag ook dat dat niet zo was. Ieder mens maakt fouten en deze is verkeerd uitgepakt. Ik kan op deze manier niet meer adequaat functioneren. Felix Rottenberg, PvdA'er, stopt op als voorzitter van de commissie die kandidaten zoekt voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. In Vrij Nederland heeft hij partijleider Samsom geduid als 'de bedrijfsleider van het kabinet' en ongeschikt genoemd om de waarden van de PvdA uit te dragen.

61Mannen van tachtig ... Paul van Vliet, cabaretier, parodieert op zijn verjaardagsfeestje in Carré zijn hit 'Meisjes van dertien'.

62Mijn echtscheiding is, met afstand, de grootste mislukking in mijn leven. Het is mijn schuld. Zo voelt het. Ik heb gefaald. Natuurlijk heb ik heel lang geprobeerd om het huwelijk weer op de rails te krijgen. Je bent een slappe zak als je meteen de kuierlatten neemt, toch? Diederik Samsom, Kamerlid PvdA

63Het hele voorjaar hebben wij staan ploegen, hebben wij staan rooien, hebben wij daar in die bomen alles staan doen en dit en dat. We hebben die hele tuin op orde. En dan komen de tuinstoelen naar buiten en dan zegt Buma: 'Nou, ik ga daar wel zitten.' Alexander Pechtold, kamerlid D66, verwijt CDA-leider Buma dat hij nooit heeft meegedaan aan hervormingen maar er nu wel van wil profiteren.

64Dit is een houtje-touwtjebegroting. Arie Slob, Kamerlid ChristenUnie, bij de behandeling van de financiële plannen op het terrein van veiligheid en justitie voor 2016.

65Het hele verhaal is een Fabeltjeskrant. En niemand die er iets van zegt. Marco van Basten, voetbalcoach, kraakt de revolutie die zijn oude leermeester Johan Cruijff bij Ajax organiseerde om de jeugdopleiding te hervormen, als 'één grote komedie'.

66Dat is het, een nepparlement. Geert Wilders, Kamerlid PVV, diskwalificeert de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen nadat leden van de volksvertegenwoordiging hebben geapplaudisseerd nadat D66-leider Pechtold gemeenten bedankte voor het opnemen van asielzoekers. Volgens Wilders ging dat applaus in tegen de wil van miljoenen Nederlanders.

67De regelgeving voor armen om een spaarrekening te openen is in veel landen vaak het grootste struikelblok. Bijna overal moeten die mensen een identificatiekaart hebben om een rekening te kunnen openen, terwijl zij vaak niet eens weten wanneer zij precies geboren zijn of geen permanent adres hebben. Aan die echt arme mensen moeten we minder vragen gaan stellen. Daar hebben overheden een taak. Koningin Máxima spant zich er voor in dat ook armen in de wereld gebruik kunnen maken van een bank.

68Dat ome Roon mij belde, vond ik wel sportief. Jan Roos, verslaggever GeenStijl, zamelt ruim 450.000 handtekeningen in voor een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne en wordt daarmee gefeliciteerd door minister Ronald Plasterk.

69Ik heb goede hoop dat ze in Europees bezit blijven. Jet Bussemaker, minister van onderwijs en cultuur, denkt dat Nederland twee Rembrandts van de Franse familie Rothschild kan kopen voor het Rijksmuseum, maar de deal is nu dat Nederland en Frankrijk ieder een schilderij betalen. Ze zullen voortaan afwisselend maar altijd samen te zien zijn het Rijks en het Louvre.

70Voor een buitenstaander is het alsof je naar een Chinees schouwspel zit te kijken. Arjan Plaisier, secretaris van de Protestantse Kerk, vindt protestanten te veel naar binnen gekeerd. De vergaderstructuur noemt hij funest voor de inspiratie, de traditionele diensten 'vaak ontoegankelijk'.

71Mijn politieke antenne was onvoldoende afgesteld. Ik heb niet gedacht: zou dit problemen opleveren?' Ard van der Steur, minister van veiligheid en justitie, ruikt geen onraad als hij van zijn ambtenaren hoort dat er gesproken is over het maken van foto's van Volkert van der G. (de moordenaar van Pim Fortuyn). Het worden zijn eerste excuses als bewindsman; later volgen er meer.

72Alles wat woest, onbenullig en lekker is, zolang het maar niks met seks of geweld te maken heeft. Bennie Jolink, leider van de Achterhoekse band Normaal, legt na veertig jaar nog maar eens uit wat 'høken' inhoudt.

73Ik heb niet alles meer voor de bril. Wilma Mansveld, staatssecretaris van vervoer en milieu, houdt er in het parlement een apart jargon op na. Het roept bij de samensteller van de dagelijkse taalrubriek in Trouw de vraag op of alleen migranten gebaat zijn bij een gedegen cursus Nederlands. Eind oktober treedt Mansveld af na het verschijnen van het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie over het debacle met de Fyra.

74Jan kan moeilijk zijn kindje loslaten. Sharon Gesthuizen, Kamerlid SP, vindt dat voormalig partijleider Marijnissen de touwtjes in de SP strak in handen heeft. Zij stelt zich kandidaat om hem op te volgen, maar het partijbestuur wijst haar opponent Ron Meyer aan als favoriet. Eind november volgen de meeste partijleden hun bestuur.

75Dat kleine pokkedingetje maakt ginds een wereld van verschil. Zelfs het verschil tussen leven en dood. Maurits Groen, ondernemer, heeft de 'WakaWaka's' ontwikkeld, lampjes van twee ons die met een zonnecel worden opgeladen en tachtig uur licht geven na één dag volle zon. Voor elke verkochte WakaWaka wordt er één weggegeven voor noodhulp aan vluchtelingen in Azië en Afrika. Groen voert dankzij dit project de Duurzame 100 van Trouw in 2015 aan.

76Zeer sober. Ze liggen er zij aan zij. Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van justitie, wil dat vluchtelingen niet in de watten gelegd worden. Zij worden vooral opgevangen in sporthallen.

77Ze komen naar Nederland voor onze sociale voorzieningen. Ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, dat soort zaken: echt niet. Halbe Zijlstra, Kamerlid VVD, wil de reis van vluchtelingen naar ons land onaantrekkelijk maken. Hij moet zijn opmerkingen terugnemen: die ingrepen worden alleen vergoed als ze medisch noodzakelijk zijn. Echt wel.

78Ik denk dat we goed begonnen. Danny Blind, voetbaltrainer, na de uitschakeling van Oranje voor het EK-voetbal.

79Het gaat ons lukken! Angela Merkel, Duits bondskanselier, beantwoordt de protesten tegen de toelating van (veel) vluchtelingen tot de bondsrepubliek steevast met de woorden: 'Wir schaffen das!'

80Muchas gracias. Dank jullie wel. Thank you for all your support. Johan Cruijff, oud-voetballer, bedankt iedereen die steun heeft betuigd, sinds bekend is dat hij longkanker heeft.

81Dit is het lekkerste behang dat ik ooit gegeten heb! Martine Bijl, tv-presentator van 'Heel Holland Bakt' na het proeven van een stukje taart.

82Over tien, vijftien jaar komt er op blikjes met knakworst een etiket met: 'Dit worstje is dodelijk!' Pierre Wind, topkok, vindt het breaking news met verstrekkende gevolgen dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO knakworstjes en frikadellen als kankerverwekkend op de zwarte lijst zet.

83Balk blijft balk. Sanne Wevers, turnster, wint zilver op het WK turnen op de evenwichtsbalk. "Wie niet blijft staan op het toestel, is kansloos voor een medaille", is haar stelling.

84Van elke tien mensen die toegang krijgen tot internet, weet één persoon de armoede te ontstijgen. Mark Zuckerberg, topman van Facebook, schenkt vrijwel zijn gehele fortuin aan goede doelen.

85Ik kan geen mens ombrengen die mij aankijkt en niet weet wat er staat te gebeuren. Bert Keizer, verpleeghuisarts en columnist van Trouw, gaat werken in de Levenseindekliniek. In het verleden strookte zijn mening niet altijd met die van zijn nieuwe werkgever.

86Doe de geit weg en je hebt weer ruimte. Claudia de Breij, cabaretière, geeft een klassieke levensles van een rabbi door over de manier waarop je ruimte kunt maken (in je huis, je werk, je ambities). 'Neem een geit in huis' is zijn advies, waarmee ook zorgen kunnen worden aangeduid, een slaapprobleem of gebrek aan tijd, een klus die je niet had moeten aannemen. Door de 'geit' weg te doen, schep je voor jezelf meer ruimte.

87Van onze kant is en blijft hij welkom, mocht het wel een keer in alle agenda's passen. Wim Eijk, rooms-katholiek aartsbisschop, reageert met zuinig enthousiasme op de opmerking van paus Franciscus dat hij een uitnodiging om Nederland te bezoeken zou aanvaarden.

88Ik wil er niet optimistisch over doen, want dat ben ik niet. Dit is voor het eerst in mijn bewuste beleving van deze samenwerking dat ik denk: het zou ook wel eens kunnen stranden. Frans Timmermans, vicevoorzitter Europese Commissie, is somber over de eenheid in Europa.

89Dit is een zeer eenzaam beroep. Weet u, je staat eigenlijk altijd voor gek. Bernard Haitink, dirigent, staat op zijn 86ste weer op de bok in het Concertgebouw.

90Van die rare blackface moeten we maar eens af. Dieuwertje Blok, radio- en tv-presentatrice van o.a. het Sinterklaasjournaal, wil dat er een eind komt aan de Amerikaanse racistische karikatuur van zwarten.

91Mensen zijn bang hun identiteit te verliezen. Sybrand Buma, Kamerlid CDA, ziet een hoofdrol voor zijn partij in een wereld die economisch gedreven is.

92Ik heb inmiddels zoveel koffie gedronken dat ik er een delirium aan heb overgehouden. Eric Wiebes, staatssecretaris van financiën, heeft heel veel moeten praten met verschillende fracties om de belastingplannen door de Tweede Kamer te krijgen.

93Ik wist dat ze vijf keer getrouwd was geweest, dus ik kon vermoeden dat zich wel een en ander in haar leven had afgespeeld. Annejet van der Zijl, schrijfster, dook in de levensgeschiedenis van de Amerikaanse prinses Allene Tew voor haar nieuwste boek.

94Het zijn geen pepernoten die wij daar naar beneden gooien. Lodewijk Asscher, minister van sociale zaken, over deelname van Nederland aan de bombardementen op IS in Irak - volgens taaldeskundigen een stijlfiguur om iets wat erg serieus is minder groot te benoemen.

95Hallo, hier ben ik weer. Adele, zangeres, is na vijf jaar weer terug met een nieuw album, '25'.

96De grootste klimaatwinst die ik boek, ligt op mijn bord. Vork en mes zijn mijn belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering. Marianne Thieme, Kamerlid PvdD, over haar eigen bijdrage om het klimaat te sparen.

97Hartstikkene moai. Foppe de Haan, voetbaltrainer, staat met zijn 72 jaar weer als voetbalcoach op het veld bij Heerenveen om de slecht presterende club uit de kelder van de eredivisie te halen. Na een 3-0 zege op Roda JC raakt hij bij nabespreking met de pers geëmotioneerd over het toptreden van zijn spelers. En bevrijdt zich van zijn tranen met een grote slok lucht uit een leeg glas en een paar Friese woorden.

98Vlees is geen pak koekjes. Vlees is geen zak chips. Vlees is geen fles cola. Vlees komt van een dier en daar stunt je niet mee. Martijn van Dam, staatssecretaris van landbouw, vindt stunten met vlees (kiloknallers) ongehoord en onverantwoord, maar een verbod ziet hij niet zitten.

99Elke keer dat het slechter gaat, ga ik weer omhoog. Donald Trump, Amerikaans vastgoedmagnaat en presidentskandidaat, spint garen bij gebeurtenissen als de schietpartij in San Bernardino waarbij 14 mensen door twee radicale moslims werden gedood en 21 gewond raakten. Trumps pleidooi om geen moslims meer toe te laten in Amerika, doet zijn aanhang groeien.

100Die brief was een storm in een glas water. Anouchka van Miltenburg, Kamervoorzitter, liet een anonieme brief van een ambtenaar over de Teeven-deal in de versnipperaar stoppen in plaats van die door te sturen naar de Kamer. Ze krijgt de wind van voren en treedt uiteindelijk af.

Als je de hele tijd gaat denken: 'Oh, ik kan nu doodgaan', dan schiet het ook niet op.

We maken kunst. Lichte en zware, maar het is kunst.

Doe de geit weg en je hebt weer ruimte.

Het lastige is dat ik móet kiezen. Het is het gevoel dat je er één voorgoed verlaat.

Ik besteedde toen ik daar begon niet echt aandacht aan het e-mailsysteem.

Terugkeren naar mijn land is voor mij geen optie. Het zou een enkele reis betekenen.

Als je het niet ziet zitten, omdat je niet van humoristen houdt die een blaadje maken, nou: rot dan toch op!

De regelgeving voor armen om een rekening te openen is in veel landen het grootste struikelblok.

Ik kan me nauwelijks een voorstelling maken hoe het voor de nabestaanden moet zijn.

Die brief was een storm in een glas water.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden