Oplossing Citatenprijsvraag 2014

1"Ik mis nu vooral de jungle. Als je tien jaar in het oerwoud hebt gezeten, is het hier behoorlijk wennen." Tanja Nijmeijer, Farc-medewerkster, is op Cuba betrokken bij het vredesoverleg tussen de rebellen en de Colombiaanse overheid. Ze heeft geen heimwee meer naar Nederland.

2"Ik ben niet tegen het drinken van een biertje. Maar als je weet wat ik allemaal zie, dan word je daar niet vrolijk van." Armin van Buuren, dj, is het gezicht van een internationale campagne tegen drankmisbruik.

3"Mijn vrouw had altijd al een voorkeur voor het Friese ras. Toen zij drie jaar geleden op zoek was naar het mooiste, sterkste en slimste Friese paard en vervolgens op Dante stuitte, was ik meteen verkocht." Dan Brown, schrijver, krijgt een bijzondere fascinatie voor het Friese paard door de hobby van zijn vrouw Blythe. Bezoekt een hengstenkeuring in Friesland. Zijn boek 'Inferno' kent nu ook een Friese uitgave.

4"Wij leven in een gevaarlijke realiteit. Mensen veranderen in wilde beesten. Honger vreet het lichaam langzaam maar zeker op. We willen niet sterven in een zee van ellende en leed." Pater Frans van der Lugt werkt in een klooster in het Syrische Homs. In het voorjaar wordt hij door terroristen doodgeschoten.

5"Ik had u zó vaak iets willen zeggen, maar het mocht nooit van het protocol. U bent een kanjer!" Erica Terpstra, oud-zwemster en oud-politica, zwaait prinses Beatrix lof toe op haar bedankfeest in Ahoy.

6"Homoseksuelen zijn hier welkom, als ze maar bij kinderen wegblijven." Vladimir Poetin, president van Rusland, zegt dat homo's niets te vrezen hebben tijdens de Winterspelen in Sotsji.

7"Eerst euforie, daarna een klap voor je bek: 12/1000 seconde." Jan Smeekens, schaatser ziet een gouden medaille op de Olympische sprint aan zijn neus voorbijgaan.

8"Of ik minder op tv zal zijn? Ja." Ronald Plasterk, minister van binnenlandse zaken, excuseert zich voor onjuiste uitlatingen over het verzamelen van telefoondata. Van de Kamer mag hij aanblijven, maar wel met een duidelijke boodschap.

9"Deze kleur had ik nog niet." Ireen Wüst, schaatsster wint in Sotsji na gouden plakken ook zilver.

10"Voorzitter. Mijn eerste debat gaat direct over mijn favoriete onderwerp: het belastingverdrag met Ethiopië." Eric Wiebes, staatssecretaris van financiën, wordt in zijn eerste Kamerdebat al meteen gezien als een frisse verschijning op het Binnenhof.

11"Wij zijn ook burgers van deze stad. Als ik voorzitter zou zijn geweest van bijvoorbeeld een voetbalclub, dan had ik ook binnen dat netwerk naar vrijwilligers gezocht." Ad Alblas, Leids predikant, schakelt vrijwilligers in om pedoseksueel Benno L. te begeleiden.

12"Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul. Dat was allemaal romantiek. We moeten ermee leren leven." Mient Jan Faber, vredesactivist, is op andere gedachten gekomen.

13"Na veertig jaar doet het me pijn, het is heel verdrietig. Maar ik stop ermee. Ze zien maar wat ze doen daar. Ik kom er nooit meer. Voor die lui doe ik helemaal niets meer." Lenie 't Hart, oprichtster van het Zeehondencentrum in Pieterburen, vertrekt na een oproep van het personeel.

14"Het is klaar, het is tijd. We hebben nu echt iets moois en groots gehad. Om dat te bewaren is het verstandig om er nu mee op te houden." Thomas Acda, zanger, neemt met zijn muziekpartner Paul de Munnik afscheid met een concert in het Vondelpark.

15"Het zijn bezoeken om humanitaire redenen. Ik houd hen daarbij geen worst voor. Maar het is niet mijn tweede natuur om, als alles achter de rug is, te zeggen: Het ga je goed." Wim Anker, advocaat, blijft vechten tegen een levenslange celstraf. Ook na een veroordeling blijft hij zijn cliënten bezoeken.

16"Ik heb geen titel! Ik hoef geen titel! Ik wil geen titel! Nee, toch maar niet." Bernard Haitink, dirigent heeft weer eens ruzie met het Koninklijk Concertgebouworkest en wil op zijn 85ste verjaardag zelfs zijn titel van ere-dirigent teruggeven, omdat hij bij het 125-jarig bestaan 'totaal' zou zijn genegeerd.

17"Hij is een verstokt roker, en drinker overigens." Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën, omschrijft op schalkse wijze zijn voorganger als voorzitter van de eurogroep en de beoogd voorzitter van de EU, de Luxemburger Jean-Claude Juncker. Volgens zeggen kost die opmerking hem een post als eurocommissaris.

18"Wij staan niet toe dat de bevolking verslonden wordt door YouTube, Facebook of wat dan ook. De social media worden gebruikt voor spionage en immoreel gedrag." Tayyip Erdogan, Turks premier, wil social media in zijn land verbieden.

19"Stimuleer ook dochters te gaan gamen, om eens een mobieltje uit elkaar te schroeven, jazeker dat helpt. Je moet ze niet alleen de techniek leren gebruiken, maar ze ook zelf laten ontwerpen." Neelie Kroes, eurocommissaris voor digitale zaken.

20"Ik vraag aan jullie: Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen? ... Dan gaan we dat regelen." Geert Wilders, PVV-Kamerlid, laat zijn aanhangers in Den Haag op de verkiezingsavond 'minder, minder, minder!' scanderen.

21"We hebben verloren, maar we zijn niet verslagen." Diederik Samsom, PvdA-Kamerlid, na slechte gemeenteraadsverkiezingen voor zijn partij.

22"Sterven bij de ezel, dat wil ik wel." Armando, schilder, filosofeert over zijn levenseinde.

23"Ik wil iedereen bedanken voor de gastvrijheid. Dit bezoek was echt gezellig. Excuses voor de verkeersoverlast die ik heb veroorzaakt." Barack Obama, VS-president, na de nucleaire top in Den Haag.

24"Vergelijk ons met een club als Ajax. Die heeft jarenlang een spits gehad die topscorer van Nederland was en het team kampioen maakte. Nu staat geen enkele speler in de top-10 van topscorers. Maar als team staat Ajax toch bovenaan. Zo is het ook bij ons. Als team stijgen we in de peilingen." Jan Nagel, voorzitter van 50Plus.

25"Wat kunnen wij van kinderen verwachten als hun ouders met hun rug naar de Nederlandse samenleving staan?" Lodewijk Asscher, minister van sociale zaken, vindt dat immigranten in Nederland vrij zijn in hun doen en laten maar niet om zelf te bepalen welke waarden ze uitdragen.

26"Wij geloven dat het niet uitmaakt hoeveel geld je ouders hebben, waar je woont, wat je ras of religie of etniciteit is. Als je hard werkt en in jezelf gelooft, verdien je kans op succes. Ik ben opgegroeid zoals velen van jullie. Mijn moeder, vader, broer en ik leefden in een heel klein appartement. Wij hadden niet veel geld, maar ons kleine huis barstte van de liefde." Michelle Obama, first lady van Amerika.

27"De staat moet zich schamen. Voor de nabestaanden is dit een klap in hun gezicht." Liesbeth Zegveld, advocaat van nabestaanden die in 1995 in Srebrenica zijn vermoord en die van Nederland elk 20.000 euro schadevergoeding krijgen.

28"Ik voel me niet te dik, maar ik voel me ook niet superslank." Ranomi Kromowidjojo, zwemster, verliest na maanden afwezigheid op haar favoriete 100 meter vrije slag en weet waar het door komt. Aan het einde van het jaar wordt zij wereldkampioen.

29"De mensen hier zijn zo primitief, dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ik probeerde ze te begrijpen, op dezelfde manier als dat ik me probeer te verdiepen in het geestelijk leven van dieren." Yvonne Kroonenburg, schrijfster, maakt denigrerende opmerkingen over de inwoners van Drenthe.

30"Ongelooflijk! Topscore van 3,2 miljoen kijkers. Word er stil van. Goede Vrijdag!" Leo Fijen, tv-maker, over de kijkcijfers van het tv-spektakel 'The Passion' (RKK).

31"Het is een wijs besluit en daar kan ik alleen maar respect voor hebben. Ik wil benadrukken dat wij zonder enig conflict uit elkaar gaan, en dat is in deze wereld behoorlijk zeldzaam. Maar als je veel van iemand houdt, dan doet het pijn als je van elkaar afscheid moet nemen." Jan Raes, directeur Concertgebouworkest, heeft een dubbel gevoel als 'maestro' Mariss Jansons besluit het orkest te verlaten.

32"Waarom iets veranderen aan iets dat zo succesvol is?" Koning Willem-Alexander aan het eind van de eerste Koningsdag.

33"Voor mij hoeft het niet. Ik heb niks tegen Duitsers, dat zijn voorbeeldige democraten. Maar als je nu aan het herdenken bent dat zij hier vreselijke dingen hebben gedaan? Ik zou het niet verzinnen." Jan Terlouw, schrijver en oud-politicus, is geen voorstander om Duitsers een plaats te geven bij de dodenherdenking op 4 mei.

34"Natuurlijk moeten boeken wel aangereikt worden, net als bier of wijn. Maar zoals je overal drinkers en niet-drinkers hebt, zo heb je ook overal lezers en niet-lezers." Herman Koch, schrijver, rekent in zijn nieuwe succesboek 'Geachte heer M.' af met het voortgezet onderwijs.

35"Wat een domme vraag." Louis van Gaal, voetbaltrainer, kapittelt een BBC-journalist.

36"Te veel vrouwen teren op de zak van hun echtgenoot." Jet Bussemaker, minister van onderwijs, schrijft in een nota over emancipatie dat vrouwen af moeten van hun schuldgevoel voor hun gezin.

37"Hartstikke mooi, man. Ik ben supertrots." Ilse DeLange, zangeres, behaalt met Waylon de tweede plaats op het Eurovisiesongfestival.

38"In eerste instantie ben ik hier gaan wonen omdat ik verliefd werd op Genua." Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver, wint de Libris Literatuurprijs 2014 met 'La Superba', een ode aan Genua.

39"Ik ben goed, omdat ik op de paus lijk." Silvio Berlusconi, oud-premier van Italië, bewondert paus Franciscus omdat die 'precies doet' wat hijzelf als leider van de katholieke kerk ook gedaan zou hebben gedaan.

40"Waar je ook kwam, die zalen zaten vol. En die mensen waren massaal kwaad." Dirk Duijzer, topman Rabobank, staat avond aan avond in het land aan Rabo-leden uit te leggen hoe de fraude met de Libor-rente kon gebeuren.

41"Vicit vim virtus." Bart De Wever, Vlaams politicus, viert de verkiezingsoverwinning van zijn Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) traditiegetrouw met de Latijnse woorden: 'De moed heeft het geweld overwonnen'.

42"Voor mij is vrede niet alleen dat er geen oorlog is, maar vooral dat er geen angst is." Malala Yousafzai, Pakistaanse (16), die in 2012 wereldnieuws was toen zij door de Taliban in het hoofd geschoten werd, krijgt in Middelburg de Four Freedoms Award.

43"Het zwarte gat waar mensen voor waarschuwen bij het pensioen, valt mij heel erg mee. Dat gat is zo langzamerhand een berg geworden." Ferry Mingelen, politiek journalist, heeft het als nieuwbakken pensionado 'drukker dan ooit'.

44"Dit wordt mijn magnum opus." Roland van Vliet, onafhankelijk Kamerlid, vertrekt uit de PVV maar niet uit de Kamer om zo voorzitter te kunnen blijven van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties en het eindrapport te kunnen presenteren.

45"Voor die functie moet je onbesproken zijn." Guido van Woerkom, topman ANWB, ziet toch af van zijn nieuwe baan als nationale ombudsman vanwege de ophef over zijn uitspraak in 2010 dat hij zijn vrouw liever geen taxi liet nemen, "want er zou wel eens een Marokkaan achter het stuur kunnen zitten".

46"Om mij heen hoorde ik mensen klagen dat ze de tekst zo onbegrijpelijk vonden dat ze stopten met meeschrijven. Er stonden weleens meer dan vijftien woorden in waarvan de gemiddelde Nederlander niet weet wat ze betekenen. Dat kan niet. Dan schiet je je doel voorbij." Bart Chabot, schrijver, vindt het Groot Dictee een rariteitenkabinet. In 2014 mocht hij zelf de tekst bedenken.

47"Er zijn meer judassen hier. Ze proberen mij kapot te maken. Ze willen het liefst dat je jezelf vandaag nog wat aandoet." Jos van Rey, Limburgs politicus (ex-VVD), ook wel aangeduid als de 'onderkoning van Roermond', is weer volop in het nieuws. Tegen hem loopt een justitieel onderzoek naar corruptie en witwassen.

48"Ik vond het een mooie auto en hij paste in de prijsklasse waarin ik reed." Hubert Möllenkamp, oud-topman woningcorporatie Rochdale, leefde er flamboyant op los, met een Maserati (8475 euro per maand).

49"Dit elftal heeft verwachtingen waargemaakt die er niet waren." Frank Snoeks, voetbalcommentator, na de zege van Oranje op Spanje (5-1).

50"Ik raad mensen aan om iets extra's te regelen voor hun oude dag, zoals een moestuin: dat levert veel groente en fruit op." Jetta Klijnsma, staatssecretaris sociale zaken.

51"Het was het laatste zetje. Alles kwam samen in een split second. Als ik het nog tien keer probeer, gaat het negen keer fout." Robin van Persie, voetballer, maakte een superdoelpunt tegen Spanje op het WK.

52"Ik heb een kunstknie en een kunstheup. Die rare wandelingen kan ik dus onmogelijk nog doen." John Cleese, Brits acteur, hield met zijn Monty Python-collega's een reünie. Op hun leeftijd lopen zij tegen beperkingen aan, zoals de 'Silly Walks'.

53"Vaste banen zijn een leugen. Werk, daar gaat het om!" Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, zorgt bij zijn aantreden voor een zoveelste 'storm in een glaasje water'.

54"Ik stond vanochtend op met een glimlach toen ik zag dat het regende. Van zulk weer droom ik al jaren op een dag als deze." Lars Boom, wielrenner, wint de Touretappe in de klei van Noord-Frankrijk. Het was de eerste etappezege van een Nederlander sinds negen jaar.

55"We hadden ze gewaarschuwd niet te vliegen in ons luchtruim." Igor Girkin, leider van de separatisten in Oekraïne, alias Strelkov, twittert als een van de eersten over het neerschieten van de MH17.

56"Ik ben bereid er voor te sterven." Mike Eman, premier Aruba, gaat in hongerstaking omdat Nederland heeft besloten dat het eiland zijn begroting op orde moet brengen.

57"Zet de dochter van Poetin het land uit." Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, veroorzaakt een storm van verontwaardiging met deze 'ironisch bedoelde' opmerking en trekt die weer schielijk in.

58"Niets is schandaliger dan slapende kinderen aanvallen. Verwerpelijk. Schandalig. Niet te rechtvaardigen." Ban Ki-moon, VN-baas, veroordeelt de beschieting van een school vol vluchtelingen in Gaza door Israël in felle bewoordingen.

59"Denken jullie wel eens na over hoe hij er aan toe zou zijn? Omdat hij van tien kilometer hoogte gevallen is." Andries Knevel, tv-presentator, spreekt nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp. Na de uitzending biedt hij excuses aan voor zijn 'ongepaste vraag'.

60"Pakten zij de handen van hun geliefden? Drukten ze hun kinderen tegen hun borst?" Frans Timmermans, Nederlands politicus, in de Veiligheidsraad in New York na de MH17-rampvlucht.

61"Het was mooi geweest als zijn geloof meer in zijn toespraken doorgeklonken had." Karin van den Broeke, voorzitter PKN, schrikt achteraf van haar kritische toon over de manier waarop koning Willem-Alexander in het openbaar (niet) over God spreekt.

62"De stad raakt vies, vuig en vol." Wim Pijbes, directeur Rijksmuseum, uit zijn ergernissen over Amsterdam.

63"Ik heb mijn hele leven al last van koude handen. Het kost me veel tijd om op temperatuur te komen. Dan word ik daar ontzettend chagrijnig van. Dat merkt niemand. Maar leuk is het niet." Emmy Verhey, violiste, is 65 geworden en legt haar instrument binnenkort aan de kant.

64"Ik heb de studenten laten zien wat je moet doen als er paniek uitbreekt." Francesco Schettino, Italiaans kapitein van het gezonken cruiseschip Costa Concordia vindt zichzelf heel geschikt om aankomende criminologen aan een universiteit in Rome college te geven in paniekbeheersing.

65"Hij blijft tenslotte door de schoorsteen komen." Eberhard van der Laan, Amsterdams burgemeester, vindt dat Zwarte Piet zwart moet blijven.

66"Ik rook veel, als een ketter, dat heb ik mijn hele leven gedaan. Het is niet goed, maar ik schaam me niet. Ik moffel mijn sigaret niet weg als er een fotograaf in de buurt is." Catherine Deneuve, Frans actrice (70), is nog steeds de Grande Dame van de Europese cinema.

67"Muziek is een raadsel dat niet opgelost kán worden." Reinbert de Leeuw, componist/dirigent, in 'Zomergasten'.

68"Ik kan me heel goed voorstellen dat er van mijn opvolging geen sprake zal zijn. Het instituut heeft zijn beste tijd gehad." Tenzo Gyatso is waarschijnlijk de laatste dalai lama.

69"Waarom mag je thuis wel een biefstukje bakken dat nog een beetje rood is van binnen, terwijl het in een instelling niet meer mag, omdat het dan niet meer hygiënisch is?" Mona Keijzer, Kamerlid CDA, wil dat het 'gewone leven' in verpleeghuizen weer hersteld wordt.

70"Als iemand zich wil aansluiten bij IS, dan zeg ik: leg je Nederlandse paspoort neer en vraag kalief Baghdadi om een nieuw." Ahmed Aboutaleb, Rotterdams burgemeester, doet een publieke oproep aan jihadisten.

71"We moeten weer durven praten over kernenergie en het vernieuwen van reactoren en Borssele bijvoorbeeld." Sybrand Buma, Kamerlid CDA, vindt dat Nederland onafhankelijker moet worden van Rusland.

72"Ik merk dat Nederland zich niet meer bewust is van het wassende water." Melanie Schultz van Haegen, minister van infrastructuur, presenteert een nieuw Deltaplan voor Nederland.

73"Of je gaat ander werk doen, of je gaat je werk anders doen." Marco van Basten, voetbaltrainer, stopt als hoofdtrainer omdat het vak hem te veel stress bezorgt.

74"Ik kan koeien melken en ik was een tijd verantwoordelijk voor de postmarkt." Shimon Peres, oud-politicus van Israël, werkt in een filmpje op YouTube als pizzabezorger en pompbediende. Ondanks zijn leeftijd (91) klopt hij aan bij een arbeidsbureau in de hoop snel weer werk te vinden. Alleen: koeien worden niet meer gemolken, dat gaat automatisch. En wie verstuurt er tegenwoordig nog brieven in het tijdperk van de e-mail?

75"Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het." René Gude, filosoof en Denker des Vaderlands, is doodziek en praat over zijn naderende levenseinde en over zijn boek 'Sterven is doodeenvoudig'.

76"Ik weet liever een cijfer niet dan dat ik op tv ontken dat er een probleem is." Emile Roemer, Kamerlid SP, krijgt uit eigen gelederen kritiek over zijn weifelende optreden bij de Algemene Beschouwingen.

77"Het ziet ernaar uit dat er niet geremd kon worden." Hans Gerritsen, burgemeester van Haaksbergen, over de autoshow met een monstertruck die fataal afliep.

78"We haalden onze targets niet meer en daar draait het om. Dus is besloten er na een kwarteeuw een punt achter te zetten. Het doet pijn, maar soms moet je verlies gewoon toegeven. Ach, de wereld draait wel door, hoor." Lucille Werner, tv-presentatrice, heeft zich verzoend met het besluit om met 'Lingo' te stoppen.

79"Jaap zorgt gelukkig voor een goede avondmaaltijd, en dat is altijd wel iets met verse groenten. Ik mag dan wel zeggen wat ik lekker vind. Meestal iets simpels als bijvoorbeeld bruine bonen met ui, tomaat, knoflook en vegetarische spekjes. Soms schiet dat er wel eens bij in. Maar beter inconsequent goed, dan consequent fout." Marianne Thieme, Kamerlid PvdD, eet na een drukke dag als politica met haar vegetarische slager en echtgenoot Jaap zo duurzaam mogelijk, maar ook niet altijd.

80"Ik had een leerling met een bibberstok, en daar hebben we alles aan gedaan, hij en ik." Anner Bijlsma, cellist en op zijn tachtigste gelauwerd met de eerste internationale oeuvreprijs, kan - zoals hij het verwoordt - 'nog steeds eigenwijze dingen zeggen'.

81"We hebben allebei het gevoel dat we gelukkiger worden als we elkaar loslaten." Albert Verlinde, showbizzkenner, gaat na 22 jaar scheiden van burgemeester Onno Hoes van Maastricht.

82"Als ik buig om mijn tenen aan te tikken, ben ik stijf. Dynamisch niet, in mijn beweging ben ik best soepel." Dafne Schippers, atlete, handhaaft zich met haar 'lange, stijve Hollandse lichaam' tussen de donkere sprintlijven van de wereldtoppers.

83"Mensen hebben houvast nodig, een identiteit. Dat is duidelijk met het volksgericht dat over voetbalcoach Guus Hiddink uitbrak. Sommige kranten eisen dat die man onmiddellijk wordt ontslagen. Ze vinden niet dat hij een slechte trainer is, maar hij berooft ons van onze identiteit. Waar vroeger de kerk zorgde voor saamhorigheid, is er nu Oranje. Dat moet zo'n Guus Hiddink ons niet ontnemen." Herman Pleij, cultuursocioloog, publiceert het boek 'Moet kunnen' over collectieve mentaliteiten die Nederland al in de Middeleeuwen kenmerken.

84"De verhalen over aanstaande massaontslagen zijn onjuist. De fusie heeft ons juist heel veel opgeleverd. En het vertrek van onze topman leidt wel tot veel onrust in de media, maar niet in het bedrijf. Nee, we staan niet aan de rand van de afgrond. En we hangen ook niet aan een zijden draadje." Pieter Elbers, topman KLM, na het vertrek van zijn voorganger Camiel Eurlings.

85"Ik kan gewoon na het avondeten alles uitdoen en op bed gaan liggen. Kom ik er niet meer vanaf. Dat is niet altijd even gezellig. Natuurlijk ga ik ook liever uit eten met vrienden, maar in de winter gebeurt dat bijna niet. Ik lig op bed. Dat is discipline." Sven Kramer, schaatser, moet al jaren heel veel dingen laten staan voor topsport.

86"Met inenten laat je ze misschien wel niet meer ziek worden, maar het virus sluimert gewoon door, met alle gevolgen voor de volksgezondheid." Sharon Dijksma, staatssecretaris van landbouw, vindt dat het niet mogelijk is de vogelgriep te bestrijden door alle kippen in te enten.

87"Ik heb mijn aanpak nooit ontkend. Ik heb er ook heel veel waardering voor gekregen. Ik heb weleens gezegd: 'Beter thee drinken dan azijn pissen.'" Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam, blikt na tien jaar terug op de moord op Theo van Gogh.

88"Nee, een abonnement op de Libelle heb ik niet. Ik pak het blad wel eens bij mijn schoonzus voor de strips. Vooral 'Jan, Jans en de kinderen' lees ik graag, al vind ik het jammer dat Jan Kruis is gestopt met tekenen." Mark Rutte, premier, te gast in een zaal bij Libelle-lezers.

89"Bijten is onschuldig." Luis Suárez, Uruguyaans voetballer, bagatelliseert zijn vampiergedrag na een nieuwe beet, nu op het WK.

90"Deze gebeurtenis laat ons zien dat dromen waarheid kunnen worden. Niets hoeft te blijven zoals het is, hoe groot de obstakels ook zijn." Angela Merkel, Duits bondskanselier, bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.

91"We gaan niet in de houding springen en iedereen eten en drinken geven. Het is geen bindende uitspraak." Fred Teeven, staatssecretaris van justitie, is niet van plan zich te houden aan het oordeel van het Europees Comité voor Sociale Rechten dat Nederland iedereen binnen zijn landsgrenzen bed, bad en brood moet bieden.

92"Ik ben ook mantelzorger, samen met mijn vrouw." Martin van Rijn, staatssecretaris zorgzaken, wordt bevraagd over een interview in het AD waarin zijn vader zich beklaagt over de slechte zorg voor zijn demente vrouw

93"Met iedere naam die genoemd werd, raakte deze ruimte meer gevuld. Want wie genoemd werd, wás er ook." Jacobine Geel, theologe, over de herdenking van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

94"Ik ben ongelooflijk voor het afschaffen van Zwarte Piet, omdat hij echt een belachelijke karikatuur is. Het moet gewoon afgelopen zijn met hem." Sjoerd Kuyper, kinderboekenschrijver, vindt het eerste Sinterklaasjournaal met domme zwarte mensen, 'gruwelijk'.

95"Ik kan mij voorstellen dat amusement ook educatief kan zijn." Sander Dekker, staatssecretaris voor media, wil puur amusement van de publieke zenders halen.

96"Moge Allah je straffen." Selçuk Öztürk, PvdA-Kamerlid, verwenst zijn partijgenoot Ahmed Marcouch, waarna de verhoudingen zo verhard raken dat Öztürk en zijn collega Kuzu uit de fractie stappen.

97"Ik dacht: dat wordt helemaal niks. Ik had ook niet echt iets voorbereid." Bianca Krijgsman, actrice, wint in New York een Emmy Award voor haar rol in de tv-film 'De Nieuwe Wereld'.

98"We kunnen niet toestaan dat de Middellandse Zee één groot kerkhof wordt." Paus Franciscus uit felle kritiek op de rol van de Europese Unie in de vluchtelingendrama's tussen Afrika en Europa.

99"Wat bij ons aan het licht was gekomen, gebeurde net zo goed bij andere instellingen. Wij werden een speelbal, een metafoor, een katalysator. Natuurlijk, ook bij ons was men het anker kwijtgeraakt. We hebben - niet onterecht - een pak slaag gehad. Er was een ethisch tekort aan de bovenkant van de organisatie." Doekle Terpstra, onderwijsbestuurder, heeft puin geruimd bij hogeschool Inholland.

100"Mijn vader heeft me geleerd om niet boos te worden. Dan moet je twee keer werken. Eerst moet je je opwinden. Vervolgens moet je weer normaal gaan doen. Dan kun je beter meteen normaal blijven doen. Er moet er altijd één kalm blijven." Herman Van Rompuy, voorzitter Europese Raad, in die functie uitgegroeid tot een 'gezaghebbend bruggenbouwer', een man van graniet die tijdens de paniekerigste momenten van de eurocrisis de rust bewaarde.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden