Oplossing citaten 2012

1 Ik kon geen lange broek meer aan. Dat voelde of er honderd kilo op mijn been lag. Sven Kramer (schaatser) heeft pijn in zijn bovenbeen door een overprikkelde zenuw.

2 Stond niet op de kaart. Francesco Schettino (Italiaanse kapitein van het cruiseschip Costa Concordia), die met de Costa Concordia op een rots bij het eiland Giglo vaart en kapseist. Veel opvarenden vonden de dood.

3 Een stuk uitgekotst halalvlees van Turks varken. Cor Bosman (Limburgse statenlid PVV) in een e-mail over een PvdA-collega.

4 Geloof mij! Daar rechts, daar is Manneken Pis. Oké? Elio di Rupo (Belgisch premier) wijst journalisten in Brussel de weg - in onberispelijk Nederlands.

5 Nieuwe woorden, nieuwe beelden. Met compassie hoog in het vaandel. Jacobine Geel (theologe/tv-presentator) schreef nieuwe kernwoorden voor het CDA.

6 Het zijn prachtige plaatjes van Vlieland, het verhaal staat dicht bij de mensen en je hoeft er geen dingen achter te zoeken. Jan Slagter (voorzitter omroep MAX) over het succes van de tv-serie 'Dokter Deen'.

7 Ik was zelfs bereid geweest 20 miljard te betalen. Wouter Bos (voormalig politicus) over de 16,8 miljard die de Nederlandse staat in 2008 betaalde bij de aankoop van ABN Amro.

8Ik hou niet van dat machtsgedoe. Maar ik vind het wel belangrijk dat er mensen zijn die nuchter naar de zaken kijken. En zolang Basel van Bayern München kan winnen, moet je outsiders zoals ik nooit uitpoetsen. Lutz Jacobi (PvdA-Kamerlid en kandidaat-fractievoorzitter).

9 We hebben een aangroeiprobleem. Marten Dijkstra (rayonhoofd in Balk) is bang dat de Elfstedentocht niet door zijn dorp komt vanwege de geringe ijsdikte.

10 Mijn man en ik kunnen alleen ons werk doen dankzij het gezag van mijn schoonmoeder. Prinses Máxima

11 Beste mensen, ik heb geen goed nieuws. Wiebe Wieling (voorzitter Elfstedentocht) meldt dat de schaatsrit niet doorgaat.

12 Ik ga niet reageren op ieder stuk rood vlees dat de PVV hier in de arena gooit. Mark Rutte (premier) heeft geen zin om Wilders c.s. met een reactie in de kaart te spelen.

13 Als ik alles overzie, staan zij wat uitgangspunten betreft waar wij staan. Job Cohen (PvdA-Kamerlid) zegt in Trouw dat er weinig verschil is tussen SP en zijn eigen partij en steekt daarmee de lont in het kruitvat. Kort hierna treedt hij af als fractieleider.

14 Ik hoop - maar dan speelt mijn pathologisch optimisme een rol - dat, gezien de dingen die we gehoord hebben, er een reële kans is dat hij opknapt. Kees Tulleken (neurochirurg) doet zeer voorbarige uitspraken over de situatie van prins Friso.

15 Soms is het heel vermoeiend. Ik hoef niet gepamperd te worden. Ik krijg wel eens applaus als ik de stoep afga en dan denk ik: niet alles wat ik doe is knap. Esther Vergeer (rolstoeltennisser) is wars van zielig doen.

16 Ik ben heus geen taal-Gandhi, ik heb zeker mijn ergernissen. Paulien Cornelisse (cabaretier) schreef de bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding', waarin ze de taal observeert.

17 Mijn vader was er beroemd om dat hij liefst een gehaktbal at. Nicolaas Klei (wijnproever) zoon van voormalig Trouw-journalist A.J. (Bert) Klei.

18 Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen. Als Nederland bezuinigt op hulp, dan zullen andere landen ook gaan bezuinigen. Bill Gates (computergoeroe) schrijft in een open brief dat Nederland niet moet bezuinigen op ontwikkelingshulp.

19 Het is een maanlandschap, leeg en heel, heel donker. James Cameron (filmer) maakte in een duikbootje een solotocht door de elf kilometer diepe Marianentrog in de Grote Oceaan.

20 Ik heb het wel gezegd, maar dat was tegen een luchtvaartjournalist. Gerd Leers (minister van integratie) verwijt Trouw onwaarheid te berichten. In Angola zegt hij tegen een journalist dat de jonge asielzoeker Mauro jokte over zijn achternaam en geboortedatum 'en niet zo'n beetje ook'. In de Kamer maakt hij ervan dat zijn uitspraken in Afrika waren genoteerd door een verslaggever die weinig weet van asielzaken.

21 De moeilijkste tijd bij elke overgang is als we denken dat succes in zicht is. Wij moeten er zeer op letten dat we ons niet door de hersenschim van het succes in de luren laten leggen. Aung San Suu Kyi (Burmese oppositieleider) tegen VS-president Obama tijdens zijn bezoek aan haar land.

22 Het is toch belachelijk dat ik naar de rechter moet om inzage te krijgen in veertig jaar oude documenten die soms alleen maar gaan over biologische spruitjes? Roel van Duijn (oud-activist en oud-politicus) moest drie jaar procederen om inzage te krijgen in geheime staatsdocumenten over zichzelf.

23 Naarmate ik ouder word, zie ik steeds beter wat ik nodig heb, waar ik naar verlang. Iemand die veel ruimte inneemt, soms nog meer dan ik. Iemand die ook veel aandacht vraagt. Ik wil niet de sterkste en de luidruchtigste zijn. Ik heb iemand nodig die groter en sterker is dan ik; iemand aan wie ik mij kan optrekken. Eva Jinek (tv-journalist) een half jaar voordat er aan haar relatie met advocaat Bram Moszkowicz een eind kwam.

24 Waarom zeg ik pas nu, oud geworden en met mijn laatste inkt: de atoommacht van Israël is een gevaar voor de toch al kwetsbare wereldvrede? Günter Grass (Duits publicist) oogst felle reacties in Israël maar ook in eigen land op zijn gedicht 'Wat gezegd moet worden'.

25 Ik baal van de koude koffie, ik krijg hier te weinig boter bij mijn brood en ik mag geen vochtinbrengende crème hebben. Anders Breivik (pleger van aanslagen in Noorwegen) klaagt over 'onmenselijke omstandigheden' in de gevangenis.

26 Toen het kabinet viel, heb ik een extra borrel gedronken. Piet de Jong (oud-premier) in 'De Wandeling'.

27 Kinderen moeten als een speciale groep internetgebruikers worden behandeld en beschermd. Neelie Kroes (Eurocommissaris) wil een veiliger internet voor kinderen.

28 Vroeger zeiden ze: u schuurt langs de waarheid. Nu zeggen ze: u liegt. En waarom ook niet? Iedere tijd heeft zo z'n beledigingen. Gerdi Verbeet (voorzitter Tweede Kamer) vindt dat het met de verruwing van het taalgebruik in het parlement wel meevalt.

29 Mijn gevoelens zijn nog wat verward. Ik kom net uit het vliegtuig, ik heb me nog niet eens gewassen. Joachim Gauck (bondspresident Duitsland) kort na zijn verkiezing.

30 Kort na Adam en Eva zijn we begonnen. Sybrand van Haersma Buma (CDA-Kamerlid) over zijn familie die al sinds het einde van de achttiende eeuw in besturen zit.

31 Laat die mormonen toch lekker dopen. Halbe Zijlstra (staatssecretaris van onderwijs) heeft er geen moeite mee dat de mormoonse kerk mensen (onder wie koningin Juliana, prins Bernhard en prins Claus) na hun dood zonder hun toe- of instemming 'dopen'.

32 Blijf niet staren op wat vroeger was. Ruth Peetoom (CDA-voorzitter) bij de presentatie van een boek over de roemrijke geschiedenis van het CDA. Enkele maanden later lijdt de partij de grootste nederlaag in zijn bestaan.

33 Ik ben geen machine. Ik zag een zee van enthousiaste mensen en daarna werd alles vaag. Bizar gevoel. Ik was er wel, maar ik was er niet. Joan Franka (zangeres) zong vals op het Eurovisie Songfestival.

34 Toen ik het hoorde, moest ik direct denken aan de vakantiealbums met bijschriften, hoe zorgvuldig die bij ons vroeger in de familie werden bijgehouden. En hoe dat nu veranderd is. Kees van Kooten (schrijvend komiek) verzorgt het Boekenweekgeschenk 2013 'Gouden tijden, zwarte bladzijden'.

35 Gefeliciteerd met deze bijna Oost-Europese overwinning. Tofik Dibi (GroenLinks-Kamerlid) verloor de race om het lijsttrekkerschap van Jolande Sap met grote cijfers.

36 Ik krijg geen sprankel meer in mijn ogen als ik denk dat ik nog door zou moeten. Je moet voor meer dan 200 procent willen gaan. Ontbreekt de passie of de sprankel, dan doe je jezelf en anderen tekort. Sabine Uitslag (CDA-Kamerlid) stopt na vier jaar als parlementariër.

37 De verschillen liggen zo dicht bij elkaar. Zo ben je bijna koning en nu ben je koekoek. Mark van Bommel (voetballer) over het onderscheid tussen winst en verlies, een (bijna) mooie goal en een fout in de verdediging.

38 Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die het evangelie kent. Ik ken het evangelie beter dan de meeste mensen. Paul Verhoeven (filmmaker) maakt een speelfilm over het leven van Jezus.

39 Als mensen zeggen dat ik die bezuinigingen niet moet accepteren, zeg ik: 'Ik ben geen Tejero.' Peter van Uhm (legercommandant) legt zich neer bij democratisch genomen besluiten en zal niet in opstand komen, zoals zijn Spaanse collega die in 1981 een (mislukte) aanslag pleegde in het parlement in Madrid.

40 Red hen die geen verweer hebben. Huub Oosterhuis (dichter-theoloog) schreef een pamflet voor de Nacht van de Theologie, waarin hij stelt dat eigenbelang en hebzucht in onze samenleving de plaats van God hebben ingenomen.

41 Ik heb geen sociaal leven. Als iedereen thuis is of in de kroeg doorzakt, moet mijn dag nog tot een hoogtepunt komen. Ferry Mingelen (politiek verslaggever) over zijn werk op het Binnenhof. Hij won dit jaar de Anne Vondelingprijs.

42 Hallo schat, ik ben er weer. André Kuipers (astronaut) in zijn eerste telefoontje na zijn ruimtereis.

43 Het werk is ons met alle emoties van het afgelopen jaar zwaar gevallen. Dit gaat je niet in je koude kleren zitten. Prins Willem-Alexander in een terugblik vlak voor de zomervakantie.

44 Morbide genoeg zijn zelfs de begrafeniskosten stevig gestegen. Je moet je wel twee keer bedenken voor je doodgaat. Henk Krol (voorman ouderenpartij 50Plus) hekelt het ouderenbeleid van het kabinet-Rutte.

45 Het zal de burger een biet zijn of het tekort 2,7 of 3 procent is. Hero Brinkman (voorman van Democratisch politiek Keerpunt), heeft geen idee welke financiële zijn programma heeft voor het land.

46 Homo's zijn wat meer a-sportief. Hun motoriek valt meestal wel op. Frank de Boer (voetbaltrainer van Ajax) betreurt achteraf zijn 'generaliserende' uitspraak.

47 Als je niet meer wilt werken na je 67ste, dan kan dat natuurlijk. Maar dan moet je genoegen nemen met minder geld voor je levensonderhoud. Lans Bovenberg (econoom) oppert dat oudere Nederlanders hun zorgkosten zelf betalen, eventueel door de verkoop van hun huis.

48 Iedere keer als we deze week zagen dat de kans op regen toenam, hebben we gejuicht. Marianne Vos (wielrenster) hoopte op slecht weer voor haar (gouden) olympische wegrace.

49 Goeienavond, meneer Bond. Koningin Elizabeth van Engeland acteert bij de opening van de Olympische Spelen in Londen.

50 Alsjeblieft Nederland, daar is ie dan. Ranomi Kromowidjojo (zwemster) na het winnen van haar eerste individuele gouden medaille op de Olympische Spelen.

51 Sonnema of de Weduwe Joustra? Daar maken wij geen onderscheid in. Hans Anker (advocaat) sponsort met zijn kantoor de Voedselbank met een aantal flessen Beerenburg.

52 Het is toch mooi dat hij er nog één keer vol voor wil gaan, op zijn achttiende? Anky van Grunsven (dressuurruiter) prijst na haar olympische vrije kür haar paard Salinero.

53 Hij staat! En ik sta ook! Hans van Zetten (turncommentator) na de olympische oefening van Epke Zonderland.

54 Ik ben blij, man! Heel blij! Churandy Martina (atleet) op de Olympische Spelen.

55 Nederland is een prachtland. Door de muziekcultuur hebben we artiesten als Jan Smit en Nick en Simon een kans geboden om zich te ontwikkelen tot waar ze nu zijn. Mona Keijzer (CDA-Kamerlid en geboren Volendamse) op het podium van Lowlands.

56 Het is niet raar om bij je moeder ramen te zemen. Edith Schippers (minister van volksgezondheid).

57 Als je Rutte een blanco cheque voorhoudt, tekent hij. Maak je hem wakker, dan pakt hij zijn pen en begint te tekenen. Geert Wilders (PVV-leider) in de verkiezingsstrijd.

58 Er komt een moment in ieders leven waarop je tegen jezelf zegt: 'Tot hier en niet verder'. Mijn strijd eist een hoge tol, voor mij en mijn gezin. Lance Armstrong (wielrenner) voordat bekend werd dat hij heeft gelogen over zijn jarenlange dopingactiviteiten.

59 Dat is een moment waarop wij een rode lijn moeten trekken. Benjamin Netanjahoe (premier Israël) illustreert zijn rede voor de VN waarin hij uithaalt naar de nucleaire dreiging van Iran, met een dikke viltstift op de afbeelding van een kernbom.

60 Ik kom uit een geslacht van mannen die met hun handen in de zak uit het raam turen. Adriaan van Dis (schrijver) in 'Zomergasten'

61 Het is een feit dat vrouwen na een verkrachting maar weinig zwanger worden. Kees van der Staaij (SGP-lijsttrekker) kreeg na deze opmerking veel kritiek en zelfs dreigbrieven.

62 Nou doet u het weer! Nou doet u het weer! Diederik Samsom (PvdA-Kamerlid) houdt Mark Rutte voor dat hij liegt: een cruciaal moment in de verkiezingsstrijd.

63 Hij is nog steeds dezelfde als degene die mij voor een afspraakje ophaalde in een verroeste auto en die schoenen droeg die een halve maat te klein waren. Michelle Obama (first lady VS) op de Democratische Conventie over haar man.

64 Improviseren is een groot deel van mijn werk geweest. Maartje van Weegen (radio- en tv-presentator) stopt achter de microfoon van 'De Klassieken'

65 Honderddertig is een historische stap vooruit. Melanie Schultz van Haegen (minister van verkeer) bij de invoering van 130 km op een groot aantal snelwegen.

66 Palestijnen zijn er allemaal op uit om Israël te vernietigen en zijn niet geïnteresseerd in vrede. Mitt Romney (presidentskandidaat VS) in de verkiezingscampagne.

67 Ik ben helemaal niet moe. Emile Roemer (SP-lijsttrekker) reageert op een openingskop in Trouw tijdens de verkiezingscampagne, waarin stond 'Roemer is moe'.

68 De bescherming zal nooit een volle 100 procent zijn, maar schommelt in de praktijk, mede door de beperkte match, tussen de 50 en 60 procent. Roel Coutinho (infectieziekten goeroe) van het RIVM benadrukt dat het vaccin bij de jaarlijkse inenting tegen de griep de ene keer beter werkt dan de andere.

69 Ik wilde mijn vader, moeder en broer in de buurt hebben. Ik had ze nodig. Voor de balans. Voor het familiegevoel. Voor de liefde. Dorian van Rijsselberghe (surfer) tijdens de Olympische Spelen.

70 Populisme is van alle tijden. Politici zeggen wat mensen graag willen horen. De massa is nou eenmaal nogal dom. Of nee, dat klinkt misschien wat denigrerend. Maar oppervlakkig zijn de meeste mensen wel. Hoeveel mensen ontwikkelen er nou zelfstandig originele gedachten? Dat moet je zo'n Wilders dan weer wel nageven: hij is slim en verbaal begaafd. Kopvoddentaks, hoe verzin je het... Bennie Jolink (zanger) maakte een schilderij van Wilders naast Hitler en Breivik.

71 Ik dacht: worden het nu allemaal clichés en algemeenheden? Maar ik vond het heel erg meevallen. Peter Smulders (directeur Genootschap Onze Taal) 'klapt uit de school' over de Troonrede op Prinsjesdag.

72 Laat ik duidelijk zijn: dit is geen bewijs dat hij getrouwd was, zoals velen meteen denken. Annemarie Luijendijk (papyrologe) ontdekte met een Amerikaanse wetenschapper een zin uit een canoniek evangelie: "En Jezus zeide tot hen, mijn vrouw..."

73 Het maakt natuurlijk verschil of je een luisterend oor bent in Schubberkutterveen op drie hoog achter, of op televisie. Annemiek Schrijver (tv-presentator) van 'Het Vermoeden'.

74 Hij is iemand die lak heeft aan de regels en ook lak aan zijn cliënten. En dan vraag ik me nu even niet af wat van die twee ik het ergste vind. Eigenlijk beschrijf ik iemand die niet geschikt is voor zijn vak. Germ Kemper (advocaat en deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten) klaagt over de manier waarop zijn collega Bram Moszkowicz zijn vak invult.

75 Negentig worteltjes. Marianne Thieme (Kamerlid Partij voor de Dieren) legt uit welke hoed zij draagt op Prinsjesdag.

76 Hoe hard het ook klinkt: specialisten moeten in loondienst. Waarom zou een specialist vier keer zoveel moeten verdienen als een hoogleraar? Sylvester Eijffinger (hoogleraar economie) wil bezuinigen op specialisten en medicijnen.

77 Het is treurig dat er iemand is dood gegaan, maar dat is wel het inbrekersrisico. Fred Teeven (staatssecretaris van justitie) over de vechtpartij tijdens een inbraak waarbij een insluiper dodelijke gewond raakte.

78 We hoopten het met elkaar een beetje ludiek te houden. Remco Kouwenhoven (loco-burgemeester Haren) na de heftige rellen die volgden op een 'Facebook-feestje'.

79 Een beleefdheidsbezoek leek mij wel op z'n plaats. Anouchka van Miltenburg, (Kamervoorzitter) organiseerde tijdens de kabinetsformatie nieuwe stijl eigenhandig een bezoek van de informateurs Kamp en Bos aan de koningin, tot woede van de Kamer.

80 Niemand komt aan de macht zonder mijn toestemming. Gerrit Schotte (premier van Curaçao) houdt het regeringsgebouw bezet, hoewel hij door het parlement is ontslagen en er een opvolger is benoemd.

81 Mijn leven is één grote ellende. Ik raad mijn zoon ook aan nooit te worden als zijn pa. Willem Holleeder (topcrimineel) geïnterviewd in tv-programma 'College Tour'.

82 Ik heb er alles aan gedaan om niet met een olifant vergeleken te worden. Nu gebeurt het me toch. Bart De Wever (Belgisch politicus) verloor in een half jaar door een dieet meer dan vijftig kilo en won glansrijk de burgemeestersverkiezing in Antwerpen.

83 Ongelooflijk veel verdriet. Zelden heb ik zo'n verstoord onrecht meegemaakt. Een kafkaëske ervaring. Stalking zelfs. Pieter Kalbfleisch (oud-rechter) is woedend over de strafvervolging wegens meineed door justitie en de aandacht van de media.

84 Het bandje is af. Ik voel me bedonderd. Mart Smeets (sportcommentator) over de dopingverhalen rond Lance Armstrong en het gele polsbandje van diens kankerstichting dat hij jarenlang zichtbaar voor de camera droeg.

85 Niet je tong maar je hersenen zeggen iets tegen je. Jonnie Boer (topkok) weerspreekt niet dat smaak in je mond zit maar de prikkels of wat je eet lekker is of niet komen vanuit je hersenen.

86 Aan elke periode komt een eind. Ik heb het een voorrecht gevonden dit te mogen doen. Ik vind het niet jammer dat een ander het stokje nu overneemt. Jan Kees de Jager (minister van financiën) stapt uit de politiek.

87 Ik ben nog steeds geen huiler of knuffelaar. Maar ik heb nu wel geleerd om alles gewoon te vragen, omdat mensen zelf wel aangeven wat ze kwijt willen en wat niet. Anita Witzier (tv-programmamaakster) van o.a. 'Memories'.

88 Nivelleren is een feest. Hans Spekman (PvdA-voorzitter) na de presentatie van een regeerakkoord van VVD en PvdA.

89 Gaan we het opnieuw doen? Echt? Niet toch? Dan wordt het een toneelstukje. Koningin Beatrix, tijdens de beëdiging van het kabinet Rutte II die over moet voor de tv-registratie.

90 Nog eens vier jaar ... Barack Obama (president van de VS) twitterde meteen na zijn herverkiezing 'Four more years'. De tweet was in 22 minuten de populairste ooit.

91 Nee, ik geloof niet dat mijn vrouw-zijn hier een rol zal spelen. Jeanine Hennis (eerste vrouwelijke minister van defensie)

92 Ja, balen. Broodje gegeten. Badr Hari (kickbokser) wordt aangehouden na een bezoek aan een broodjeszaak, omdat hij een horecaverbod van de rechter heeft genegeerd.

93 Het is te technisch. Een natuurkermis. Niemand vraagt zich af: kan dat wel: vogels met camera's? Hans Dorrestijn (cabaretier/tekstschrijver) over de vogelfilm 'Frozen planet'.

94 NIEUWS VAN HET JAAR!!! WAT GE-WEL-DIG!!! Peter R. de Vries (misdaadjournalist) twittert dat er een doorbraak is in het oplossen van de moord op Marianne Vaatstra.

95 Ik denk dat we de natuur weer terug moeten brengen in de harten van mensen. Guido van Woerkom (directeur ANWB) vindt dat natuurorganisaties de krachten moeten bundelen.

96 De klok tikt door en door, hij heeft me in zijn greep. Femke Meines (scholiere) doet mee aan het Eurovisie Junior Songfestival met het lied 'Tik Tak Tik'

97 Ik voel vreselijk mee met de slachtoffers en nabestaanden, maar mijn rechten worden nu geofferd voor die van hen. Julio Poch (Argentijns piloot) is ervan beschuldigd dat hij heeft meegewerkt aan de verdwijning van tegenstanders van de militaire junta in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

98 Op een vreemde, naïeve manier dacht ik dat ik iedereen hier een plezier mee deed. Diederik Stapel (sociaal-psycholoog) over zijn fraude met onderzoeksuitslagen.

99 Het was in de ogen van buitenlanders een zinderende tijd in een zinderend land. Hans Goedkoop (tv-programmamaker) over de manier waarop buitenlandse historici aankijken tegen de Gouden Eeuw.

100 Dank jullie wel voor al jullie vriendelijke berichten. Paus Benedictus XVI in zijn eerste tweet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden