Oplossing citaten... ...2011

1Ik zit niet zo te wachten op zo'n caviapolitie. Bernard Welten (politiechef Amsterdam) over de door het kabinet beloofde 'dierenpolitie'.

2Ik voel me nu voor 90 procent veilig, en ik hoop dat die andere 10 procent snel komt. Fons Jacobs (burgemeester Helmond) was een maand 'ondergedoken' na bedreigingen.

3Er zijn grenzen aan mijn opdracht. Je kan een paard naar het water leiden, maar je kan het niet dwingen om te drinken. Johan Vande Lanotte (Belgisch politicus) staakte zijn bemiddeling bij de formatie van een nieuw kabinet.

4Ik val graag op, maar ik ben geen narcist. Ik gebruik mijn ijdelheid om relevant te zijn. Arie Boomsma(tv-programmamaker)

5Eerlijkheid en eenvoud zijn in onze stad de hoogste waarden. Ahmed Aboutaleb(burgemeester Rotterdam) bij de herdenking van Coen Moulijn.

6Wij werken door tot ons vijfenzeventigste, of tot de dood. Hopelijk heb ik hier nog tien jaar te gaan. Sowieso ben ik een laatbloeier, mijn productiviteit gaat vermoedelijk nog wel even door. En voorlopig blijf ik van de tongriem gesneden. Ze bellen me nog steeds.Antoine Bodar(rk priester)

7Het wordt nu tijd om aandacht aan mijn gezin te schenken. Edwin van der Sar (doelman) stopt met voetbal.

8Zonder bonussen kan ik geen bank runnen. Jan Hommen (topman van ING) wil niet matigen.

9Geweldig, dit kabinet. Al die pessimisten en die linkse lui met hun 'dat kan helemaal niet'. We gaan harder rijden en dat is nodig ook. Charlie Aptroot (Kamerlid VVD) verheugt zich over de verhoging van de maximum snelheid naar 130 km, om te beginnen op de Afsluitdijk.

10Ik spreek tot jullie als een vader tot zijn kinderen. Hosni Moebarak (president van Egypte) in een tv-rede tot de demonstranten op het Tahrir-plein in Cairo.

11Wie niet van mij houdt, verdient het leven niet. Moammar Kadafi(Libische leider) roept de bevolking op ten strijde te trekken tegen de 'opstandelingen'.

12U eet in het Rijksmuseum toch ook geen stukje van een Breitner op? Wim T. Schippers (kunstenaar en programmamaker) over de vraag of men mag snoepen van zijn pindakaasvloer in Museum Boijmans Van Beuningen.

13Er hoeft maar ergens in Nederland een vrouw een nare wind te laten, of er wordt naar mijn mening gevraagd. Margriet van der Linden(hoofdredacteur Opzij)

14Ik acht het denkbaar dat Nederland kenbaar heeft gemaakt dat het geen toestemming heeft gevraagd, in strijd met het gebruik. Dat kan worden opgevat als een excuus. De vraag is alleen hoe je dat formuleert. Maxime Verhagen (vicepremier) 'erkent' dat Nederland aan Libië excuses heeft aangeboden voor de schending van het Libische luchtruim door een marinehelikopter met drie militairen.

15Leeftijd is maar een getal. Als je gewoon lekker je ding kan doen, kan dit. Ook als je 35 bent. Bob de Jong (schaatser) wint twee keer goud bij het WK afstanden.

16Toen hebben we elkaar aangekeken en beseft dat we vrij waren. Yvonne Niersman (piloot van gestrande Nederlandse helikopter) over de vrijlating uit Libië.

17Ik maak mij grote zorgen over de gevolgen. Ik bid voor de veiligheid van zoveel mogelijk mensen. Akihito (keizer van Japan) in een tv-toespraak na de aardbeving en tsunami in zijn land.

18Ik aanvaard de consequenties. Maar mijn wens gaat zo diep dat ik dit er allemaal voor over heb. Tineke Geessink (Harlingse) bevalt op haar 63-ste na een eiceldonatie van dochter Meagan.

19Eerst geloofde ik het allemaal wel, dat geklets van 'ik eet vandaag boerenkool'. Ik noemde het politieke masturbatie. Maar al snel werd het inhoudelijker. Collega's raadden me aan een account aan te maken. Ik begon in februari vorig jaar. Op één avond kreeg ik er 10.000 volgers bij. Nu heb ik er 100.000. Frits Wester(journalist RTL) werd een enthousiast twitteraar.

20De resolutie van de Veiligheidsraad is als een middeleeuwse oproep tot een kruistocht. Vladimir Poetin (Russisch premier) veroordeelt het ingrijpen van de Navo in Libië.

21Ik hoef geen jassie aan. Johan Cruijff (voetballegende) wil geen officiële functie in de raad van commissarissen bij Ajax.

22Lichter, dunner en sneller. Steve Jobs (topman van Apple) lanceert de iPad2.

23Ik heb nooit actief bewust drugs gebruikt. Marco Kroon(militair en Ridder Militaire Willemsorde), raakt in opspraak vanwege vermeend gebruik van cocaïne en xtc.

24Ik heb overal evenveel plezier in. Het politieke werk, de debatten, de media, maar ook het overleg en de discussie in de partij. Ik krijg daar veel energie van. Jolande Sap(Kamerlid GroenLinks) sinds begin 2011 fractieleider.

25Ja, het is een grote crisis. Het was voor ons allemaal een grote schok. Opeens zoveel vuiligheid. Het leek bijna een vulkaankrater die plotseling een geweldige smerige wolk uitbraakte en alles verduisterde en vervuilde. Paus Benedictus XVI over het seksueel misbruik binnen de rk kerk.

26De wereld buiten Nederland is gevaarlijker dan hierbinnen. Hans Hillen (minister van defensie) verwacht dat er vaker in de wereld een beroep op Nederland zal worden gedaan.

27Wij houden wel van een beetje extravagante dingen. Koningin Beatrix biedt op staatsbezoek in Berlijn een concert aan van het Concertgebouworkest.

28Werd er wijn gedronken aan tafel? Rood en wit? En hoeveel glazen heeft u zelf gedronken? Bram Moszkowicz (advocaat) ondervraagt in de rechtzaak tegen Geert Wilders raadsheer Schalken over een bijeenkomst van de eetclub Vertigo.

29Met een mogelijk verbod op de rituele slacht wordt de mug uitgezift en de kameel verzwolgen. Arjan Plaisier (secretaris PKN-kerk) laakt verbod op onverdoofd slachten.

30Ik heb de kinderen nog niet verteld dat hun moeder dood is. Wij praten ook niet over haar. Futoshi Toba (burgemeester Rikuzentakata, Japan) na de verwoestende tsunami.

31Oud worden is een eenzame bezigheid. Een levensfase waarin je loslaat waarover je je altijd druk hebt gemaakt. Moeilijk, maar ouder worden is heel moeilijk. Oude mensen zijn daarom de helden van de samenleving. Kees Brusse (acteur) schreef een autobiografie.

32We hadden niet verwacht dat alle experimenten zo duidelijk dezelfde kant op zouden wijzen. Diederik Stapel (psycholoog) beweert na onderzoek dat het aanzien van rommel op straat leidt tot discriminatie. Achteraf blijkt dat hij de onderzoeksgegevens heeft verzonnen.

33We hebben tegenwoordig te maken met een staatssecretaris die liegt en bedriegt, en op een vreselijke manier met onze natuur omgaat. Jaap Dirkmaat (directeur natuurorganisatie Das & Boom) keert zich tegen het stopzetten van overheidssubsidies voor de natuur.

34We hebben 'm. Barack Obama(Amerikaans president) na de dood van Bin Laden.

35Al die verschillende groepen op de Dam, ieder met eigen herinneringen en eigen emoties. Laten we dat koesteren. Dat zeg ik ook als Amsterdammer. En dat de jeugd niets meer zou weten van de Tweede Wereldoorlog: wat een onzin! De helft van de Nederlandse literatuur gaat over die oorlog. Gerdi Verbeet(voorzitter Tweede Kamer)

36Overdag is er niets aan de hand. Maar zodra er alcohol in het spel is, zijn normale gesprekken niet meer mogelijk. Jaap Kroon (burgemeester Urk) over de losgeslagen jeugd op het voormalige eiland.

37Ik vind echt alles leuk. Het kost me geen energie, maar het geeft me energie. Prinses Máximaover de verschillende dingen die ze doet.

38Ik heb nooit eerzucht gehad. Ik heb alleen zo veel mogelijk plezier in mijn werk willen hebben. Dat is me aardig gelukt. Henk Hofland (journalist) ontvangt de P.C. Hooftprijs.

39Maar niet in die rolstoel. Die is van ons! Ralph Alt(rechter in het proces tegen Demjanjuk in München) na de meedeling dat de veroordeelde kampbeul opvang krijgt in de Oekraïense gemeenschap in München.

40Ik ga wel iets maken voor mama. Prinses Amalia spaart voor een zakcomputer en spreekt haar zakgeld daarom liever niet aan voor een verjaardagscadeau.

41Ik verdien jullie aandacht en kritiek, maar mijn gezin niet. Arnold Schwarzenegger, (ex-gouverneur VS en acteur) vraagt de pers zijn vrouw en kinderen met rust te laten na zijn bekentenis dat hij een buitenechtelijk kind heeft.

42Ze wilde het zelf. Dominique Strauss-Kahn (Franse topman van het IMF) over zijn poging een kamermeisje tot orale seks te dwingen.

43Ik wilde graag een Jood zijn, maar toen kwam ik erachter dat ik eigenlijk een nazi was. Lars von Trier(Deens filmregisseur) provoceert met Hitler-sympathieën en wordt op het filmfestival Cannes geweerd.

44A Uachtaráin agus a chairde. Koningin Elizabeth II van Engelandspreekt tijdens een historisch bezoek aan Ierland in de inheemse taal, het Gaelic: 'Geachte president en vrienden'.

45Het is veel erger dan je denkt. Als je denkt, is het nog erger. Na wat er gebeurt is zijn we anders. Ik ben niet meer wie ik was. Bas Eenhoorn(burgemeester Alphen aan den Rijn), na een dodelijke schietpartij in een winkelcentrum.

46Wij gaan op deze positie niet dealen, al is het niemand verboden rekening met ons te houden. Kees van der Staaij (Kamerlid SGP) over de sleutelrol van zijn partij in de senaat.

47Ik wil niet betuttelen, maar verleiden. Edith Schippers (minister van volksgezondheid) stopt met subsidie aan radio- en tv-campagnes voor een gezondere levensstijl.

48Ik zeg geen vaarwel. Ik zeg tot ziens! Oprah Winfrey (Amerikaans tv-presentator) stopt na vijfentwintig jaar met haar dagelijkse talkshow.

49Het is absoluut de zwaarste klus die ik ooit in mijn leven gedaan heb. Spijt? Geen moment. Ik voel me als een vis in het water. Ik kan zelf ook wat doen, ik heb de teugels in handen. Doekle Terpstra (troubleshooter) over het op orde brengen van de situatie aan de hogeschool Inholland.

50Als het aan de SGP lag, had ik hier niet gestaan. Marleen Barth (senator PvdA) hekelt de VVD die nauwe banden heeft met de SGP, tegenstander van vrouwen in de politiek.

51Ik heb na de liquidatie bewust geen kranten gelezen. Atie Ridder-Visser (voormalig verzetsstrijder) bekent op haar 96-ste in een brief aan de burgemeester van Leiden dat zij op 1 maart 1946 in Leiden ir. Felix Guljé voor zijn rol in de oorlog heeft vermoord, wat bij nader inzien ten onrechte bleek. De moord is inmiddels verjaard, waardoor de vrouw vrijuit gaat.

52Ik ben ernstig ziek. Ratko Mladic(voorm. Bosnisch-Servisch militair) tegenover het Europees Strafhof in Den Haag.

53Als je het minder goed doet, moeten we dat niet gaan belonen. Halbe Zijlstra (staatssecretaris onderwijs/kunst) vindt overheidssubsidie voor kunst geen vanzelfsprekendheid.

54Soms zeg ik: zó, weer een dag dichter bij mijn pensioen. Agnes Jongerius (voorzitter FNV) presenteert een pensioenakkoord met werkgevers en kabinet waartegen binnen de bond veel weerstand bestaat.

55Wij besturen het land terwijl anderen achterover liggen; dit is niet de normale gang van zaken. Yves Leterme (Belgisch premier) over het steeds maar mislukken van een kabinetsformatie.

56De stemming in Nederland is: we kunnen fluiten naar onze centen.Jan Kees de Jager (minister van financiën) licht in Brussel de Nederlandse houding tegenover Griekenland toe.

57Grof en denigrerend. Marcel van Oosten (rechter) in het proces waarin Geert Wilders wordt vrijgesproken van het aanzetten tot haat.

58Dit is een enorme mijlpaal, tachtig procent stemt voor. Marianne Thieme (Kamerlid Partij voor de Dieren) na het debat in de Tweede Kamer om ritueel slachten te verbieden. De Eerste Kamer denkt er later anders over.

59Het diner werd gemaakt tot hoofdmenu. Tom Schalken (raadsheer Amsterdams hof), na het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, waarin hij als deskundige onder vuur is genomen.

60Lekker met ons vijven. Geen vaste telefoon, geen internet. Heerlijk. Prins Willem-Alexander tegenover de pers op zijn vakantieadres in Toscane, waar de elektriciteit er uitligt na een blikseminslag.

61Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaarmaken voor mezelf en mijn lief, en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen? Sabine Uitslag (Kamerlid CDA) oogst een storm van verontwaardiging over een column met haar definitie van mantelzorg.

62Ik ben er acht uur mee bezig geweest. Ik zit dus goed in de cijfers. Mark Rutte(premier) weet zeker wat Nederland bijdraagt aan het reddingsplan voor Griekenland.

63Als we niet oppassen lopen we het risico op een soort poujadisme, die de democratie ernstig kan schaden. Koning Albert van België maant de politici in zijn land snel tot een akkoord te komen.

64Regelmaat. Zonder structuur was mij dit nooit gelukt. Cadel Evans (Australisch wielrenner) winnaar van de Tour de France.

65Ik kom uit een ruzie-familie. Jelle Brandt Corstius(journalist) presenteert het tv-programma 'Zomergasten' met een bekentenis.

66Ik snap niet waarom het volk geen genoeg heeft gekregen van het koningshuis na alle grote schandalen. Koos Postema (tv-programmamaker) maakt de tv-serie 'NOS 60 jaar Oranje'.

67Het bestrijden van gekken is een dilemma. Ivo Opstelten (minister van veiligheid) over een incident in het Amsterdamse Concertgebouw waar een onbekende een concert verstoort waarbij ook koningin Beatrix aanwezig is.

68De boot is even belangrijker, daar focus ik me nu op. Laura Dekker(zeilmeisje) heeft geen tijd om zich tijdens haar reis om de wereld voor te bereiden op haar havo-examen.

69Doe eens normaal, man!Geert Wilders(Kamerlid PVV) interrumpeert in een Kamerdebat premier Rutte, die antwoordt: "Nou ja, doe zelf normaal!"

70Wilt u echt terug naar die tijd toen we aan iemands gebit konden zien, hoe dik zijn portemonnee was? Emile Roemer(Kamerlid SP) hekelt het beleid van het kabinet waarin de zorg steeds duurder wordt.

71Ik heb al tientallen jaren een groot probleem met het respectloze gedrag in deze maatschappij. Het respect voor alles, klein en groot, is zó gering. Ik kan daaraan niets veranderen, maar ik wilde toch iets doen. Je kunt dat in woorden uitdrukken, maar ik doe het op mijn manier. Quirine Viersen (celliste) neemt alle zes cellosuites van Bach op en voert ze uit in kerken (in plaats van concertzalen), als een pleidooi voor respect.

72Ik ben enorm boos op mijzelf. Ik wou dit zó graag. Ik baal vooral dat ik het vergeet af te maken. Marianne Vos (wielrenner) na haar tweede plaats in het WK op de weg.

73Migratie is een verrijking voor de samenleving. Gerd Leers (minister van integratie) wekt de woede van gedoogpartner PVV.

74Het varken heeft mijn leven gestolen. Tristane Banon (Frans schrijver) over de politicus Dominique Strauss-Kahn, die zij beschuldigt van een poging tot verkrachting.

75Er is mij nooit, formeel of informeel, gevraagd salaris in te leveren. Nurten Albayrak (directeur Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) raakt in opspraak over haar stijl van leidinggeven en haar salarisopgaven.

76Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt.Job Cohen (Kamerlid PvdA) over de mogelijkheid dat minister Donner vice-voorzitter van de Raad van State wordt.

77Ik heb heel lang geen mensen gezien. Gilad Sjalit(Israëlisch militair) komt na 5,5 jaar uit gevangenschap in Gaza.

78Als de euro valt, valt Europa. Angela Merkel (bondskanselier Duitsland) over de financiële crisis in de EU.

79Ik ga niet tussen die aangeklede apen staan. Johan Derksen (voetbaljournalist) mijdt de uitreiking van de Gouden Televizierring, maar wint de prijs wel.

80Het trieste is dat je aan die twitter-hooligans went. In het begin deed het zeer. Maar de meeste beledigingen zijn dezelfde. Ronduit saai. Ach, twitter is geen afspiegeling van de werkelijkheid. Mariska Orbán-de Haas (hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad) wordt digitaal belaagd.

81Als er zo veel verzet is, moeten burgers hun verantwoordelijkheid nemen. Dat is democratie. George Papandreou (Grieks premier) kondigt een referendum aan over de bezuinigingsplannen.

82Mag ik zelf beslissen of ik afgeleid word? Marlies Veldhuijzen van Zanten (staatssecretaris Zorg) probeert te beletten dat de voorzitter van de Kamercommissie haar - vanwege rumoer op de tribune - het woord ontneemt.

83We zijn begonnen met de Grieken en de Romeinen, we moeten oppassen dat we er niet mee eindigen. Alexander Pechtold (Kamerlid D66) over de crisis in Europa.

84Mooi niet! Mauro Manuel (asielzoeker) moet het land verlaten. Tijdens een live-uitzending van 'Pauw & Witteman' krijgt hij een briefje van staatssecretaris Bleker die hem uitnodigt voor een voetbalwedstrijd Twente-PSV.

85Ik wil absoluut weg van de Herengracht. Ik heb daar niets mee. Het is heel duur, en ik wil in een gewone buurt zitten. Hans Spekman (Kamerlid PvdA) wil, als hij partijvoorzitter wordt, een andere locatie voor het partijkantoor.

86Ik ben geen natuurbarbaar. Henk Bleker (staatssecretaris van landbouw en natuur) verdedigt zijn beleid.

87Als uw kinderen kastijding verdiend hebben, kastijdt hen dan (zonder u te laten afhouden door het geroepe of gesmeek van uw kinderen, hoewel u wat verzachting mag geven). Albert Vlietstra (Hersteld Hervormd predikant uit Katwijk) citeert de 17-eeuwse theoloog J. Koelman, wat aanleiding geeft tot veel opwinding in de media over het slaan van kinderen.

88Er is geen racisme, er is misschien iemand die tegen een ander misschien iets roept wat niet in de juiste woorden gebeurt. Dat zijn provocaties die bij het spel horen. Maar na afloop geef je elkaar een hand en is het uit de wereld. Sepp Blatter (president wereldvoetbalunie Fifa) ontkent dat er op het voetbalveld racisme bestaat.

89Mijn houdbaarheidsdatum is verstreken. Rita Verdonk (voormalig politica) kapt ermee.

90Ik heb nooit gezegd dat hij een racist is. Edgar Davids (ex-voetballer en commissaris van Ajax) over Johan Cruijff.

91Wij kijken niet naar een ander, wij gaan onze eigen weg. Bij ons is het samenwerken, ondernemen en winnen. Colette Cloosterman (directeur Jumbo) bericht dat het familiebedrijf de supermarktketen C1000 heeft overgenomen.

92We zetten iets in de fik of laten iets ontploffen, rennen weg en kijken daarna wat er gebeurd is. Adam Savage(maker van het populaire tv-programma Mythbusters) krijgt met zijn collega's een eredoctoraat van de Universiteit Twente.

93Mensen zijn sneller op de plek van bestemming en het sluit ook beter aan bij de beleving van de weggebruiker. Melanie Schultz van Haegen (minister van verkeer) over verhoging van de maximum snelheid naar 130 km.

94Zonder ons zou het land vol liggen met negenbaanssnelwegen. Bert Meerstadt (topman NS) wijst op het alternatief van het spoor.

95Dit gaat verder dan voorleesvader of luizenmoeder. Marja van Bijsterveldt(minister van onderwijs) wil dat ouders meer betrokken zijn bij de school van hun kinderen.

96Ik zag ook bij mijn collega's geen blije gezichten. Bert van Marwijk (voetbalcoach) na de loting voor het EK voetbal 2012.

97Ik heb het niet zien aankomen. Daarmee bevind ik mij in goed gezelschap. Namelijk de rest van de wereld. Nout Wellink (ex-topman Nederlandsche Bank) zegt dat hij de kredietcrisis niet heeft voorzien.

98Laten we de boel hier maar platbranden en een nieuwe baan aanleggen. Schaatser Ireen Wüst over ijsstadion Thialf in Heerenveen.

99Ik mag niet met volle mond praten. Dat heb ik van mijn moeder geleerd. Minister Piet Hein Donner van sociale zaken wil niet ingaan op berichten dat hij de nieuwe vice-president van de Raad van State wordt.

100Omdat ik schrik heb om fouten te maken, werp ik me er niet op. Maar die inspanning zal ik leveren. Elio Di Rupo, (Belgisch politicus) over zijn gebrekkige Nederlands.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden