Oplossing citaten... .....2010 .

1 Ik ben onschuldig. Bejaardenverzorgster Ina Post vecht om eerherstel na haar veroordeling wegens moord in 1987.

2 De grote mond, het jezelf op de voorgrond plaatsen. Je ziet in Nederland veel agressie om je heen. Maar ook dat mensen elkaar helpen, met elkaar praten. Gewoon, als je in de tram zit, zie je dat mensen elkaar aanspreken. Als in Nederland twee wildvreemde mensen naast elkaar zitten, kan er heel snel een vonk overslaan, ten goede of ten kwade. Dat is schoonheid. En ik vind dat heel Nederlands. Ramsey Nasr, dichter des vaderlands

3 Ik premier? Als het aan mijn vriendin ligt, gaat het niet gebeuren. Minister Camiel Eurlings van verkeer

4 Kroes heeft niet meer dan twee hersencellen in haar hoofd. Ze mag blij zijn dat er geen straffen bestaan op stommiteiten. Nicolas Sarkozy, Frans president, over eurocommissaris Kroes.

5 Ik vergelijk het trainen met het maken van soep. Als je heel goede tomatensoep wilt maken, heb je de beste ingrediënten nodig die je kunt krijgen. De beste tomaten, peper, zout en de allerbeste kruiden. Die gooi je in een pan en dan maak je soep. Als je de soep nog lekkerder wilt maken, gooi je er steeds iets anders bij. Tot het moment dat je er iets verkeerds bij doet. Dan smaakt de soep niet meer. Dan moet je de soep weggooien en opnieuw beginnen. Dat is de enige manier. schaatscoach Jac Orie.

6 Als ik ook maar één klein gaatje had gezien om ’nee’ te zeggen tegen de overname, dan had ik het gedaan. Instinctief verzette alles in me zich tegen het opsplitsen. President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over de overname van ABN Amro.

7 Ik voel dat ik oud word. De tijd vliegt, maar ik maak me niet echt zorgen. Nelson Mandela, ex-president Zuid-Afrika bij de herdenking van het feit dat hij twintig jaar geleden werd vrijgelaten.

8 Ik ben geen roepende in de woestijn meer. En ik beloof dat ik niet meer zo hard zal uithalen. Klaas Hendrikse, predikant, mag zijn ’atheïstische’ opvattingen blijven uiten. Hij wordt niet uit zijn ambt gezet.

9 Ik vind jullie zo goed! Hahahahaha! ’Aangeschoten’ Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, voor Radio 538.

10 Hij stuurde me naar binnen. Schaatser Sven Kramer over zijn coach Kemkers en de foute baanwissel op de Olympische 10 km.

11 Ik stond bekend als een dame in de politiek. En dat wil ik blijven. Minister Jacqueline Cramer van milieu over de opstelling van het CDA bij de val van het kabinet.

12 Nee toch! Nee toch! Nee toch! Nee toch! Nee toch! Ach, stop maar jongen! Ex-schaatser Erben Wennemars geeft radiocommentaar over de foute wissel van Sven Kramer.

13 Ik wil niet provoceren. Wij voeren geen actie. We richten alleen een smeekbede. Hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant, over de uitspraak van de r.k. kerk om homo’s de hostie te weigeren.

14 Trek altijd schoon ondergoed aan op de dag van de democratie. Het versterkt het feestelijk gevoel. U doet mee. U hoort er helemaal bij. Cabaretier/schrijver en Nationale Mental Coach Wim de Bie in een advies aan de kiezer.

15 Ik sta hier voor u, niet om de eenvoudige sterveling die ik ben te verdedigen, maar om te pleiten voor de grootsheid van een kleine natie. Ex-leider Radovan Karadzic van Bosnisch-Servië voor het Joegoslaviëtribunaal.

16 We gaan de gevestigde orde hier helemaal gek maken. PVV-voorman Sietse Fritsma in Den Haag na een succesvolle verkiezingsuitslag.

17 Mijn dochter van 6 begon te juichen, toen ik zei dat papa geen werk meer had. PvdA-politicus Wouter Bos deelt mee dat hij opstapt als partijleider.

18 Bernhard was een slagveldtoerist. Militair gezien heeft hij nauwelijks iets gepresteerd. Historica Annejet van der Zijl in haar biografie over prins Bernhard.

19 Als je niet kunt lezen en schrijven, is dat een probleem. Maar kiezen is wél democratie. Nu is het zo dat je als je niet kunt lezen en schrijven, je eigenlijk ook niet kunt stemmen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam over het feit dat analfabeten moeite hebben hun stem uit te brengen bij verkiezingen.

20 Het gaat maar om één factuur, van 80.000 euro, die ik zelf nooit gezien heb. Ontwerper Jan des Bouvrie zat twee dagen vast voor verhoor in een fraudezaak.

21 Ik had er de ziekte over in dat de missie onderwerp is geworden van gedoe op het Binnenhof. Minister Eimert van Middelkoop van defensie, bezoekt de Nederlandse troepen in Uruzgan na de val van het kabinet.

22 Zowel Joop als Harry kon destijds zijn steun niet geven. Oud-minister/premier Dries van Agt in een terugblik op het kabinetsbesluit in 1977 om de door Molukkers gegijzelde trein bij De Punt aan te vallen; zijn collega’s Den Uyl en van Doorn waren tegen de actie en wilden nog langer met de kapers onderhandelen.

23 Dat Chemicaliënlied waar niemand een touw aan vast kan knopen. Pastoor Cor Mennen, censor in het bisdom Den Bosch, vindt dat liederen van Huub Oosterhuis zoals ’Uit vuur en ijzer, zuur en zout’ in de katholieke liturgie verboden moeten worden.

24 Pak de telefoon en ga de deuren langs. We gaan geschiedenis schrijven en het zorgstelsel met jullie hulp repareren. Barack Obama, president VS, probeert zijn plannen door het Huis van Afgevaardigden te loodsen.

25 Ik voel nog steeds grote trots dat ik dat toen op die historische plek in Amsterdam heb kunnen doen. Dirigent Riccardo Chailly over de uitvoering van de Matthäus Passion in het Concertgebouw (1999).

26 Dit grenst aan boekverbranding. Dichter Huub Oosterhuis over het besluit van de rooms-katholieke kerk om liederen van hem in de ban te doen.

27 We moeten niet bang zijn voor de waarheid. Die moet boven tafel komen. Een grondige zuivering is de enige vruchtbare reactie. Het vuil in de straat van een ander maakt onze straat niet minder vuil. Bisschop Gerard de Korte over katholieken die zich ergeren aan de ’eenzijdige aandacht in de media’, alsof seksueel misbruik alleen binnen hun kerk heeft plaats gevonden.

28 Mijn broer en zus hadden op de kakschool van Amstelveen gezeten, maar toen ik naar de middelbare school ging was die niet zo goed meer. Dus, ik moest naar de school voor provincialen. Daar zat ik tussen de kinderen uit Uithoorn en Aalsmeer en zo, kinderen die de werkwoorden kennen en kunnen door elkaar halen, weet je wel? Arend Jan Boekestijn, universitair docent over zijn schooljeugd.

29 Der Tod oder die Gladiolen! Voetbaltrainer Louis van Gaal volgens de Duits-Nederlandse psycholoog Reinhard Wolff met een uitdrukking waarmee de coach van Bayern de Duitse taal heeft verrijkt.

30 Het is een beladen term, maar Wir haben es nicht gewusst. Kardinaal Ad Simonis over het massale misbruik van kinderen door katholieke geestelijken.

31 Sreastum Ettolrahc. Charlotte Mutsaers, schrijfster, kan achteruit praten.

32 Ik vecht er elke dag voor om een beter mens te worden. Ik heb niet geleefd naar de normen en waarden die mijn ouders mij hebben meegegeven. Mijn gedrag was vreselijk, armoedig. Golfer Tiger Woods na zijn seksuele strapatsen.

33 Twee dagen wegDe wereld is veranderdDe fruitboom bloeitEU-president Herman Van Rompuy schrijft Japanse gedichten (haiku’s), zoals bovenstaande na zijn bezoek aan de nucleaire veiligheidstop in Washington.

34 Het klinkt overdreven, maar op dit moment telt elk grassprietje. Esther Ouwehand, Kamerlid Partij voor de Dieren, over het pleidooi om de Europese regels voor natuurgebieden te verruimen.

35 Ien in de top tien! Ineke van Gent, Kamerlid GroenLinks, voert een voorkeursactie voor zichzelf.

36 Ik geef soms les op vmbo-scholen. Als ik voorlees zie ik kinderen tot rust komen, een nieuwe wereld binnengaan. Als ik een verhaal gebruik om indirect iets te vertellen over hun eigen leven, zie ik ze echt luisteren. Je stelt ze in staat om macht te krijgen over de tekst, om die zich toe te eigenen. Het is een uitwisseling die ook mij verrijkt. Ook daar voel ik: literatuur kan nog iets doen. Abdelkader Benali, schrijver.

37 Ik ga voor tien zetels. Rita Verdonk, lijsttrekker Trots op Nederland.

38 Cijfers eh, die heb ik niet paraat. Job Cohen, lijsttrekker PvdA.

39 U kijkt zo lief. Premier Jan Peter Balkenende tegen RTL-journaliste Mariëlle Tweebeeke die tot drie keer toe probeert antwoord op haar vraag te krijgen.

40 Elke nacht een andere man in bed? Niet eens in m’n dromen! Ik slaap al drie jaar alleen. Elke nacht. Sinds 6 mei 2007, om precies te zijn. Fleur Agema, Kamerlid PVV, tweet persoonlijke ontboezemingen aan potentiële kiezers.

41 Bij mooi weer is Rutte kandidaat, bij slecht weer komt de grote zus uit Brussel. Alexander Pechtold, Kamerlid D66 in een verkiezingsdebat over de vraag wie premier zou worden als de VVD de grootste partij wordt.

42 Ik vind mezelf de beste premierskandidaat, omdat ik ook oog heb voor de klimaatcrisis. Femke Halsema, Kamerlid GroenLinks.

43 Het is een simpel lied dat niet uit je hoofd gaat. Sieneke Peeters, zangeres, over haar Songfestivalliedje ’Sha-la-lie’.

44 Mensen willen geen betutteling in de keuken. Minister Gerda Verburg van landbouw, tegen Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) over vlees eten.

45 Ach, de oceaan is erg groot. BP-topman Tony Hayward vindt dat het olielek in de Golf van Mexico nog wel meevalt.

46 Er is sprake van een broos groeiende economie. Die moet je, net als een plantje, water geven. Maar u komt met een grote snoeischaar. Emile Roemer, Kamerlid SP, tegen VVD-leider Mark Rutte in een verkiezingsdebat.

47 Ik heb gehoord dat ze met elkaar in een soort joodse kongsi een paars kabinet willen optuigen. Makelaar/tv-presentator Harry Mens merkt op dat ’drie joodse mensen’ (Rosenthal, Cohen en Asscher) aan een kabinet werken.

48 Wat op Bloody Sunday gebeurd is, valt niet te rechtvaardigen. Het was fout. David Cameron, Brits premier, betuigt namens zijn land diepe spijt voor het doodschieten van veertien katholieke demonstranten in 1972 in het Noord-Ierse Derry.

49 Soli deo gloria. Bas van der Vlies, Kamerlid SGP, spreekt na 29 jaren in het parlement zijn laatste woorden: ’Allen God zij eer’.

50 Het politieke landschap in Nederland is verpulverd. Herman Tjeenk Willink, vicepresident Raad van State, over het functioneren van de democratische rechtstaat bij zijn aantreden als informateur.

51 Hij is tweeëntwintig centimeter groot, maar hij komt er gewóón bij!!! Sportcommentator Jack van Gelder verslaat het doelpunt van de kleine Wesley Sneijder (kopbal) tegen Uruguay.

52 Wij hebben wel wat teweeg gebracht. Voetbalcoach Bert van Marwijk bij de huldiging na het wereldkampioenschap voetbal.

53 Ik ben niet zelf achter de naaimachine gekropen. Een bereidwillige parochiaan heeft hem voor me gemaakt. Pastoor Paul Vlaar uit Obdam over zijn oranje toga tijdens het WK-voetbal.

54 Ik wilde voorkomen dat de scherven weer op het bordes hadden gelegen. CDA-politicus Ruud Lubbers over de kabinetsformatie tussen VVD, CDA en PVV.

55 Misschien is het goed om weer eens alleen te zijn. Laura Dekker, ’zeilmeisje’, vertrekt voor reis om de wereld.

56 Ik dacht dat het vuile steentjes waren. Topmodel Naomi Campbell tijdens haar verhoor door het Speciale Hof voor Sierra Leone over de diamanten die ze kreeg van ex-president Charles Taylor (Liberia).

57 Ik zeg wat ik wil. Wen er maar aan. Geert Wilders, kamerlid PVV tegen critici in het CDA.

58 Ik heb besloten zelf de kosten van mijn reis te dragen. Tineke Huizinga, staatssecretaris/minister over haar vliegreis vanaf haar vakantieadres naar Nederland om een vergadering op haar ministerie bij te wonen.

59 Voluit op het orgel! Ab Klink, minister/Kamerlid CDA, over de wijze waarop Wilders gaat opereren in de nieuwe regeerperiode.

60 Het denguevirus was de reden om mijn bevoegdheden over te dragen. Desi Bouterse, president Suriname over zijn afwezigheid.

61 Mijn leven is nu even leeg. Maar ik ben aan het nadenken. Dit is ook zo anders dan wat ik altijd heb gedaan. Maar ik ben wel trots op mezelf dat het me gelukt is iets te doen met de beelden in mijn hoofd die maar bleven rondspoken. Ik heb me zo zwaar gevoeld. Nu is mijn hoofd schoon gespoeld. En mijn grootvader is nu niet alleen nog een foto. Ik heb hem zijn naam, zijn bestaan teruggegeven. Jeroen Krabbé, acteur/schilder, schilderde het verhaal van zijn grootvader die in WO II omkwam in Sobibor.

62 Och ja Ge kunt ook vergiffenis vragen, he. En uw schuld bekennen. Godfried Danneels, Belgisch kardinaal, in gesprek met een jongen die jarenlang door zijn oom, een bisschop, seksueel is misbruikt.

63 Rechts Nederland zou z’n vingers aflikken bij wat er op papier stond. Mark Rutte, kamerlid VVD, na het mislukken van de formatie van een rechts kabinet.

64 Al dat gespeculeer vind ik bullshit! Henk Bleker, voorzitter CDA over de vraag of de twee ’dissidenten’ in de Kamerfractie geprest zijn om op te stappen.

65 Het economische systeem werkt zelfs voor ons niet meer. Fidel Castro, voormalig leider van Cuba, spreekt in een interview met de Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg zijn twijfels uit over het effect van het Cubaanse model. Achteraf zegt Castro dat zijn uitspraken verkeerd zijn uitgelegd.

66 Het is goed dat steeds meer mensen in de partij de taken kunnen doen. Marianne Thieme, Kamerlid Partij voor de Dieren, treedt terug als partijvoorzitter.

67 Het wordt geen rechts kabinet. Want het CDA zit aan tafel. En dat is een middenpartij. Maxime Verhagen, minister buitenlandse zaken, over de kabinetsformatie.

68 Een harmonieuze samenleving is gebouwd op respect, verdraagzaamheid en wellevendheid. Dat vergt geven en nemen, tolerantie maar ook aanpassing. Dit is de verantwoordelijkheid van ons allen. Koningin Beatrix, in de Troonrede 2010.

69 Hoe staan we er voor? Beter dan slecht. Minder dan goed. En veel minder dan goed genoeg. Minister van financiën Jan Kees de Jager bij de presentatie van de rijksbegroting.

70 Ik kan het twitteren hier niet verbieden. Parlementsvoorzitter Gerdi Verbeet over het twittergedrag in de Tweede Kamer.

71 De elite van Nederland verkeert nog altijd onder de bedwelmende invloed van de sixties. Martin Bosma, Kamerlid PVV.

72 Wat herinner je je van jullie huwelijksdag? Journalist Frénk van der Linden maakt een documentaire over de scheiding van zijn ouders.

73 Het vlees dat ik die avond ervoor nuttigde, moet verontreinigd geweest zijn. Wielrenner Alberto Contador (Spanje) over de clenbuterol die in zijn urine is aangetroffen.

74 Ik ben geen grijze muis. Ik maak regelmatig mijn opwachting bij RTL Boulevard. Advocaat Bram Moszkowicz.

75 Wij zijn natuurlijk niet het morele geweten van de partij. Kathleen Ferrier, Kamerlid CDA, tijdens de kabinetsformatie aangeduid als ’dissident’.

76 U krijgt nog wel eens het verwijt dat u stellingen poneert, maar vervolgens het debat uit de weg gaat. Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook weer doet. Rechter Jan Moors in het proces tegen Geert Wilders.

77 Als je kinderen wilt maken, moet ge verder durven gaan dan elkaar besnuffelen. Belgisch politica Caroline Gennez reageert kritisch op Vlaams Nationalist Bart De Wever die geen regering wil vormen met linkse partijen.

78 Schande, schande, driewerf schande dat VVD en CDA de ouderenzorg zo hebben uitgekleed. Hannie van Leeuwen, CDA-politica, wil niet langer optreden op CDA-bijeenkomsten.

79 Ik weiger het ’Rutte I’ te noemen. André Rouvoet, Kamerlid ChristenUnie, hoopt dat het nieuwe kabinet snel verdwijnt.

80 Mi pueblo, pabien di kurasón! (Mijn volk, van harte gefeliciteerd!) Premier Gerrit Schotte van Curaçao wenst de eilanders geluk met hun onafhankelijkheid.

81 De stethoscoop zit nog in de tas. Marlies Veldhuijzen van Zanten, staatssecretaris volksgezondheid, bij haar aantreden als bewindsvrouw.

82 Ik ben tegen opvolging tot in de derde generatie. Kim Jong-nam, zoon van president Noord-Korea.

83 Ik ben geen junkie. Turner Yuri van Gelder.

84 Er wordt me een brokje toegeworpen en dat vind ik niet zo lekker. Daarom stop ik er mee. Journaliste Clairy Polak vertrekt bij tv-programma Nieuwsuur.

85 Zo wordt van de moederschoot ground zero gemaakt. Na verschillende miskramen vallen zo’n brief plus modelfoetus niet zo lekker, kan ik je vertellen. Jeanine Hennis-Plasschaert, Kamerlid VVD, reageert op een open brief van het Katholiek Nieuwsblad tegen abortus.

86 We kunnen ook bestaan zonder gebouw. Directeur Erik Schilp van het Nationaal Historisch Museum na het besluit van staatssecretaris Zijlstra dat er geen nieuwbouw komt voor het NHM.

87 Mijn man kan het niet alleen. Michelle Obama, First Lady in de VS, vraagt steun voor Obama’s zorgplannen.

88 Het is beter mooie meisjes leuk te vinden dan homoseksueel te zijn. Silvio Berlusconi, premier Italië, werkt zich weer eens in de nesten.

89 ’Don’t cry for me, Argentina.’ Tanja Nijmeijer, guerrilla in Colombia, zingt voor de camera een lied voor haar ouders in Nederland.

90 Opmerkelijk dat veel vrouwen tevreden zijn met een parttime baan. Henk Kamp, minister van sociale zaken, wil meer tweeverdieners.

91 In bepaalde gevallen kan het gebruik van condooms een eerste stap zijn naar een andere, meer menselijke seksualiteit. Paus Benedictus XVI.

92 Sla ze maar verrot. Ik vind dat mensen het recht hebben van zich af te slaan en te schoppen. Burgemeester Albert van den Bosch van Zaltbommel.

93 Ik kom uit een arm arbeidersgezin en ben niet opgevoed met kunst. Maar als jongetje wilde ik liever toneelspelen dan voetballen. Joop van den Ende, theaterproducent en cultuurmecenas.

94 In bijna alle landen waar ze bestaan, behoren christen-democratische partijen tot de conservatieve partijen. Logisch, want christelijke waarden zijn gebaseerd op een boek dat minstens 2000 jaar oud is. Hans Hillen, minister van defensie.

95 WikiLeaks is kattenkwaad. Mamoed Ahmadinejad, president van Iran.

96 Ik heb altijd aan de juiste kant van de wet gestaan. Daarom doet het dubbel pijn om hier te moeten verschijnen. Marco Kroon, militair en kroegbaas, over zijn vervolging voor bezit van wapens en verdovende middelen.

97 Mijn vader speelde op de erhu, toen ik klein was. Lang Lang, Chinees pianist, houdt (ook) van Chinese vioolmuziek.

98 Het zou onzinnig zijn het uitdelen van een kop soep in de winter strafbaar te stellen. Minister Gerd Leers van integratie over het mogelijk vervolgen van kerken e.a. van illegalen.

99 Bewuste joden moeten zich realiseren dat er voor hen geen toekomst is in Nederland. Frits Bolkestein, VVD-politicus.

100 Als alles je af wordt genomen, dan kom ik en vecht met je mee. Zanger Marco Borsato.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden