Oplossing citaten... ......2009

1 Ik heb nooit een interview aan de Telegraaf gegeven. Eimert van Middelkoop, minister van defensie.

2 Jaaaa! Dit is echt heel goed, een bonbon, een Mozart-Kugel! Mariss Jansons, dirigent Koninklijk Concertgebouworkest, tijdens een repetitie van ’Die Fledermaus’.

3 Intifada, intifada, Palestina vrij! Harry van Bommel, Kamerlid SP tijdens demonstratie tegen het geweld in de Gazastrook.

4 Bruggen bouwen tussen mensen is zeker niet soft of vrijblijvend. Met beton en ijzer alleen komen we er niet. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, bij zijn aantreden.

5 Er zit wel kwaadheid in mijn werk. Tom Janssen, cartoonist van Trouw, na het winnen van de Inktspotprijs.

6 Dit nog een keer? Moeten we dit de meiden nog een keer aandoen? Michelle Obama, over de verkiezingscampagne van haar man, Barack Obama.

7 Ik geloof niet dat er gaskamers waren. Richard Williamson, Britse bisschop.

8 Tien miljoen diersoorten bestaan er en we schrijven alleen over die ene soort: de mens! Midas Dekkers, schrijver.

9 Ik herroep al mijn eerdere uitspraken over de schepping in zes dagen. Andries Knevel, tv-maker.

10 Ik ervaar de aantijging dat ik een harde saneerder ben, echt als pijnlijk. Christian van Thillo, Belgische krantenman, eigenaar van o.a. Trouw en de Volkskrant.

11 Dakloosheid kan ieder van ons treffen. Günter Wallraff, Duits journalist na een winter als dakloze.

12 Wie wijf, werk noch woning heeft, zal het milieu doorgaans een zorg zijn. Pieter Winsemius, voormalig politicus, vindt het milieuvraagstuk een rijkeluisprobleem.

13 Ik vind het wel fijn als mensen me helpen om de trap op te komen. Jetta Klijnsma, staatssecretaris van sociale zaken over haar spastische benen.

14 Ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd. Het zijn er zo veel. Arend Jan Boekestijn, Kamerlid VVD, in een iets te joviale discussie met Ronald Giphart over de vraag welke dictator erger is: Hitler, Stalin of Mao.

15 Ik zit hier niet voor Piet Snot. Geert Wilders, Kamerlid PVV.

16 Toedeloe! Als je klaagt dat wij te weinig doen, gaat bij mij het licht uit. Jacqueline Cramer, minister van milieu over kritiek op haar beleid.

17 Ik doe mijn werk met – ik zal nooit zeggen met genoegen – in het volle besef dat ik het voor veel mensen doe. Het oordeel laat ik aan anderen over. Mijn ambt is niet iets wat je met genoegen doet. Piet Hein Donner, minister sociale zaken

18 O ja, gummetjes! Op de lagere school. Die waren zo lekker zacht. Daar kon je zo heerlijk in knijpen. In de analyse is eruit gekomen dat het kneden van gummetjes stond voor het verlangen naar de moederborst. Jean Foudraine, psychotherapeut over het achtste gebod ’Gij zult niet stelen’.

19 Laat de auto dinsdag staan. Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, als waarschuwing om het verkeer in en om zijn stad vlot te laten verlopen tijdens de Afghanistan-top.

20 Ik zie deze dag voor Hilversum als een Bevrijding. Sjuul Paradijs, hoofdredacteur De Telegraaf, na het bereiken van publieke zendtijd voor Wakker Nederland.

21 Ik moet verder kijken, niet alleen negatief doen. Maar ik voel toch dat alle ogen op mij gericht zijn: hoe gaan we dit oplossen? Ik ben helemaal niet goed in het werven van sponsors en zo. Ton Koopman, musicus/ dirigent, over het stoppen van de subsidie aan zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir door het Fonds voor de Podiumkunsten.

22 Er is niemand die zo goed functioneert als ik. Ik denk dat er een groot verschil is tussen wie ik ben en wat anderen ervan maken. Anton Geesink, ex-judoka, bestuurslid IOC over de kritiek op zijn functioneren als sportbestuurder.

23 Ik ga natuurlijk niet met een pak smeltjus op de foto! Ronald Plasterk, minister van onderwijs, over de kritiek op zijn medewerking aan de reclamecampagne van de Volkskrant.

24 Ik vind dat wij zo met de schepping bezig moeten zijn dat de kikkers en de roodborstjes het merken. Gerrit de Fijter, voorzitter Protestantse Kerk, bij zijn afscheid

25 Ik kan helemaal niet zingen. Maar als Pieter piano speelt, dan durf ik wel. Ivo de Wijs, cabaretier en tekstschrijver, stopt met optreden.

26 Ik ga de strijd aan om mijn naam te zuiveren. Ik weiger zo de geschiedenis in te gaan. Ernest Louwes, boekhouder, na het uitzitten van zijn straf in de Deventer moordzaak.

27 Aan mijn paal hangen twee zakken. In de ene zit Gemcitabine, in de andere Irinetocan. Martin Bril, schrijver, over zijn ziekteproces kort voor zijn dood.

28 Mensen willen één dag per jaar toch de prinsen in de bomen zien klimmen. Dick Passchier, tv-presentator, over Koninginnedag.

29 De koningin, de koningin. Karst T., aanslagpleger, over zijn bedoeling met de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.

30 (Zucht) Koningin Beatrix, aan het begin van haar toespraak na de dramatisch geëindigde viering van Koninginnedag in Apeldoorn.

31 Bermuda, Nederland en Ierland. Barack Obama, president VS, noemt belastingparadijzen op waar Amerikaanse bedrijven groot voordeel hebben behaald.

32 Je ziet dat monarchie mensen bij elkaar brengt. En we hebben al zo weinig dat ons bindt in dit land. Laten we zuinig zijn op Koninginnedag. Michiel Zonnevylle, voorzitter Bond van Oranjeverenigingen.

33 Ik ben gewoon niet goed genoeg. Marco van Basten, voetbalcoach, vertrekt bij Ajax vanwege slechte resultaten.

34 Van slag, totaal van slag, totaal van slag. Eh, totaal van slag. Pieter van Vollenhoven, over zijn gevoelens na Koninginnedag in Apeldoorn.

35 Eindelijk heeft Wesley weer gescoord. Wouter Bos, minister van financiën, over de verkering van de voetballer Sneijder met tv-babe Yolanthe Cabau van Kasbergen.

36 Ik zit hier springlevend op de bank in Haren. Jan Pen, econoom, naar aanleiding van het bericht in sommige media dat hij zou zijn gestorven.

37 Als iemand meent dat de Holocaust niet heeft plaats gevonden – terwijl er bibliotheken vol liggen met bewijs – dan moet hij dat kunnen zeggen. Mark Rutte, Kamerlid VVD.

38 Door de crisis beseffen mensen ineens dat ze best zonder bepaalde spullen kunnen. Auto’s worden niet meer zonder na te denken aangeschaft. Ik zie echt elementen van de wegwerpeconomie die nu al aan het verdwijnen zijn. Herman Wijffels, oud-topman Wereldbank.

39 Aan ingrijpende gebeurtenissen moet je soms consequenties verbinden. Harry Borghouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland, over het besluit van de gedeputeerden om af te treden na het miljoenenverlies voor de provincie.

40 Ik ben opgevoed in een sfeer van ’Je mag geen kwaad met kwaad vergelden.’ Daarom voel ik geen woede over dat wat mij is overkomen. Ik heb wel frustraties. Ik kreeg ballast die niet voor mij was. Ina Post, bejaardenverzorgster, krijgt ruim 22 jaar na een veroordeling wegens moord op een bejaarde, kans op eerherstel.

41 Die onderhandelingen waren toch niet mijn slechtste moment. Het is ook niet waarom ik wegga. Het gaat niet om decibellen, ik wil bruggen bouwen. René Paas, CNV-voorzitter, vertrekt plotseling.

42 Het kan zijn dat uw ring verspringt van de ene naar de andere hand. Dat betekent dat er een proces van verandering begint. Laat het zo. Die ring verspringt vanzelf terug, als u klaar bent met die verandering. Jomanda, medium, bij de hervatting van haar healings.

43 Ik roep de laatste tijd: ’Het wordt steeds leuker daarboven. Er zijn al zoveel collega’s vertrokken.’ Willeke Alberti, zangeres.

44 Alleen dode vissen laten zich met de stroom meezakken. Sarah Palin, gouverneur van Alaska, over haar besluit om haar termijn niet uit te zitten.

45 Ik denk dat 9,4 mogelijk is. Usain Bolt, hardloper, over de mogelijkheden op de 100 m.

46 Het Volk is boos, het Volk is bang voor de mondialisering, het Volk is zus en het Volk is zo. Maar het Volk is niets. Het Volk bestaat helemaal niet als een coherente entiteit. Maarten van Rossem, historicus.

47 Ik ben enkele jaren geleden begonnen met recreatief gebruik van cocaïne om mij lekker te voelen. Maar helaas is het bij mij de laatste periode op feesten steeds meer een gewoonte geworden. En dat breekt mij nu op. Youri van Gelder, turner.

48 Gelovige kijkers krijgen een spiegel voorgehouden en niet-gelovigen worden aan het denken gezet over die bijzondere figuur, Jezus. Arie Boomsma, tv-presentator over het programma ’Loopt een man over het water’, dat door de EO is geschrapt.

49 Weet je hoe je hem het beste kan helpen? Allemaal je kleren uit en een badjas aan. Anita Witzier, tv-presentatrice van het programma ’Blootgewoon’.

50 Het zijn zware operaties van wel zes tot zeven uur. André Kuipers, astronaut, over zijn toekomstige ruimtewandeling

51 Het is altijd te betreuren dat een echtgenote haar partner en kinderen hun vader moeten missen. Werkelijke vergeving is dat je een ander mens vanuit je hart alle goeds toewenst. Hank Heijn-Engel over de dood van Ferdi E., de moordenaar van haar man.

52 Ik twitter helemaal niet. Iemand misbruikt mijn naam. Ab Osterhaus, viroloog, over vermeende uitspraken van hem via internet.

53 Hij is bereid om zijn moeder te verkopen voor zijn carrière. Jan Boone, advocaat, over officier van justitie Koos Plooij, die hij een dubieuze werkwijze verwijt.

54 Wacht even, wil je dat ik vertel wat mijn man vindt? Als je mijn mening wil horen, zal ik die geven. Maar ik ben geen doorgeefluik voor de mening van mijn man. Hillary Clinton, minister van buitenlandse zaken VS, toen een Congolese student haar vroeg wat Bill Clinton vond van investeringen in zijn land.

55 De belangstelling voor geschiedenis lijkt al weer over het hoogtepunt heen – wat ik persoonlijk heel jammer vind. Nelleke Noordervliet, schrijver, columnist.

56 Als je probeert aandacht te trekken door je manier van doen of door het gebruik van parfum, door je verschijning of door je gebaren, dan bewandel je niet de goede geestelijke weg. Vrouwen mogen met hun verschijning geen aandacht trekken. Op straat, zo is de wet, moeten vrouwen hun ogen strak richten op het trottoir. Tariq Ramadan, moslimfilosoof.

57 Inmiddels gaat het veel beter met me. Het gaat fantastisch, eigenlijk. Ik heb een vriendin. Ik woon met mijn konijn. Ik ben een gelukkig mens. Thomas Rosenboom, schrijver, over zijn nieuwste boek ’Zoete mond’.

58 Afspraak is afspraak. We gaan de Westerschelde zonder vertraging uitdiepen. Maxime Verhagen, minister van buitenlandse zaken, in het conflict met België over het Scheldeverdrag.

59 Al die media, dat is niet echt iets voor mij. Dat ik nu een beroemdheid ben, vind ik een beetje jammer, maar ook niet heel erg. Laura Dekker, scholiere, over de ophef rond haar plan om als 13-jarige solo de wereld rond te zeilen.

60 We willen het verschijnsel overmatige winderigheid ook niet bagatelliseren. Het kan voor een hele kleine groep mensen een aandoening zijn waarvoor doktersbezoek nodig is. Antoinette Hertsenberg, tv-programmamaakster ’Radar’, fopte artsen en media met een zelfbedachte ’ziekte’ (flatulentie) en een bijpassend middel tegen deze overmatige winderigheid.

61 Ruud heeft mijn nummer. Als hij erop terug wil komen, hoor ik het graag. Bert van Marwijk, voetbalcoach, over de vraag of Ruud van Nistelrooij nog terugkomt in Oranje.

62 De eerste moslimburgemeester van Europa. Marco Pastors, raadslid Leefbaar Rotterdam, over burgemeester Ahmed Aboutaleb.

63 Spiritualiteit zit voor mij in ervaringen, in dagelijkse gebeurtenissen. Susan Smit, schrijfster en heks.

64 Ik hou van mensen, een goede grap en vooral van mooie vrouwen. Silvio Berlusconi, premier van Italië.

65 Er zijn al betweters en nurksen geweest die het nodig hebben gevonden mijn boek af te kraken nog voordat zij het gelezen hadden. Dries van Agt, oud-politicus.

66 We houden geen boekhouding bij over de waarde van mensen. Eberhard van der Laan, minister van integratie, over Wilders’ wens om kosten en baten van allochtonen te berekenen.

67 Ik ga een bal door je strot duwen. Serena Williams, tennisster, schold lijnrechter uit en kreeg een zware boete.

68 Je mag toch ook niet met je moeder trouwen? Nebahat Albayrak, staatsecretaris van justitie, over verbod op neef-nichthuwelijken.

69 Ik was niet in vorm. Jan Peter Balkenende, premier, over zijn antwoord bij de algemene beschouwingen.

70 Zij zouden zich niet moeten terugtrekken en gaan genieten in Spanje. Ik vind het een armzalig mensbeeld: twintig jaar genieten van je pensioen. Lans Bovenberg, econoom, voorstander van doorwerken tot je 67ste.

71 De lijst met gedupeerden is lang. Ik wil daar niet nog eens 70.000 mensen aan toevoegen. Marco Borsato, zanger, wil dat optredens met Diana Ross kost wat kost doorgaan.

72 Ik erken dat ik een drankprobleem heb. Hero Brinkman, Kamerlid PVV.

73 Ik ben halfdood geweest, je bent bij zoiets helemaal uit het lood geslagen. Rob Trip, rtv-presentator.

74 Dat lijkt me leuk: een cursus gregoriaans geven bij de EO. En dan doe ik er meteen wat marialogie bij. Herman Finkers, cabaretier.

75 De partij verkeert in een deplorabele staat. Diederik Samson, Kamerlid PvdA, in een interne mail aan zijn fractiegenoten.

76 Wellink encanailleert zich zo met DSB-topman Scheringa. Het lijken wel Iraanse toestanden. Pieter Lakeman, financieel adviseur, over de problemen bij de DSB Bank.

77 Vroeger had je de hofnar. Die kon aan het hof ongezouten en ongestraft zijn mening geven over het doen en laten van de vorst. Reinildis van Ditzhuyzen, historica, over de ’onhandige manier van opereren’ door de Oranjes.

78 Als er een beroep op mij wordt gedaan, dan ben ik er natuurlijk. Jan Marijnissen, voormalig SP-leider, zinspeelt op een mogelijke terugkeer.

79 We dealen met de duivel en z’n ouwe moer. Agnes Jongerius, voorzitter FNV, over haar voornemen om met de PVV te gaan praten.

80 Meestal ben ik heel consequent, maar nu even niet. Foppe de Haan, voetbalcoach, gaat weer aan de slag als hoofdtrainer (in Zuid-Afrika).

81 Het is ongekend wat hier gebeurt. Dit is de grootste bankroof aller tijden. Hans van Goor, bestuurder DSB Bank.

82 Al in mijn jeugd werd er gewoon geluisterd naar mij. Dat heeft met overtuiging te maken en met charisma. Louis van Gaal, voetbaltrainer.

83 Daarover ga ik een boek schrijven en ook een film maken. Want het is ongelooflijk wat er is gebeurd. Dirk Scheringa, bankier, over de ondergang van de DSB Bank.

84 Ik moet meer geduld hebben.. Dat valt niet mee. Ik moet veel inslikken. Ik moet mijn ambities bijstellen. Bernard Welten, politiechef Amsterdam, over zijn samenwerking met burgemeester Cohen.

85 Camarón que se duerme, se lo lleva la chingada. Prins Willem-Alexander verspreekt zich in Mexico: ’Een garnaal die slaapt gaat naar de kloten.’

86 Sinds ons ontstaan is de kans om echt door te breken nog nooit zo groot geweest. Want het politieke landschap verandert. Alexander Pechtold, Kamerlid D66.

87 De PVV is volgens mij een beweging waarin één man het vooralsnog voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch. Vandaar mijn zorg. De PVV mag niet worden als de NSB. Herman van Veen, zanger.

88 Het is onverantwoord als huisartsen naar hun eigen voorkeur gaan inenten. Ab Klink, minister van volksgezondheid.

89 Mijn eerste zorg is nu dat ik weer gewoon kan lopen. Marianne Timmer, schaatsster na een zware val op de ijsbaan.

90 Natuurlijk speelde ik gewoon door. Thierry Henry, Frans voetballer, over zijn handsbal tegen Ierland, waardoor Frankrijk naar de eindronde van het WK mag.

91 Rustige vastheid. Herman van Rompuy, Belgisch premier: zijn motto en zijn huis.

92 Ik kan mezelf ’s morgens als ik opsta en het woord DSB in de mond neem, goed in de spiegel bekijken. Gerrit Zalm, bankier.

93 Mij van leugens betichten gaat ver. Zeggen dat ik de burgers voorlieg vind ik een kamerlid onwaardig. Camiel Eurlings, minister van verkeer, tegen VVD-Kamerlid Aptroot in een debat over de kilometerheffing.

94 Ik hou ervan om mooie papiertjes te verzamelen en die dan te knutselen tot een collage. Of ik leg de papiertjes naast elkaar en geniet van de mooie kleuren. Yvon Jaspers, tv-presentatrice ’Boer zoekt vrouw’.

95 Als ik in de moestuin aan het werk ben en ik neurie zachtjes voor mezelf uit, is het eigenlijk altijd een psalm. Maarten ’t Hart, schrijver.

96 Enige kennis van het volkslied mag je van mensen die willen inburgeren toch wel verwachten. Kees van der Staaij, Kamerlid SGP.

97 Velen hebben een sterke verbondenheid met het landschap waar ze vandaan komen, zoals ik dat zelf heb met het Groene Hart. Het laat je nooit los, het is mijn omgeving. Gerda Verburg, minister van landbouw, plattelandsontwikkeling en visserij.

98 Bij ons zitten veel christenen. Die geloven namelijk in barmhartigheid. Maar als die grondslag een doel in zichzelf wordt, als die religie wordt gebruikt om iets te bereiken, dan is het iets anders. Agnes Kant, Kamerlid SP.

99 Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik misdaden pleegde. Heinrich Boere, oud-SS’er, geeft zijn oorlogsmisdaden toe.

100 Ik geloof niet in de multiculturele samenleving. Jeroen Pauw, tv-presentator, in debat met advocaat Enait.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden