Oplossen in water of composteren? De uitvaartbranche wil wel

Open dag in een rouwcentrumBeeld Maarten Hartman

Vooral het uitvaartwezen popelt om te vernieuwen. De klant hoeft niet zo nodig tot potgrond te worden gecomposteerd.

Wie zit er het meest te wachten op meer mogelijkheden en vrijheid in het uitvaartwezen? Vooral de uitvaartondernemers. Zij zijn het die vragen om futuristische nieuwe mogelijkheden van lijkbezorging. “Klanten en nabestaanden hoor je er niet over”, zegt Jolien van der Kooij van Netwerk Uitvaartvernieuwers.

Nu zijn er volgens de wet maar een paar opties: begraven, cremeren of ontleed worden door de medische wetenschap. Meer mag niet, terwijl er veel alternatieven zijn: van oplossen in heet water tot composteren. D66 wil er discussie over en onderzoeksinstituut TNO liet eerder dit jaar al weten dat deze methoden veilig genoeg zijn voor gebruik.

Het grote voordeel: oplossen of composteren is duurzamer dan cremeren, wat veel energie kost, of begraven, wat veel ruimte in beslag neemt. Toch hoort Van der Kooij nooit iemand vragen naar andere opties dan de traditionele uitvaarten.

Maar aanbod creëert vraag, blijkt uit eerdere uitbreidingen van het assortiment. “Zo vroeg ook niemand uit zichzelf of de uitvaart misschien op een andere locatie kon. Nu bieden uitvaartondernemers deze aan in restaurants, theaters en voor wie veel geld heeft zelfs in Artis. Dat doet het nu heel goed.”

Oude Citroën

Haar collega Meta Stevens zag iets vergelijkbaars in het vervoer. “Bijna niemand wist dat dat helemaal niet per se met een lijkwagen hoeft. Nu uitvaartondernemers duidelijker maken dat iemand best in zijn favoriete oude Citroën kan, maken veel mensen daar gebruik van.”

Zoiets verwachten de twee ook met mogelijkheden een overledene te laten oplossen in heet water met kaliumhydroxide (resomeren) of die tot compost te laten verworden. Dat laatste spreekt Van der Kooij erg aan. “In sommige plekken in België mag dat binnenkort waarschijnlijk al. Het lichaam van de overledene komt dan in een veldje te liggen op een bed van houtsnippers. Daaroverheen een ecologisch laken en een chemische stof die het verteren doet versnellen.” Een paar weken later krijgen nabestaanden dan potgrond terug. “Het lijkt mij heel fijn om uiteindelijk in de tuin van mijn zus te belanden.”

Moslims blij met uitvaart binnen 24 uur

Voorzitter Ibrahim Wijbenga van Stichting Islamitisch Begrafeniswezen is vooral blij voor families die door de eventuele wetswijziging binnen 24 uur na het overlijden mogen overgaan tot begraven. Veel moslims en joden hechten daaraan, maar nu kan dat niet zonder dat er een officier van justitie aan te pas komt. Een begrafenis tussen 24 en 36 uur na het overlijden is al makkelijker, daar is slechts een verlof voor nodig van de gemeente. “De meeste uitvaarten die wij regelen zijn nu 24 uur en één minuut na het overlijden. Dat hoeft straks misschien niet meer.”

Lees ook: 

Geen angst voor de dood; deze mensen halen hun kist alvast in huis

Veel mensen steken het liefst hun kop in het zand als het over hun eigen afscheid gaat, anderen bereiden hun uitvaart juist tot in de puntjes voor. Een enkeling pakt het voortvarend aan en haalt alvast een kist in huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden