Oplopende spanning in Turkije kan in burgeroorlog ontaarden

Selahattin Demirtas troost een nabestaande van een van de slachtoffers van de aanslag in Ankara. Beeld afp
Selahattin Demirtas troost een nabestaande van een van de slachtoffers van de aanslag in Ankara.Beeld afp

Turkije bevindt zich op het randje van burgeroorlog. De lont voor deze oorlog is net voor de algemene verkiezingen van afgelopen zomer door de Koerdische leider Selahattin Demirtas aangestoken. Het was Demirtas van de Volkspartij voor Democratie (HDP) die de Koerden en de linkse Turken de garantie gaf dat, in het geval zijn partij de kiesdrempel haalde, hij president Tayyip Erdogan de sultanachtige bevoegdheden zou ontnemen.

Die verkiezingsbelofte werkte en daardoor is de AKP de meerderheid in het Turkse parlement kwijtgeraakt. Sindsdien is de oorlog tussen de Koerden en de Turkse staat opgelaaid. Kan Demirtas in deze roerige tijden een brug slaan tussen de Koerden en de staat? Of is hij, zoals zijn tegenstanders beweren, slechts een PKK'er met een stropdas om?

Enkele uren na het bloedbad in Ankara waarbij dit weekend 97 mensen om het leven kwamen, stond de Turkse premier Ahmet Davutoglu de pers te woord en noemde ook de PKK als een van de mogelijke daders.

Lastercampagne
Politiek commentator Yildiray Ogur, die Erdogan en diens AKP een warm hart toedraagt, schreef een dag later: 'Al veertig jaar bestookt de PKK ons land met geweren en bommen. Ze bestormen Koerdische dorpen en deinzen er niet voor terug om hun eigen mensen om te leggen. Hoe ironisch is het dat Demirtas als leider van een partij, die in wezen de politieke tak is van een gewapende beweging, na de aanslag in Ankara in plaats van zich te schamen de schuld van het bloedbad bij de regering neerlegt...'

Het demoniseren van Demirtas is al een tijd aan de gang. De regeringsgezinde pers is bezig met een lastercampagne van jewelste: Demirtas zou varkensvlees eten, hij zou in zijn jonge jaren als PKK'er tegen Turkije hebben gevochten, zijn broer zou nog steeds PKK-commandant zijn en niemand minder dan Demirtas zou bevelen geven voor straatrellen waarbij tientallen mensen dood zijn gegaan.

Dat de Turkse islamisten in alle staten zijn als het om deze oud-advocaat gaat, heeft zijn redenen. Erdogan heeft zijn macht deels te danken aan de steun van de vrome Koerden. Met Demirtas is daar een einde aan gekomen. Deze Koerdische leider gaat naar het vrijdaggebed, heeft hoofddoekdragende zussen, en spreekt beter dan wie dan ook. Hij lijkt bij de vervroegde verkiezingen, die op 1 november moeten plaatsvinden, een stokje te steken voor het plan van de Turkse president om de meerderheid in het parlement te heroveren.

Venijnige taal
De HDP-voorman kan met humor heikele kwesties benaderen. Daarmee heeft hij succes. Dat in een land waar de gemoederen constant verhit zijn en waar de polarisatie van de verschillende bevolkingsgroepen nog nooit zo voelbaar is geweest als nu.

De aanslag in Ankara, de grootste in de geschiedenis van Turkije, heeft ervoor gezorgd dat ook Demirtas de mildheid heeft moeten laten varen. De man die ook de PKK opriep om de strijd te staken, hanteert nu venijnige taal. Hij maakt zich ook zorgen over de situatie in Koerdische steden in het oosten waar de avondklok soms een week achter elkaar van kracht is. En waar zelfs bejaarde mannen die naar de winkel gaan om brood te kopen worden neergeschoten.

Demirtas, die niet kwaad te krijgen leek, spuwde na het bloedbad in Ankara vuur. Hij zei dat de AKP-leiders verantwoordelijk zijn voor de aanslag en beloofde dat die vroeg of laat in de boeien geslagen zouden worden.

Een Turkse schrijver schreef onlangs dat de regering de Koerden tot dwaasheid wil dwingen. Ze worden afgestraft om hun stemgedrag en dat kan tot een verschrikkelijke burgeroorlog leiden. Want wraak is een Koerdisch ding en het zou kunnen dat straks geen enkele Koerd nog oren heeft naar het sussen en de grappen van Demirtas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden