Oplopende rente Spanje en Italië, Rome houdt crisisberaad

Een handelaar controleert de koersen in Rome. Beeld reuters
Een handelaar controleert de koersen in Rome.Beeld reuters

De Italiaanse autoriteiten komen dinsdag in crisisberaad bijeen om te praten over de onrust op de financiële markten. Door de almaar oplopende rente op Italiaanse staatsleningen dreigt het land het volgende slachtoffer te worden van de Europese schuldencrisis.

Volgens ambtenaren heeft minister van Financiën Giulio Tremonti het Italiaanse financiële stabiliteitscomité bijeengeroepen. Daarin zitten vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de Italiaanse centrale bank en andere toezichthouders op de financiële sector. Het rendement op Italiaanse staatsleningen liep dinsdag op tot meer dan 6 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 1997.

Italië ligt vooral onder vuur vanwege de hoge staatsschuld van het land. De Italiaanse schuldenlast liep vorig jaar tot ongeveer 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnen de eurozone is alleen de schuldenlast van Griekenland groter. De markten betwijfelen of de Italiaanse regering pijnlijke beslissingen kan nemen die nodig zijn om de economie te hervormen en de schuld terug te dringen.

De topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurría, probeerde die zorgen vrijdag weg te nemen. Volgens hem is er niets nieuws aan de hoge schuldenlast van het land, waar de bevolking beschikt over grote spaarreserves. ,,Italië heeft daarom geen buitenlands kapitaal nodig om de tekorten te financieren'', stelde Gurría. ,,Ze hebben hun tekorten onder controle, ze hebben de overheidsfinanciën onder controle, ze nemen de juiste beslissingen.''

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft besloten voorlopig niet op vakantie te gaan, maar in Madrid te blijven vanwege de gespannen situatie op de financiële markten. De rente op tienjarige Spaanse staatsleningen steeg dinsdag naar het hoogste niveau sinds 1997. De rente klom tot 6,33 procent, en nadert daarmee de kritieke grens van 7 procent. Op dat niveau wordt het voor een land zeer moeilijk om schulden nog te herfinancieren. De 'spread', het verschil tussen de rente op Duitse en Spaanse staatsleningen, passeerde dinsdag voor het eerst de grens van 400 basispunten.

Volgens analisten wordt de rentestijging veroorzaakt door het gerucht dat Spanje en Italië niet hoeven mee te betalen aan de noodhulp aan Griekenland. ,,Vanaf dat moment begon de rente te stijgen'', aldus een van hen. De stijging komt op een slecht moment. Donderdag moet Spanje namelijk de markt op om 2,5 tot 3,5 miljard euro op te halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden