'Oplopende actie' in Libanon blijft uit

In Kirjat Sjmona, de noordelijkste stad van Israël, is gistermiddag de alarmtoestand afgelast. De bewoners mochten de schuilkelders weer uit. Toch waren er gisteravond nog talloze gezinnen die er de voorkeur aan gaven opnieuw de nacht in de schuilkelder door te brengen.

,,Dat doen we altijd'', legde een jonge maar ervaren moeder uit. ,,We vinden het veiliger om nog een extra nacht in de schuilkelders te slapen.''

Zondag voerde Israël massale bombardementen uit in Libanon. De actie was bedoeld als wraak voor de dood van vier Israëliërs, onder wie een brigadegeneraal, bij een aanslag eerder op de dag door de pro-Iraanse Hezbollah.

Maandag bracht Kirjat Sjmona in spanning door. ,,Het is mysterieus stil'', klaagde een inwoonster tegenover de Israëlische verslaggever. ,,Meestal horen we hier de vliegtuigen overvliegen en het gebulder van de bombardementen in Libanon. Ook een andere inwoner vond het maar niks: ,,Ik ben best bereid zelfs een maand in de schuilkelders door te brengen, maar laten ze dan tenminste die tijd benutten om die lui daar in Libanon het leven onmogelijk te maken.''

Maar in plaats daarvan had de Israëlische regering gisteren besloten alleen terug te slaan als de Hezbollah zijn Katjoesja-raketten op Israël zou afvuren. Misschien dat sommigen in het kabinet en het leger daarop hoopten. Militaire woordvoerders gebruikten zelfs een nieuwe term: 'een oplopende actie' - hetgeen zoveel betekende dat Israël elke keer harder zou terugslaan, als de Hezbollah de strijd zou voortzetten.

Maar de Hezbollah vuurde niet. In plaats daarvan vierde de militie in Libanon haar 'overwinning' op Israël, en deelde ze in de straten van Beiroet snoepjes uit. Niet alleen hadden de Hezbollah-strijders Israël een gevoelige klap uitgedeeld met de aanslag op de brigadegeneraal, maar Israël moest gisteren ook concluderen dat zijn tegenaanval hoogstwaarschijnlijk weinig succesvol was geweest.

Zondagavond nog hadden de Israëlische piloten bericht over precisie-bombardemementen op het hoofdkwartier van de Hezbollah in Baalbek. De televisie toonde de door het leger verschafte beelden, net als de Amerikanen tijdens de Golfoorlog. Maar met het verstrijken van de uren werd duidelijk dat Israël de gebouwen had weten te treffen, maar dat de Hezbollah-strijders zelf tijdig een veilig heenkomen hadden gevonden. De pro-Iraanse militie zelf deelde mee dat slechts twee van haar strijders om het leven waren gekomen.

,,Ze slaan toe en ze vluchten'', deed premier Netanjahoe de Hezbollah-militie af als ware lafaards. De premier was speciaal naar Kirjat Sjmona gereisd om de inwoners moed in te spreken. Zijn komst was voorafgegaan door een konvooi van kanonnen dat demonstratief door de straten van het stadje reed. In het verleden duidden dergelijke versterkingen meestal op een op handen zijnde Israëlische actie. Gisteren was het nog een waarschuwing ter ondersteuning van de dreigende taal van de Israëlische leiders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden