Oplichter Marktplaats zit vast

Man uit Spijkenisse troggelde slachtoffers 50.000 euro af

NIELS MARKUS

Een twintigjarige man uit Spijkenisse is maandag opgepakt voor het oplichten van 250 mensen via de website Marktplaats.nl. Hij bood goederen als laptops, tablets en iPhones te koop aan en leverde die vervolgens niet. Hij kreeg zijn klanten wel zo ver te betalen. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijft in voorlopige hechtenis.

De verdachte bood artikelen aan voor prijzen tussen de 135 en 600 euro, in totaal troggelde hij zijn slachtoffers zo'n 50.000 euro af. In de zaak zijn ook vier mannen en een vrouw uit Spijkenisse, Capelle aan den IJssel en Bergschenhoek aangehouden. Zij hadden de dader hun bankrekening ter beschikking gesteld. De hoofdverdachte zou ze daarvoor betalen, maar kwam ook die afspraak niet na.

In november 2011 kwam de politie de verdachte op het spoor en volgde hem een jaar. Om onder de radar te blijven, gebruikte hij verschillende bankrekeningen en telefoonnummers en verscheidene ip-adressen via onbeveiligde netwerken. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kon deze gegevens koppelen en uiteindelijk de benadeelden traceren. De politie sluit meer aangiften niet uit.

Het LMIO spreekt van een 'groot succes'. Het meldpunt werd in 2010 opgericht om internetfraude in kaart te brengen en te onderzoeken of aangiftes verband met elkaar houden. Daarnaast richt het meldpunt zich op preventie. Zo kunnen mensen, voordat ze online een aankoop doen, bij het meldpunt controleren of de verkoper bekend is bij de politie.

Volgens Harry Jongkind van het LMIO spelen er momenteel tientallen zaken van vergelijkbare grootte. "We kunnen niet elke individuele zaak behandelen, maar door de centralisatie in het meldpunt krijgen we grote fraudezaken beter in beeld." Volgens Jongkind is meer internationale samenwerking nodig om groepen oplichters die over landsgrenzen heen opereren aan te pakken. "Maar de consument is zelf ook verantwoordelijk. Die moet niet naïef zijn. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het vaak ook te mooi om waar te zijn."

Marktplaats vindt daarom dat klanten 'even tot 10 moeten tellen voordat ze overgaan tot impulsaankopen'. De website ziet in de zaak geen directe aanleiding om hun controle aan te scherpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden