Cursusaanbieders

Opleidingsinstituut NCOI breidt met overname branchegenoot LOI gretig verder uit

null Beeld

Een flinke overname in onderwijsland. Het op bedrijven gerichte NCOI lijft de op particu­lieren gerichte LOI in.

NCOI Groep, de grootste particuliere aanbieder van opleidingen en cursussen, neemt opnieuw een concurrent over. De LOI wordt onderdeel van NCOI, op voorwaarde dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de koop goedkeurt. De ACM kan een overname verbieden of aan voorwaarden verbinden als die vindt dat een bedrijf na een overname te dominant wordt in zijn markt.

Opgericht in 1996 is NCOI, dat staat voor Nederlands Commercieel Opleidingsinstituut, in ruim twintig jaar uitgegroeid tot de grootste particuliere onderwijsgroep van Nederland. NCOI Groep biedt opleidingen aan op allerlei niveaus: masters, hbo, mbo en mhbo, en cursussen en trainingen op allerlei terreinen. Het onderdeel NCOI Opleidingen claimt de ‘grootste opleider van werkend Nederland’ te zijn. NCOI als geheel haalde in het boekjaar 2017/2018 een omzet van 236,6 miljoen euro en maakte daarop een nettowinst van 32,9 miljoen euro.

Veel instituten in zwaar weer door crisis

NCOI’s groei is deels een gevolg van een serie overnames. In 2015 werd het eigenaar van Schoevers, bekend van zijn secretaresse-opleidingen, en in 2014 van het Nederlands Taleninstituut. Ook Vergouwen Overduin (in 2014), Boertien (2014) en Scheidegger (in 2010) horen tot de bedrijven die NCOI-oprichter en voorman Robert van Zanten sinds 2010 inlijfde. Als gevolg van de economische crisis waren veel opleidingsinstituten in zwaar weer terechtgekomen.

Van Zanten vermoedde dat de markt voor opleidingen en cursussen na de crisis weer zou aantrekken. “Bedrijven kunnen moeilijk jarenlang niet investeren in hun medewerkers. Er komt dus een inhaaleffect”, zei hij in 2015 tegen Het Financieele Dagblad. Een opvallende overname was die van Luzac, de keten van particuliere scholen die in relatief kleine klassen mavo-, havo- en vwo-opleidingen verzorgt, in 2016.

Duizend cursussen

De in 1923 opgerichte LOI bestaat veel langer dan NCOI, maar is een stuk kleiner. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen meer dan duizend cursussen aan – van kortlopende cursussen tot complete hbo-opleidingen – en telt 370 medewerkers. Daarmee hoort LOI wel bij de grotere particuliere opleiders van Nederland. Meer dan NCOI, dat veel voor bedrijven werkt, is LOI gericht op particulieren.

Bij de NCOI Groep werken 2200 mensen. Daar zit een flink deel van de docenten overigens niet bij. Dat zijn vaak freelancers. De betrokken partijen willen niet kwijt hoeveel NCOI voor LOI betaalt.

Lees ook:

Bijscholing? Werknemers lopen er niet warm voor.

De regering slaagt er niet in om werknemers enthousiast te krijgen om zich te blijven omscholen. Hoe kan het beter?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden