Opleidingen verpleging nu razend populair

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Er willen zo veel jongeren verpleegkundige worden, dat vijftien van de zeventien hbo-opleidingen komend jaar een studentenstop instellen. Door de grote toestroom van studenten en door bezuinigingen in de zorg is er een tekort aan stageplaatsen.

Marijke de Vries

Verpleegkunde is dit studiejaar de populairste hbo-opleiding, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Ruim 5000 eerstejaars begonnen er in september mee, een stijging van 29 procent vergeleken met het jaar ervoor. De vijftien opleidingen die een numerus fixus instellen laten komend jaar gezamenlijk maximaal 4527 studenten toe. Enkele tientallen minder per opleiding.

De laatste jaren steeg het aantal verpleegkundestudenten stukje bij beetje, maar de enorme toestroom hadden de opleidingen niet voorzien, zegt Caroline van Mierlo, directeur van het Instituut verpleegkundige studies van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV). "Als het economisch goed gaat, is de zorg minder in trek", zegt Van Mierlo. "Nu het minder gaat, is de gedachte waarschijnlijk dat er in de zorg altijd wel werk te vinden is."

Positieve ontwikkeling
Van Mierlo is blij met de populariteit: er dreigt op de lange termijn een groot tekort aan personeel. Wel ziet ze voor de korte termijn problemen om studenten te plaatsen. "Zorginstellingen krimpen: er gaan bedden weg, sommige afdelingen worden gesloten." En een student moet wel stage kunnen lopen, zegt Van Mierlo.

Actiz, de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen, is het met haar eens en wil harde afspraken maken met zorgorganisaties om genoeg stageplaatsen te kunnen garanderen. "De komende tien jaar verdubbelt het aantal 80-plussers, dus we hebben die verpleegkundigen die zwaardere zorg kunnen leveren dan heel hard nodig", zegt woordvoerster Bernadette Naber. Maar makkelijk is het niet. "Instellingen hebben te maken met enorme bezuinigingen, ze weten zelf nog niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat maakt het organiseren van stageplekken lastig."

Aan een prognose voor de lange termijn wil Didier Fouarge zich niet wagen. Maar de perspectieven voor pas afgestudeerde verpleegkundigen zijn tot 2018 'matig', aldus Fouarge, verbonden aan het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht.

Monique Roedoe van V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen, noemt de studentenstop voor de korte termijn begrijpelijk, maar ze wijst erop dat er in de toekomst meer hoogopgeleide verpleegkundigen nodig zijn, die meer taken overnemen van artsen. "Vanaf volgende maand mogen sommige verpleegkundigen al zelf medicatie voorschrijven - dat is goedkoper dan wanneer de arts dat altijd moet doen. "En over vijf jaar doen ze dat bijna allemaal", verwacht Roedoe.

De studentenstop is geen collectief besluit. Op de Haagse Hogeschool en NHL in Leeuwarden is komend jaar geen studentenstop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden