Oplaaiend geweld lijkt voorbode nieuwe strijd

(AP)

Ondanks hun bestand zijn Hamas en Israël weer slaags geraakt met elkaar. Toeval? Of houden ze rekening met data op de politieke agenda?

Na vijf maanden van relatieve rust is de strijd in en rond Gaza weer opgelaaid. Israël heeft de afgelopen twee weken tenminste 17 Palestijnse strijders gedood en de Palestijnen hebben minstens 140 raketten op het zuiden van Israël afgevuurd.

Toch beweren zowel Hamas als Israël dat zij het bestand willen handhaven en geven ze elkaar de schuld van het oplaaien van het geweld. De tahadia – het tijdelijke bestand – werd in juni met behulp van Egypte gesloten voor een half jaar. Pessimisten gaven het nog geen paar weken.

Directe aanleiding voor de nieuwste ronde van geweld, vormde Israëls actie tegen een tunnel die Palestijnen hadden gegraven. Volgens Israël had de tunnel moeten dienen om een Israëlische militaire post bij de grens op te blazen en mogelijk zelfs Israëlische soldaten te kidnappen.

Bij de actie doodde het Israëlische leger vier Palestijnse militieleden. De reactie – en de reactie op de reactie – was voorspelbaar: een barrage van raketten op het zuiden van Israël. Israël sloot daarop de grensovergangen af, beperkte de elektriciteitsvoorziening en liet nog maar mondjesmaat hulpgoederen toe. Internationale hulporganisaties waarschuwden voor een humanitaire ramp. Hamas stelde onmiddellijk dat Gaza zonder elektriciteit zat. En voerde de raketaanvallen op.

Het moment van het oplaaien van geweld kan toeval zijn. Het kan ook te maken hebben met een agenda met belangrijke data. Zo zou het bestand op 19 december aflopen, en willen de partijen mogelijk hun posities versterken. Hamas dreigt ermee dat hij zich terdege voorbereid heeft op een eventuele Israëlische inval. Israël dreigt ermee dat die inval slechts een kwestie van tijd is.

Volgens Israël heeft Hamas de periode van rust benut voor aanleg van een arsenaal raketten die ver reiken. Moesjir al-Masri, een vooraanstaand Hamaslid, leek dit te bevestigen met zijn waarschuwing dat „het verzet de zionisten tot heel diep kan treffen”. En het bewijs waren al de raketten op Israëls zuidelijke stad Asjkelon. Maar Al-Masri voegde er aan toe dat Hamas zich heeft verplicht tot het handhaven van het bestand.

Beide partijen staan voor een duivels dilemma. In Israël is de druk op de regering groot – van de inwoners van het zuiden, maar ook van de rechtse partijen – om Gaza binnen te vallen en ’voorgoed’ een einde te maken aan de raketaanvallen. Tegelijkertijd kan zo’n inval veel slachtoffers kosten en is het de vraag wat het nut op lange termijn is.

Hamas heeft belang bij rust om zijn regime in Gaza te consolideren, maar moet ook tonen ’het verzet’, de strijd tegen de zionistische vijand, niet te verzaken. Het moet bewijzen dat zijn weg, en niet de ’collaboratie’ van het regime op de Westoever met de zionistische vijand, de juiste is.

Op 20 januari krijgt het Witte Huis een nieuwe bewoner. Misschien dient de huidige ronde ook als een ’memootje’ dat het zaak is deze brandhaard niet te vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden