Opkomst onverwacht hoog in Israël

Tzipi Livni ontvangt bloemen van een aanhanger. (EPA) Beeld
Tzipi Livni ontvangt bloemen van een aanhanger. (EPA)

Met wie de weergoden zijn is niet geheel duidelijk. Maar de Israëliërs trekken vandaag naar de stembus met haast voor het eerst in deze uiterst droge winter zware stormachtige regenbuien. Toch bleek om twaalf uur 's middags de opkomst onverwacht hoog.

Bijna een kwart had al zijn stem uitgebracht. Volgens de voorspellingen zullen verkiezingen uitdraaien op een sterke groei van extreem-rechts en een toch nog vrij spannende strijd tussen Benjamin (Bibi) Netanjahoe van de Likoed en Tzipi Livni van Kadima.

"Het gaat gebeuren", riep een stralende Tzipi Livni bij het uitbrengen van haar stem. Zij heeft de afgelopen dagen als voornaamste campagnethema dat de kloof niet meer zo groot is, dat ze Bibi kan verslaan.

In de nederzetting Nokdiem op de Westelijke Jordaanoever bracht Avigdor Lieberman zijn stem uit, omgeven door enthousiaste aanhangers die de partijleuze scandeerden: 'Zonder loyaliteit geen burgerschap'. De internationale pers was toegestroomd om dit moment supreme vast te leggen.

Lieberman en zijn anti-Arabische partij Jisaell Beetenoe (Israël is ons huis) geldt als de grote verrassing van de verkiezingen en stevent af op een derde plaats, na de Likoed en Kadima. Maar juist zijn succes kan zich ook tegen hem keren. Er loopt al jaren een politieonderzoek tegen hem. Lieberman wordt onder meer verdacht van fraude en het witwassen van gelden. Het is niet uitgesloten dat de procureur-generaal de laatste stem zal hebben en zal besluiten dat hij voorlopig geen belangrijke ministerspost kan bekleden. Het zou dan een bizarre wending zijn in deze vervroegde verkiezingen die nu plaatsvinden omdat premier Ehoed Olmert aftrad vanwege verdenkingen van fraude.

Provocatie
Alleen in de Arabische stad Oem al-Fahm leek het vanochtend even mis te gaan. Honderden inwoners hadden zich in het centrum verzameld om de komst tegen te houden van een extreem-rechtse kolonist, Baroech Marzel, die door zijn partij - in een duidelijke provocatie - was aangewezen als voorzitter van een stembureau in de stad. Uiteindelijk besloot de politie 'vanwege de publieke orde' en om bloedvergieten te voorkomen, Marzel tegen te houden.

Drieëndertig partijen dingen naar de gunst van 5,3 miljoen stemgerechtigden. Daarvan stemt overigens 10 procent hoe dan ook niet, dat zijn de Israëliërs die in het buitenland wonen. Stemmen bij volmacht kent Israël niet. Doorgaans haalt slechts een dozijn partijen de kiesdrempel van twee procent. Er zijn 120 zetels te verdelen. Wekenlang ging Netanjahoe aan kop in de peilingen, maar Tzipi Livni van Kadima kroop de afgelopen dagen steeds dichterbij. Volgens de laatste peilingen kan Likoed op 25 tot 27 zetels rekenen en Kadima op 24 tot 26 zetels. Jisraël Beetenoe volgt met achttien tot negentien zetels en de Arbeidspartij zou er 14 tot 17 kunnen verwachten. Het betekent hoogstwaarschijnlijk dat Netanjahoe de volgende regering zal samen stellen, maar hoe die er komt uit te zien, is de vraag. Hij zegt zelf te willen afstevenen op een zo groot mogelijke coalitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden