Opkomende economieën drijven op cheques migranten

Een geldwisselkantoor in Somalië.Beeld afp

De grootste migrantenstroom naar rijke landen komt niet uit Derde Wereldlanden, maar uit landen met middeninkomens, zoals India en China. Deze opkomende economieën profiteren flink van de enorme geldstroom die migranten overmaken naar familieleden.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew becijferde op basis van gegevens van de Wereldbank dat het aandeel migranten uit middeninkomenslanden 58 procent bedraagt. In 1990 was dat nog 48 procent. Dat heeft geleid tot een verdrievoudiging van de geldstromen ten opzichte van het jaar 2000, zo blijkt uit het rapport.

Middelrijke landen profiteren
Dit jaar sturen alle migranten - zowel uit lage als middeninkomenslanden - jaarlijks 500 miljard dollar naar hun achtergebleven familieleden. Dat bedrag is recent flink toegenomen. Sinds 2000 is het verdriedubbeld, met alleen een kleine dip tijdens de economische recessie van 2009.

Landen zoals India en China profiteren. Zij leveren de meeste migranten en ontvangen dus het grootste gedeelte van de overboekingen. India kreeg dit jaar 71 miljard dollar toegestuurd, China 60 miljard. In Europa staat Frankrijk (21 miljard) het hoogst op het lijstje. Nederland komt niet in de top-10 voor.

Beter dan ontwikkelingshulp
Ook arme landen profiteren steeds meer van de geldstromen die emigranten leveren. Hun aandeel is verdubbeld sinds 2000. Voor landen als Tadzjikistan en Nepal is dat een geruststellende gedachte. In Tadzjikistan bijvoorbeeld maakt het geld dat Tadzjieken in den vreemde naar huis sturen 45 procent uit van het bruto binnenlands product. Nepal is voor 25 procent afhankelijk van migrantengelden.

Overboekingen leveren volgens de Wereldbank drie keer meer op dan geld dat via ontwikkelingshulp in de arme landen terechtkomt. In Guatemala bijvoorbeeld verminderde de armoede dankzij migrantengelden met 20 procent. De geldstromen hebben een direct effect op de koopkracht van huishoudens, op investeringen, de sociale zekerheid en het kennisniveau van een land.

Sinds 2000 zijn de migrantengelden verdriedubbeld.Beeld Pew Research Center
Arme landen zijn sterk afhankelijk van migrantengelden.Beeld Pew Research Center

Sinds 2009 erkent de Wereldbank het belang van overboekingen. Landen die veel geld van emigranten ontvangen worden als kredietwaardiger beschouwd en kunnen daardoor meer geld lenen.

Populaire bestemmingen
De Verenigde Staten zijn nog altijd de populairste bestemming voor migranten. Eén op de vijf migranten (46 miljoen) woont daar. Zij komen vooral uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Maar als percentage van de gehele bevolking valt dat aantal nog mee, namelijk 14 procent. In oliestaten als de Verenigde Arabische Emiraten (84 procent), Katar (74) en Koeweit (60) ligt dat percentage veel hoger.

De VS blijft een populaire bestemming voor migranten.Beeld Pew Research Center
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden