Opjagen van prostituees lokt soms geweld uit

Het verdriet en de angst zitten er diep in bij de tippelaarsters op de Keileweg, een kleine week na de dubbele moord op de Rotterdamse tippelzone. Vandaag worden de doodgeschoten prostituees begraven.

ROTTERDAM - De 'Koninginnen van de Nacht' reizen vandaag naar het Gelderse Dieren. Daar komt Jacqueline (36) vandaan, een koningin van het eerste uur. Rotterdamse Carrie, columniste bij RTV Rijnmond en bedenkster van de modeshow waarmee de dames van de Keileweg een paar jaar geleden eens positief in het nieuws kwamen, gaat mee. De koninginnen zullen aan het graf een lied ten gehore brengen voor Jacqueline.

Afgelopen vrijdag, na het bekend worden van de identiteit van de slachtoffers, hebben ze samen een broodje gegeten en steun gezocht bij elkaar, vertelt Carrie. Politieke uitspraken over de zin of onzin van het afschaffen van de tippelzone wil ze verder niet doen. Alleen bindt ze verantwoordelijk wethouder Van den Anker op het hart om eindelijk eens haast te maken met het neerzetten van de opvanghuizen waar de prostituees straks terecht moeten na sluiting van de tippelzone en niet het fabeltje vol te houden dat de straatprostitutie na de sluiting voorbij is.

Voor Conny (44) was het haar eerste avond terug op de baan na een jaar hechtenis. Vandaag wordt ze op verzoek van haar ouders in familiekring begraven. Volgens Nora Storm van de Rotterdamse Junkiebond zijn de prostituees als de dood om weer de straat op te gaan na de tweevoudige moord, maar ze moeten wel voor hun dope. Conny hoorde bij de vrouwen die meer op zichzelf werkten. Storm geeft de politie de schuld dat beide vrouwen buiten de bewaakte tippelzone werkten. Sinds er sprake is van sluiting van de Keileweg voert de politie er een uitrookbeleid, zegt ze. Al ruim een jaar fouilleren agenten preventief de hoerenlopers, houden auto's aan, doorzoeken ze, en is er opzichtige camerabewaking. Het schrikt potentiële klanten af. Nu al tippelen vrouwen in de Rijn- en Maashaven op Zuid en bij het Heemraadsplein in Rotterdam-West, terwijl de tippelzone nog open is, constateert Storm. Als ze buiten de zone worden betrapt, krijgen ze boete op boete tot ze de bak indraaien of verplicht het hulpverleningscircuit in moeten.

Hoewel de Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg al driekwart jaar dicht is, zijn daar nog geen meldingen van geweld tegen straatprostituees. Dat komt volgens Frank ten Horn van het Landelijk Overleg Tippelprostitutie doordat de Amsterdamse politie nog steeds intensief surveilleert bij potentiële tippelplekken, zoals achter het Centraal Station, en de dames voldoende vaste klanten hebben. Na een jaar zal die situatie gaan verslechteren, verwacht hij.

Ook zijn veel vrouwen van de Theemsweg en Keileweg uitgeweken naar Utrecht, waar het aantal tippelaarsters dit jaar verdubbeld is. De verslaafde prostituees op de Europalaan dreigen nu verdrongen te worden door de Amsterdamse en Rotterdamse concurrentie. Om die reden controleert de politie sinds de zomer de auto's van vermoedelijke pooiers die de vrouwen naar Utrecht brengen, om hen af te schrikken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden