brief van de hoofdredactie

Opiniemakers als Seada Nourhussen zijn hard nodig

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Tot ons verdriet maar om begrijpelijke redenen heeft onze columniste Seada Nourhussen besloten te stoppen met haar column. 

Begrijpelijk omdat ze de afgelopen ­jaren een continue stroom bagger over zich heen kreeg, vooral via sociale ­media. Haar besluit raakt ook onze lezers en leverde weer een stroom ­reacties bij de redactie op, overigens merendeels positief over haar column.

Ik pak er twee uit. “Seada Nourhussen bood mij, witte lezer, met haar columns een verhelderend inzicht in hoe het is om in Nederland zwart te zijn. Ik heb geleerd en genoten van haar prachtig geschreven, intelligente teksten, compromisloos en uitdagend tot reflectie. Het is schokkend en gênant dat zij is weggepest.”

De tweede is iets anders van toon: “Het was niet eens zozeer het feit dat ze als nieuwkomer in Nederland een ondankbaar nest was, maar vooral dat ze nimmer een kritische blik over haar eigen achterban liet gaan. Ze was een zeldzaam laffe uitgave van Ayaan Hirsi Ali, en het blijft jammer dat u dat niet zelf heeft ingezien.”

Gepolariseerd debat

Ik heb deze laatste reactie diverse malen herlezen. Je proeft de woede van een boze witte man of vrouw. In de kleine twee jaar dat Nourhussen haar column schreef bij de krant, waar ze jarenlang gewaardeerd redacteur van de buitenlandredactie was totdat ze hoofdredacteur werd bij OneWorld, kreeg ik vaak vergelijkbare reacties over haar.

De aanleiding om haar te vragen columns te schrijven, was het gepolariseerde debat over integratie in Nederland. Er was voor mij ook een persoonlijke reden. Kort daarvoor vertelde een zwarte collega mij dat ze vier tot vijf keer per dag door andere mensen met haar huidskleur wordt geconfronteerd. Ik realiseerde me dat mij dat als blanke of witte man zelden overkwam. In de vele reacties, vooral op twitter, ging het bij Seada niet zozeer over de inhoud van haar columns als wel over haar huidskleur.

Als het gaat over het openlijke, verborgen of institutionele racisme in de witte samenleving, is Seada hard, onverbiddelijk en compromisloos. Zij loopt met een kleine groep voornamelijk zwarte opiniemakers voorop, als de voorhoede van een nieuwe emancipatiebeweging. Zij geven stem aan de onvrede in migrantenkringen.

Suffragetes

Het herinnert aan de suffragettes die streden voor vrouwenkiesrecht begin vorige eeuw of de feministes die in de jaren zestig en zeventig opkwamen voor de positie van de vrouw. Doorgaans werden ze beschimpt of verguisd maar hun invloed is on­miskenbaar en onherroepelijk geweest.

In die traditie plaats ik opiniemakers als Seada Nourhussen, Harriet Duurvoort, Clarice Gargard, maar ook de woordvoerders van de anti-Zwarte-Pietbeweging. Voorlopers van een grote groep mensen die erkenning wil voor hun aandeel in de cultuur van de samenleving. Hun invloed zal achteraf bezien waarschijnlijk groot zijn, maar dat zien we nu nog niet omdat we in het oog van de orkaan zitten. Ook al maken zij soms vergelijkbare fouten als hun tegenstanders.

Seada Nourhussen riep controverse op, soms ook op de redactie. Maar die controverse bewijst dat zij en andere opiniemakers met een andere huidskleur hard nodig zijn in het debat over de vraag hoe oud- en nieuwkomers zich tot elkaar moeten verhouden. Nourhussen eiste haar aandeel in dit debat op: er moet niet over ons gesproken worden maar met ons. Het vergt moed om tegen de stroom in te gaan en dat doen Seada en de andere voorlopers.

Dat debat wordt gecontinueerd maar we zullen haar node missen. 

Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

De columns die Seada Nourhussen voor Trouw schreef, leest u terug op trouw.nl/seadanourhussen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden