InterviewOndernemingsraad

‘Opheffen XS4ALL kan voor KPN heel negatief uitpakken’

Voor de ingang van het hoofdkantoor van KPN wordt gedemonstreerd door actievoerders van XS4ALL moet blijven. Eigenaar KPN maakte in januari bekend dat merknaam XS4ALL verdwijnt.Beeld ANP

KPN en XS4ALL staan lijnrecht tegenover elkaar nu KPN volhoudt te willen stoppen met het merk, ondanks een negatief advies van de ondernemingsraad van XS4All. Een gang naar de rechter dreigt. 

Een maand lang hebben KPN en de ondernemingsraad (or) van XS4ALL nog de tijd de schermuitrusting aan te trekken. Dan is het een kwestie van ‘en garde’ en barst de juridische strijd los. Tenminste, als KPN zich niet bedenkt en terugkomt op het besluit XS4ALL op te heffen. Maar vooralsnog staan de partijen recht tegenover elkaar. Terwijl de or het besluit ‘onverantwoord’ noemt en ‘vervolgstappen’ overweegt, zegt KPN dat het integreren van XS4ALL ‘in het belang is van klanten, medewerkers, XS4ALL en KPN’. Daan Willems, voorzitter van de or van XS4ALL: “We doen dit niet voor uitstel, maar echt voor afstel.”

Het besluit XS4ALL op te heffen is nu definitief genomen. Wat kunt u nog als ondernemingsraad?

“Het woord ‘besluit’ klinkt heel definitief, maar dat is het niet. Wij hebben negatief geadviseerd en dat is niet vrijblijvend. Er is daarom nu verplicht een maand rust voordat KPN het besluit mag gaan uitvoeren. In die tijd willen wij opnieuw het gesprek aangaan met KPN om het bedrijf op andere gedachten te brengen. Als dat niet lukt, gaan we het besluit aanvechten bij de rechter. Dan komen we terecht bij de Ondernemingskamer. Die gaat toetsen of het besluit klopt en of de juiste procedure is gevolgd. De Ondernemingskamer kan het besluit ‘kennelijk onredelijk’ verklaren. Dan moet KPN het intrekken.”

Wilt u het opheffen van XS4ALL via de rechtszaak vertragen?

“We doen het niet voor uitstel, maar echt voor afstel. Het overgrote deel van de medewerkers wil niet dat XS4ALL wordt opgeheven. Ook de klanten willen dit niet: denk maar aan de petitie die ruim 50.000 keer is ondertekend. En niet onbelangrijk: het is ook voor KPN geen goed besluit. Wij hebben een keihard rapport van een financieel expert die inschat dat dit besluit heel negatief kan uitpakken: dat KPN er geld op moet toeleggen.”

In hoeverre is XS4ALL nog een apart bedrijf?

“XS4ALL is een zelfstandig bedrijf, dat wel volledig in handen is van KPN. We doen veel samen, maar het meeste doen we zelf. We ­hebben onder meer een eigen ­bestuur, een eigen marketingaf­deling en een eigen kantoor met ­eigen toegangspoortjes.”

Heeft u de hoop dat u Dominique Leroy, de nieuwe topvrouw van KPN, kunt overtuigen van uw standpunt?

“Wij gaan graag het gesprek met haar aan, maar we willen sowieso deze maand nog spreken met KPN. We hopen dat ze alsnog tot inkeer komen.”

Klopt het dat u meer zeggenschap heeft dan de gemiddelde Nederlandse or?

“Ja, wij hebben naast het adviesrecht ook het recht om een enquêteprocedure te beginnen. Dat is niet gebruikelijk, maar wij hebben dat destijds bedongen bij de overname als een soort beschermingsconstructie – met een vooruitziende geest, zo blijkt nu. Wij hebben al voorbereidingen getroffen om zo’n enquête naar wanbeleid van KPN bij XS4ALL te kunnen beginnen.

“Een onderzoeker van de Ondernemingskamer gaat de zaak dan helemaal doorlichten. Dat zou dan parallel lopen aan de rechtszaak tegen het besluit. Zo’n onderzoek kan er zelfs toe leiden dat de directie moet worden vervangen.”

Lees ook:

Voor KPN lijkt het opheffen van XS4ALL een hoofdpijndossier te worden

De ondernemingsraad van XS4All blijft vechten tegen het opheffen van de internetprovider. Voor KPN dreigt een juridisch hoofdpijndossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden