Ophef over vrijwel ontbreken vrouwen in religieuze canon

amsterdam – „Dat Hadewych in de religieuze canon staat, is fantastisch. Maar verder komen vrouwen er vooral in voor via heksenverbranding.” Angela Berlis, bijzonder hoogleraar oud-katholieke kerkgeschiedenis, mist de feministische theologie in de relicanon die opinieblad VolZin samenstelde. „Tine Halkes ontbreekt als eerste feministische, katholieke theoloog. Ook Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student theologie, is afwezig.”

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de canon, vindt ook gepensioneerd godsdienstleraar Arno Fafié. „Titus Brandsma wordt genomen als christelijke bestrijder van het nationaal-socialisme. De joodse non Edith Stein had ook gekozen kunnen worden. Als Duitse woonde zij in een Limburgs klooster. Een vergelijkbare situatie als die van Anne Frank, zij staat ook in de historische canon.”

De canon is bedoeld als aanzet tot een discussie over kerkgeschiedenis. Op 12 mei zal Berlis een debat voeren over de canon op initiatief van VolZin. „Als katholiek heb ik wel aanvullingen. De protestantse geschiedenis voert de boventoon.” Fafié, zelf lutheraan, vreest dat katholieken zich nauwelijks in de canon herkennen. „De belangrijke moderniseringen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962) ontbreken. De 20ste eeuw komt te weinig aan bod.”

De inzegening van het homohuwelijk in de protestantse kerk was volgens godsdienstleraar Sicco Claus ook een belangrijk venster voor de canon geweest. Wat betekent de canon voor godsdienstonderwijs? „Ik betwijfel of scholieren een van de 25 canonieke vensters al kennen”, zegt Fafié. „Ze kunnen er nog veel van leren.” Claus: „Mijn leerlingen zijn nauwelijks geïnteresseerd in kerkgeschiedenis. Daar verandert de canon niets aan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden