Ophef over van de republiek

Het society-echtpaar Stephanie en Karl-Theodor zu Guttenberg. (FOTO AFP)Beeld AFP

Duitsland heeft sinds kort een koningspaar. Hij heet Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg en is 38 jaar. Zij heet Stephanie Freifrau von und zu Guttenberg, geboren von Bismarck-Schönhausen, is 33 jaar en, jawel, de achterachterkleindochter van de ’IJzeren Kanselier’ Otto Fürst von Bismarck.

Duitsland ligt aan de voeten van het adellijke duo. Ze zijn mooi, prominent, van adel, kortom: ze hebben alles en nog meer wat de koningsparen in de Europese monarchieën hebben en de Duitsers zo node missen. Voor de boulevardbladen zijn ze de ongekroonde hoofden van de natie.

Een kleine twee jaar geleden dook Karl-Theodor zu Guttenberg vanuit het niets op in de landelijke politiek. Hij verving de teruggetreden minister van economische zaken in Merkels coalitie en is minister van defensie in haar huidige liberaal-christelijk coalitie. Grote delen van de bevolking zien in hem de bondskanselier ná Merkel.

Dat heeft hij volgens experts en peilingen te danken aan zijn perfecte uiterlijk, goede manieren, geloofwaardigheid en financiële onafhankelijkheid, lees: onomkoopbaarheid. En aan zijn glamoureuze vrouw, het blond geverfde idool van elke rode loper bij operapremières en liefdadigheidsconcerten.

Stephanie en Karl-Theodor kenden elkaar al uit het adellijke ’getto’ van Beieren voordat de vonk tijdens de Love Parade in Berlijn van 1995 definitief oversloeg. Sinds Karl-Theodor deel uitmaakt van de regering, woont het paar met hun twee dochtertjes in een Berlijnse villawijk. Goed voor zijn werk en voor haar ontluikende ambities.

Stephanie zu Guttenberg heeft zich op een project gestort dat garant staat voor steun in alle lagen van de bevolking. Ze staat aan het hoofd van Innocence in Danger (Onschuld in gevaar), een organisatie die zich bekommert om misbruikte kinderen. Met veel tamtam presenteerde ze over dit thema een boek dat een ghostwriter voor haar had geschreven.

Vervolgens trad ze op in een programma op de commerciële zender RTL2 dat jacht maakt op loslopende pedofielen. Daarmee veroverde ze de voorpagina van het boulevardblad Bild, dat bij uitzondering afzag van blote borsten in het nummer. Stephanie vecht namelijk ook tegen de ’seksualisering van de samenleving’ in het algemeen.

Nu maakt het RTL-programma jacht op een medewerker van een kindercentrum. Hij werd een half jaar geleden door de redactie ’ontmaskerd’ als pedofiel omdat hij met een minderjarig meisje chatte, maar heeft zich in feite aan geen strafbaar feit schuldig gemaakt. Voor de kijkcijfers liet de omroep de ’gevaarlijke situatie’ tot de dag van de uitzending ongemoeid. De man is ondergedoken.

Stephanie heeft zich slechts halfslachtig verweerd. Misschien is de ’heimelijke first lady van de republiek’ (Bild) meer verontrust over de kritiek van damesblad Bunte op haar decolleté bij de Wagner-première in Bayreuth dan over de serieuze kritiek op haar ontactische inzet voor het misbruikte kind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden