Ophef over overstap Kapelse burgervader

'Switch van CDA'er Stapelkamp naar CU is politiek bedrog'

De burgemeester van Kapelle is overgestapt van het CDA naar de ChristenUnie, en die opmerkelijke stap was zelfs voor zijn naaste collega's in het college een volslagen verrassing. "En ik begrijp het ook niet", zegt CDA-wethouder Evert Damen.

Burgemeester Anton Stapelkamp (53) heeft het CDA vaarwel gezegd, en zich gemeld bij de ChristenUnie. Waarom Stapelkamp van partij is gewisseld, wil hij niet toelichten. Hij laat het bij de verklaring op Twitter en aan de raad: het CDA en hij zijn uit elkaar gegroeid. VVD en lokale partij Gemeentebelangen vinden dat wel heel mager. In de gemeenteraad volgende week stellen ze de kwestie vast aan de orde, al weten ze dat er weinig aan te veranderen valt.

Wethouder Damen snapt wel dat Stapelkamp zwijgt en geen onderdeel wil worden van een politieke discussie. Burgemeesters zijn vrijwel altijd lid van een politieke partij, maar ze hechten erg aan hun positie 'boven de partijen'. Peter Ganseman van Gemeentebelangen kent dat verhaal ook. Maar merkt er weinig van: "Partijen lobbyen voor burgemeestersposten. Er wordt echt wel naar politieke kleur gekeken."

Ook in de vertrouwenscommissie die een burgemeesterskandidaat voordraagt kan politieke voorkeur spelen, weet Ganseman. "Soms kunnen geloof en politieke partij net het verschil zijn tussen kandidaat A en B." Had Gemeentebelangen bij de sollicitatie geweten dat burgemeester Stapelkamp meer naar de ChristenUnie overhelt, dan was hij wat de lokale partij betreft nooit benoemd. De fractieleider van Gemeentebelangen ziet het CDA als een christelijke middenpartij, die goed past bij de Zeeuwse gemeente van circa 12.500 inwoners. Maar de lokale ChristenUnie heeft volgens Ganseman een nogal reformatorisch karakter. En dat, vindt hij, past niet bij Kapelle, waar de VVD de grootste partij is.

"Ik voel me bedrogen", zegt Ganseman daarom. VVD-fractieleider Tiny van Loon-Noussen denkt dat Ganseman daar 'achteraf wel een beetje gelijk in heeft'. Ook voor de liberalen is een burgemeester van CDA-huize een geschiktere keuze dan een lid van de meer uitgesproken ChristenUnie. Wethouder Damen vindt dat trouwens ook.

Dat de ChristenUnie nu een partijgenoot als burgemeester krijgt, maakt haar volgens fractieleider Pierre Kruizinga helemaal niets uit: "Stapelkamp stond al boven de partijen en dat blijft hij doen." Kruizinga kan zich voorstellen dat voor de burgemeester heeft meegespeeld dat de ChristenUnie 'meer werk maakt van de c van christelijk dan het CDA'.

undefined

CDA nog aan kop

Uniek is het politieke kleurverschieten van burgemeester Stapelkamp van Kapelle niet, maar wel zeldzaam. Consequenties heeft een overstap niet, zowel binnenlandse zaken als de provincie Zeeland zien partijlidmaatschap als een persoonlijke keuze. Partijbinding is officieel geen voorwaarde voor het burgemeesterschap. Door de overstap van de Zeeuwse burgemeester maakt de ChristenUnie relatief een grote sprong: ze groeit van 12 naar 13 burgemeesters. Het CDA verliest er een van de 137, maar is nog steeds de partij met de meeste burgemeesters.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden