Ophef over kalverexport naar Turkije

Dierenwelzijnsorganisatie waarschuwt voor misstanden na uitvoerplannen van Nederlandse transporteurs

Eyes on Animals maakt zich grote zorgen over plannen om Nederlandse kalfjes naar Turkije te exporteren. Bij de Bulgaars-Turkse grens en in Turkse slachthuizen is sprake van misstanden, zo stelt de organisatie. Het in Amsterdam gevestigde Eyes on Animals inspecteert veetransporten in heel Europa, en werkt samen met transportbedrijven om het dierenwelzijn in de vrachtwagens te verbeteren.

Een handvol Nederlandse exporteurs heeft bij het ministerie van economische zaken aanvragen ingediend om kalveren naar Turkije te mogen exporteren, zo zegt Lesley Moffat van Eyes on Animals. De organisatie noemt deze export 'ethisch onaanvaardbaar'.

Sinds drie jaar voert Eyes on Animals regelmatig inspecties uit bij de Bulgaars-Turkse grens. Op dit moment is er geen handel in mestkalveren vanuit Nederland naar Turkije, maar wel vanuit Polen, Letland, Bulgarije en Hongarije.

"Er zijn lange wachttijden aan de grens, met veel papierwerk en eisen die vaak veranderen. Wie de Bulgaarse douane voorbij is en bij de Turkse douane wordt tegengehouden, kan niet meer terug de EU in. Soms staan vrachtwagens tot wel 7 dagen in het niemandsland voor ze verder kunnen, bij temperaturen van rond de 40 graden. Vanwege een belastingprobleem moest een Hongaarse vrachtwagen met stieren meer dan twee weken wachten. Alle dieren zijn overleden", weet Moffat. Ze hoopt daarom dat Nederland geen kalverexport naar Turkije toestaat. "Zelfs met goede chauffeurs en goede vrachtwagens is het risico te groot."

Moffat is bovendien geschrokken van de situatie in de Turkse slachthuizen. "Soms hijsen ze levende stieren aan een achterpoot op, terwijl de vloer wegkantelt. Stel je voor dat je 700 kilo weegt, en je hangt met je volle gewicht aan één poot. Ik heb slachters gezien die hun vingers diep in de ogen van de stieren drukten. Die beesten gilden van de pijn. Ze doen dat om ervoor te zorgen dat ze hun kop niet bewegen. Vaak omdat ze het altijd zo gedaan hebben. Er is weinig kennis."

Eyes on Animals wil daarom de slachthuizen gaan voorlichten. "Een Hongaars transportbedrijf, dat erg geschrokken is van onze rapporten, stelt daarvoor 3000 euro beschikbaar", zegt Moffat. Ze rekent erop dat ook Nederlandse exporteurs willen meebetalen, als de transporten naar Turkije er toch komen.

Vaak helpen kleine verbeteringen al enorm, zegt Moffat. "Een antislipvloer zodat dieren niet meer uitglijden. Meer licht, zodat ze niet bang zijn om naar binnen te lopen en niet meer geslagen hoeven te worden. En het afscheiden van het slachtgedeelte, zodat wachtende dieren niet hoeven te zien wat er gebeurt." Een slachthuis in Noordwest-Turkije heeft al toegezegd dit najaar deze verbeteringen aan te brengen.

Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn er geen gesprekken tussen Nederland en Turkije over het vervoer van kalveren. Dit is nodig voordat er transporten kunnen plaatsvinden. Wel is er een ethische reflectiecommissie geweest waarin deskundigen gesproken hebben over mogelijk vervoer van kalfjes.

Een woordvoerder van het ministerie kon niet zeggen wat er gebeurd is met de uitkomst van dat overleg. De Partij voor de Dieren heeft deze week Kamervragen gesteld over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden