Update

Ophef over gouden handdruk directeur Maasstad

Paul Smits. Beeld anp
Paul Smits.Beeld anp

Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, PvdA, GroenLinks en SP vindt dat de opgestapte directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn gouden handdruk van bijna 236.000 euro moet teruggeven.

ANP/Redactie

De PVV vindt het 'in één woord schandalig' dat Paul Smits bij zijn vertrek nog zo veel geld meekrijgt. Het CDA doet een moreel beroep op Smits af te zien van de vergoeding. Ook de SP noemt het 'bizar dat zo iemand een gouden handdruk meekrijgt'.

Wanbeleid

'Hij legt zijn functie 3 weken te laat neer en loopt naar buiten met ruim 2 ton. Dat is het belonen van wanbeleid. Ik heb er geen woorden voor. Deze man heeft gespeeld met mensenlevens', zegt PVV-Kamerlid Karen Gerbrands. Ze gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om opheldering vragen.

SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt het 'heel schrijnend' dat Smits zo mag vertrekken. 'Het heeft er toch alle schijn van dat hij gefaald heeft bij het bestrijden van de bacterie.'

De PvdA noemde Smits' vertrek 'heel verstandig'. Aanvankelijk zei de partij te kunnen leven met de vergoeding, maar bij nader inzien vindt de PvdA dat Smits de ruim 2,3 ton toch moet inleveren. De VVD stelt dat de Kamer niet gaat over dergelijke vergoedingen en ook geen valse verwachtingen moet wekken over teruggeven. De liberalen kunnen zich wel goed voorstellen dat Smits en de raad van toezicht van het ziekenhuis met een moreel kompas in het achterhoofd nog eens goed in de spiegel kijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden